Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Frengi Hastalığı Nedir? Tedavisi Mümkün Müdür?

0 594

Frengi Hastalığı Nedir? Tedavisi Mümkün Müdür?Bu hastalık çeşitli dönemlerde ortaya çıkabilen ve yıllarca gizli kalma özelliğine sahip bir hastalıktır. İnsandan insana cinsel yollarla bulaşan bu hastalık teşhis konusunda çoğu zaman sıkıntı yaratabilir. Bu hastalığın başlıca belirtileri mevcuttur ancak az önce de belirttiğim gibi hastalık ilk dönemlerinde kendini belli etmeyebilir de gizli olarak yayılıp vücudu sarabilir. Bu belirtilerin en belirgini dış bölgelerde yani dudak,deri,parmak gibi yerlerde sebepsiz yara oluşumudur.

Frengi hastalığı 3 evreden meydana gelir:

1. Evre Kuluçka Dönemi Sonrası
Belirtilen bölgelerde oluşan yaralar daha sonra lenf bezlerinin şişmesine etki eder. Yaralar gözler görülebilir ancak hiçbir ağrı belirtisi oluşturmaz,lenf bezleri de aynı şekilde şişse de ağrı ya da sızı belirtmez.

Frengi Hastalığı Nedir? Tedavisi Mümkün Müdür?

2. Evre
Bu evrede belirtiler daha fazla ortaya çıkar ve bu kez tüm vücutta; ayakta, alında, parmaklarda, kollarda ve yüzde bakır renkli yaralar ve döküntüler oluşur. Boğaz ağrısı en büyük belirtilerden birisidir.Belirtiler zaman zaman yok olup yeniden tekrarlayabilir bu evrede.Kan tahlilleri kesin sonuç verir ve sağlıklı bir teşhis bu evrede konulabilir.

3. Evre
Bu evrede hastalığın en büyük belirtisi yumru oluşumudur. Bu şişkinlik aort iltihabı, aort kapağı bozukluğu, kalp atardamarlarının ağızlarında daralma ve damar çeperlerinde keseciklerin oluşumu gibi yan etkiler meydana getirir. İlerleyen safhalarda ve yaşlılık döneminde sinir bozukluğu, erken bunama, menenjit gibi etkileri de vardır hastalığın.

Tedavisi Mümkün Müdür?
Hastalığın teşhis noktası çok önemlidir çünkü bu hastalığın tedavisi için kesin olarak tanımlanması gereklidir.Frengi hastalığına yakalanan bir bünye her türlü hastalığı taklit edebiliyor bu yüzden hastalığın teşhisi netleştirildiğinde tedavi mümkündür. Bu aşamada yapılan penisilin tedavisidir.Penisiline alerjisi olan hastalar için ise,arsenik ve bizmut bileşikleri kullanılmaktadır. Uygulanan penisilin dozu hastalığın evresine ve hastanın bünyesine göre arttırılıp azaltılabilir.

Yazar: Ali ERSOY

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku