Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Boğaz Enfeksiyonu Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

0 1.720

Boğaz Enfeksiyonu Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi YöntemleriBoğaz enfeksiyonu (iltihabı) nedir?

Boğaz enfeksiyonu (iltihabı) üst solunum yollarında görülen ve çeşitli virüs ve bakterilerin etkisiyle ortaya çıkan anatomik rahatsızlıklardır. Boğaz bir organımız değil vücudumuzun bir bölgesinin adıdır. Bu bölgede birçok organ bulunmaktadır. Bu sebepten boğaz bölgesinde meydana gelen enfeksiyonlara üst solunum yolu enfeksiyonları da denir. Bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla vücudun savunmasının zayıf düştüğü zamanlarda, virüs ve bakterilerin etkisiyle çeşitli boğaz enfeksiyonları ortaya çıkmaktadır.

Boğaz enfeksiyonu belirtileri nelerdir?

Boğaz bölgesinde ve bademciklerde şişme, iltihaplanma, kızarma
Yutkunurken zorlanma ve acı duyma
Hırıltılı nefes alıp verme, sesin boğuk çıkması
Boyun ve kulak çevresinde ağrı
Burunda akıntı
Yüksek ateş
Öksürük

Boğazda Enfeksiyona Neden Olan Hastalıklar

Boğaz bölgesinde enfeksiyona neden olan hastalıkların başında bademcik iltihabı, faranjit, larenjit, sinüzit, nezle, kızamık ve orta kulak iltihabı gibi hastalıklar gelmektedir.

Boğaz Enfeksiyonu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Boğaz enfeksiyonları, virüs ve bakterilerin etkisiyle ortaya çıkmakta, bir süre etkisini gösterdikten sonra vücudun kendini savunması ile ciddi bir tedaviye ihtiyaç duymadan düzelmektedir. Bu süreçte rahatsızlıkların etkisini azaltmak ve daha hızlı iyileşmek için yapılacak belirli yöntemler bulunmaktadır. Uzman bir KBB doktoruna muayene olunmalıdır. Yüksek ateş, baş ve boyundaki ağrılar için ağrı kesiciler kullanılır. Virüsten kaynaklı boğaz enfeksiyonlarında, belirli şartlar dışında antibiyotik tedavisi uygulanmaz. Sürekli tekrarlanan boğaz iltihaplarında ise, bademciklerin alınması gerekebilir.

Boğaz iltihabına faydalı tavsiyeler

Boğaz iltihabında belirtiler baş gösterdiğinde ilk olarak doğrudan doktora gidilmelidir. Ama hafif hissedilen boğaz iltihaplarında ve tedaviye yardımcı olması için evde yapılacak bazı uygulamalar da faydalı olacaktır. Bunların başında hastalığın etkisi azalana kadar istirahat edilmeli ve beslenme şekline dikkat edilmeli. Özellikle bol su ya da sıvı tüketilmelidir. Çay cenneti yurdumuzdan faydalanıp papatya, ıhlamur, ada çayı gibi çaylardan, günde bir – iki fincan aşırı sıcak olmadan alınmalıdır. Ayrıca oda sıcaklığına dikkat edilmeli, ara sıra hava aldırarak odanın havası temizlenmelidir.

Hastalık seyrinde sigara, içki gibi zararlı maddelerden özellikle uzak durulmalıdır. Beslenirken de acı, ekşi ve baharatlı gıdalardan uzak durmak gerektiği unutulmamalıdır. Boğazımızı zorlayacak katı yemekler yerine çorba gibi sıvı ya da yumuşak yemekler yenmelidir. Bunun yanı sıra meyve ve sebze tüketimini de artırırsak vücudumuzun vitamin alımını dışarıdan desteklemiş oluruz.

Hasta olan kişi hastalığın yayılmaması için temizliğe ve yanındaki kişilere temas etmemeye dikkat etmelidir. Öksürüp hapşırırken de dikkatli olup temiz bir mendil ile ağzını kapatmaya özen göstermelidir.

Yazar: Hatice İstanbullu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku