Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Farkında Olmadan COVID-19 Geçirmiş Olabileceğinizi Gösteren İşaretler

0 456

Koronavirüs, dünyanın her yerinde hala yayılmakta ve ölümlere sebep olmaktadır. Dünyadaki ölümler 3 milyonu aşmış durumdadır ve Covid-19 salgınının ne zaman sona ereceği belli değildir. Covid-19 virüsü, sanılandan daha uzun süredir var olabilir. Covid-19’un salgın olarak ilanından ve yaşamın tüm alanlarını olumsuz etkilemesinden önce virüs ile enfekte olan fakat bunu bilmeden kurtulan, semptom göstermediğinden virüsün yayılmasını sağlayan çok sayıda kişi olabileceği düşünülmektedir. Bu kişilerde antikor oluştuğundan bir miktar bağışıklığa gelişmiş olabilir. Kişilerin farkına varmadan Covid-19 geçirmiş olabileceğini gösteren işaretler aşağıdadır:

Farkında Olmadan COVID-19 Geçirmiş Olabileceğinizi Gösteren İşaretlerKötü Bir Soğuk Algınlığı

Kış aylarında soğuk algınlığı nadir değildir. Ancak, 2019’un sonlarında veya 2020’nin başlarında normalden daha uzun devam eden soğuk algınlığı, sürekli yorgunluk, vücut ağrısı yaşamış olanların aslında Covid-19 geçirmiş olma ihtimali vardır. Farkı anlamanın bir yolu, Covid’in 2 hafta veya daha uzun süre kalması, soğuk algınlığının ise genellikle sadece birkaç gün sürmesidir. Soğuk algınlığından farklı olarak Covid ateşe neden olabilir ve nefes almayı zorlaştırabilir.

Kanlı veya Kırmızı, Sulu Gözler

Pandemi boyunca ellerin sık sık yıkanması ve yüze dokunmaktan kaçınılması istenmiştir. Bunun bir nedeni, Covid-19’un gözleri etkileyebilmesidir. Konjunktivit (pembe göz), sulanan gözler veya bulanık görme varsa bunun nedeni virüs olabilir. Covid-19 belirtisi olabilecek göz kızarıklıklarını diğer virüslerden kaynaklanan enfeksiyonlardan ayıran şey baş ağrısı ve ateşle birlikte görülebilmesidir.

Beyin Sisi

Covid’in hafıza ve bilişsel etkilere sebep olduğu bilinmektedir. Hatta bazıları hafıza kaybı yaşadığını ve rutin işleri gerçekleştirmede zorluk yaşadığını bildirmektedir. Kafa karışıklığı, dengesizlik yaşamak, konsantre olmakta zorlanmak veya sadece bir şeyleri hatırlama zorluğu da bir Covid komplikasyonu olabilir. Beyin sisi diğer tıbbi sorunlardan kaynaklanabilse de herhangi bir neden olmaksızın net bir şekilde odaklanamamak, bir şeyleri hatırlayamamak veya basit günlük işleri yapamamak Covid’ten şüphelenmek için bir neden olabilir.

Alışılmadık, Kalıcı Öksürük

Virüs solunum yoluyla girdiği için öncelikle öksürük belirtisi ortaya çıkmaktadır. Bu erken bir Covid-19 belirtisidir ve soğuk algınlığının neden olduğu öksürükten farklıdır. Hafif başlar ama sonraki bir hafta içinde daha da kötüleşir. Geçmesi uzun zaman alan kuru bir öksürük yaşanmışsa bu o kişinin Covid-19 geçirdiğini gösterebilir. Hastalığı geçiren ve kurtulanlar kuru öksürüğün normal bir öksürükten daha farklı ve kalıcı olduğunu, sesin değişebileceğini, öksürüğün kontrol edilmesinin çok zor olabildiğini anlatmaktadır.

Sürekli Dalgalanan Yüksek Ateş

Ateşin yükselmesi Covid-19 vakalarının tümünde belirgin bir işaret değildir fakat enfeksiyonlu bir ateşten muzdarip olanlar genellikle 37,22-39,44 santigrat derece arasında sürebilen yüksek bir sıcaklığa sahiptir. Sıcaklığın yükselmesi gelip gidici olabilir, 4 ya da 5 gün kadar hatta daha fazla devam edebilir, ateşle birlikte ürperme ve titreme yaşanabilir. Uzmanlar kişinin sırtına veya göğsüne dokunulduğunda sıcak hissedilmesi durumunun da Covid 19 belirtisi olabileceğini öne sürmektedir.

Ani Koku veya Tat Kaybı

SARS-COV-2 virüsünün (yeni koronavirüs) koku alma duyusunu bozabileceği, yiyeceklerin tadının alınmasını engelleyebileceği bilinmektedir. Yiyecek ve içeceklerin tadı normalden farklı geliyorsa ya da birkaç haftadır koku alınamıyorsa kişiye virüs bulaşmış olabilir. Geride kalan bir yıl içinde herhangi bir neden olmadığı halde yiyeceklerden tat alınamadıysa ve tuhaf, farklı kokular alındıysa muhtemelen Covid-19 geçirilmiştir. Testi pozitif çıkan kişilerin yaklaşık % 80’inde bu sorunlar vardır ve bu genellikle hafif bir vakanın işaretidir.

Nefes DarlığıFarkında Olmadan COVID-19 Geçirmiş Olabileceğinizi Gösteren İşaretler

Solunum güçlüğü, nefes darlığı genellikle soğuk algınlığı veya grip belirtisi değildir fakat nefes alamıyormuş gibi hissetmek Covid-19’da yaygındır. Bronşit, anksiyete ya da panik atak gibi durumlarda da solunum güçlüğü yaşanabilir ancak Covid ile nefes darlığı panik ataktan daha uzun sürer. Aynı zamanda grip benzeri semptomlarla birlikte gelir. Nefes darlığının yanı sıra nefes alış verişinin hızlanması ve çarpıntı da görülebilir. Bunlar kişinin fark etmeden Covid-19 geçirmiş olabileceğini gösteren işaretlerdir. Nefes darlığı, ileri yaşta olan kişilerde, bir veya daha fazla komorbiditesi olanlarda (bir ya da daha çok bozukluğun temel bir hastalıkla aynı zamanda var olması) yaygındır.

Kalp Çarpıntısı veya Göğüs Ağrısı

Covid-19 kalbi de etkileyebilmekte, çarpıntıya veya küt küt atmasına sebep olabilmektedir. Göğüste sıkışma da yaşanabilir. Bunun gibi ataklar hafif vakalarda 2 haftaya kadar, daha ciddi vakalarda 5 ya da 6 haftaya kadar devam edebilir.

Gastrointestinal Problemler

Araştırmacılar mide bulantısı, ishal, karın krampları, iştahın yitirilmesi gibi gastrointestinal sorunlar yaşayan ve kesin teşhis konulamayan kişilerin belirli bir bölümünün Covid-19 geçirmiş olabileceğini düşünmektedir.

Yorgunluk ve HalsizlikFarkında Olmadan COVID-19 Geçirmiş Olabileceğinizi Gösteren İşaretler

Yorgunluk ve bitkinlik Covid-19’un yaygın bir semptomudur. Bu yüzden bol miktarda uyku ile düzelmeyen bu tür aşırı yorgunluk vücutta bu virüsün olduğunu gösterebilir. Bu his günler ve bazen haftalar sonra tekrar geri gelebilir. Bilim insanları SARS-COV-2’nin yorgunluğa nasıl sebep olduğunu bulmaya çalışmaktadır. Günlük görevlerin yerine getirilmesini zorlaştıracak kadar yorgunluk ve birkaç gün süren vücut ağrıları yaşaması o kişinin farkına varmadan Covid-19 geçirmiş olabileceğinin bir işareti olabilir.

Antikor Testi

Antikorlar, vücudun bir enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olmak için ürettiği proteinlerdir. Covid-19 geçirilip geçirilmediğini kesin olarak bilmenin tek yolu, virüsle savaşan antikorların olup olmadığını görmek için kanı test ettirmektir. Testte bulunsa da bilim insanları vücutta üretilen antikorların kişileri tekrar virüs kapmaktan ne kadar iyi koruyacaklarından emin değillerdir. Ancak bazı araştırmalar, bu antikorlara sahip kişilerin tekrar Covid’e yakalanma olasılığının daha düşük olduğunu göstermektedir.

Varyantlar

Virüs değişikliği (buna mutasyon adı da verilir) virüsün neden olduğu semptomları veya hastalığın ciddiyetini büyük ölçüde etkiliyor gibi görünmemektedir. Görünüşe göre tek fark, mutasyonun kişiden kişiye virüsün yayılmasını daha kolay hale getirmiş olmasıdır. Bu son Covid-19 formunun belirtileri orijinaliyle aynıdır. Bu yüzden kişinin hangi suşa sahip olduğunu bilmenin kolay bir yolu bulunmamaktadır.

Kaynakça:
https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/health-fitness/health-news/coronavirus-symptoms-of-past-infection-8-signs-you-may-have-already-had-covid-19-without-knowing/photostory/81952033.cms
https://www.webmd.com/lung/ss/slideshow-signs-had-covid?ecd=soc_fb_210411_cons_ss_signsyouhadcovid&linkId=100000039808128&fbclid=IwAR0Ac0M9bnVerma0K_DHrBd0d_70YAQ71M4XsZ-xXoOcdKRQ4At5fKsYSJ0

Yazar: Müşerref Özdaş

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku