Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Kedilerde Göz Enfeksiyonları

0 986

Kedilerde Göz EnfeksiyonlarıKedilerin doğaları gereği titiz canlılar olmalarına rağmen, özellikle yavru kedilerde göz enfeksiyonları sıklıkla ortaya çıkar. Kedilerde anormal sıklıkla göz kırpma, göz ovuşturma ya da göz akıntısı belirtileri varsa, bu belirtiler göz enfeksiyonuna işaret olabilir. Göz problemleri, kedilerde oldukça yaygın olan bakteri ya da virüs gibi enfekte edici ajanların varlığı nedeniyle ortaya çıkar.

Çok sayıda hastalık kedilerin gözlerini etkileyebilirken, enfekte edici ajanlar kedilerde göz hastalıklarının en yaygın nedenidir. Birden fazla kedinin birbiriyle temas ettiği bir ortamda yayılma riski fazladır.

Göz enfeksiyonuna neden olan ajanlar; bakteri, mantar, protozoa, virüs ya da parazit olabilir. Genç olan kedilerde hem bakteriler hem de virüsler göz enfeksiyonlarına neden olabilir. Chlamydia and Mycoplasma gözde enfeksiyona neden olan en yaygın iki bakteri türüdür. Feline herpesvirus tip 1 ve calicivirusler de bu tür enfeksiyonlara neden olurlar. Göz enfeksiyonları genelde daha zayıf bağışıklık sistemine sahip genç kedilerde ve barınak gibi stresli koşullarda yaşayan kedilerde görülür.

Sabit bir çevrede olan ve daha yaşlı olan kedilerde aniden bir göz enfeksiyonunun ortaya çıkması başka bir ikincil sorunun varlığına bir işaret olabilir. Göz travması, otoimmün hastalıklar, kanser ve feline leukemia (FeLV) and feline immunodeficiency virus (FIV) gibi sistemik viral enfeksiyonlar göz enfeksiyonlarının altında yatan hastalıklar olabilir.

Kedilerde Göz Enfeksiyonunun Türleri

Hastalık, göz yuvarlağını ve çevresini etkiler. Bazı vakalarda, enfeksiyon yayılmadan önce sadece bir tarafta başlar. Diğer vakalarda ise, gözün sadece bir bölgesi etkilenir.

1) Göz Nezlesi: Pembe göz olarak da adlandırılır ve göz kapağının iç kısmındaki dokunun iltihaplanmasıyla ortaya çıkar.
2) Blefarit: Göz kapaklarının kenar kısımlarının iltihaplanmasıdır.
3) Keratitis: Korneanın iltihaplanmasıdır. Eğer oluşan basit bir göz kapağı enfeksiyonu tedavi edilmezse, keratitis oluşur.
4) Üveit: Gözde üvea (gözün kaslarla temas ettiği kısımlar) dokusunun iltihaplanmasıdır.
5) Stye: Göz kapağındaki yağ bezinde gelişen iltihaptır.

Kedilerde Göz Enfeksiyonlarının Belirtileri

1) Gözlerde beyaz kısımların kırmızıya dönmesi
2) Gözde akıntı, göz kırpma ve göz ovuşturma
3) Enfeksiyonlu gözde perde oluşumu
4) Hapşırma ve burun akıntısı gibi üst solunum yolu enfeksiyonları ile birlikte ortaya çıkabilir.

Bu belirtiler bir ya da iki gözü etkileyebilir. Enfeksiyonun erken evrelerinde kediler, yukarıda bahsedilen enfeksiyonlardan birini gösterir.

Kedilerde Göz EnfeksiyonlarıKedi Gözü Enfeksiyonunun Tanısı

Veterineri ziyaret etmek, doğru tanının koyulması için önemlidir. Muayene sırasında, gözde travma belirtilerine, üst solunum yolu enfeksiyonu belirtilerine ve gözün yapısına bakılır.

Veteriner, enfeksiyon bölgesinde bulunan hücrelerden bir miktar örnek alabilir. İkincil bir sistemik problemden şüpheleniliyorsa, veteriner ek bir test ve kan tahlili önerebilir.

Gözdeki enfeksiyon bakterilerden kaynaklıysa, tedaviye genellikle iyi yanıt verir. Eğer göz enfeksiyonu FIV gibi bulaşıcı hastalıklar sonucu ortaya çıkmışsa, iyileşmesi hastalığın ciddiyetine bağlıdır. Bu durumda hastalığın tedavisinin yanında, göz enfeksiyonu da ayrı bir şekilde tedavi edilir.

Genellikle topikal damla formunda olan antibiyotiklerle gözdeki bakteriyal enfeksiyonlar tedavi edilir. Eğer gözdeki enfeksiyon viral bir etkenden kaynaklıysa, iyileşebilmesi kedinin bağışıklık sisteminin gücüne bağlıdır. Fakat, viral enfeksiyonla beraber bakteriyal enfeksiyon da meydana gelebildiği için, bu durumda da antibiyotik tedavisi uygulanır.

Bu konuda önemli olan nokta en doğru tanıyı veterinerin koymasıdır. Gözünde enfeksiyon olan bir kedi için veterinere danışılmadan antibiyotik verilmesi, kedinin tedavi sürecini uzatacaktır.

Göz Enfeksiyonları İçin Ne gibi Önlemler Alınabilir?

Kedilerde bu hastalığın görülmesini önlemenin en iyi yolu; düzenli olarak kontrollerinin ve aşılarının yapılmasıdır. Kedinin gözlerinin de düzenli olarak kontrol edilmesi, henüz başlayan bir enfeksiyonun kötüleşmesini engeller.

Göz enfeksiyonları özellikle yavru kedilerde zayıf bağışıklık sistemleri nedeniyle sıklıkla görülür ve diğer kedilere hızla bulaşır. Enfeksiyonun körlüğe neden olacak kadar ilerlemesinin engellenmesi için enfeksiyona acilen müdahale edilmesi çok önemlidir.

Kaynakça:

https://pethelpful.com/cats/Eye-Infections-in-Cats-Types-Symptoms-Causes-Diagnosis-and-Treatment

https://www.petfinder.com/cats/cat-health/cat-eye-infections-symptoms-diagnosis-prognosis-and-treatment/

Yazar: Ayça Olcay

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku