Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Gebelik Döneminde İdrarda Amonyak Kokması Neden Kaynaklanır?

0 2.570

Gebelik Döneminde İdrarda Amonyak Kokması Neden Kaynaklanır?Çoğu durumda, hamilelik sırasında amonyak benzeri vajinal koku idrardaki değişikliklerden kaynaklanmaktadır. Bu beslenme tercihleri, sıvı tüketimi ve ek ilaç kullanım gibi bazı yaşam tarzı faktörleri nedeniyle olabilmektedir. Hamilelik sırasında kişinin ne yiyip içtiği, idrarının kokusunu etkileyebilir. Bazen, tuvaleti kullandıktan sonra, idrar kokusunu almasına neden olarak, vajinanın dış tarafında az miktarda idrar kalabilir. İdrar yolu hastalıkları vajinanın hoş olmayan koku yaymasına neden olabilir.

Vajinanın amonyak gibi kokması için birkaç sebep vardır:

1. Artan burun hassasiyeti

İdrar kokusu, çeşitli faktörler nedeniyle hamilelik sırasında değişebilir. Bazı hamile kadınlar, az miktarlarda bile belirli kokulara daha duyarlıdır. Bu yükselmiş koku duyusuna hiperosmia denir. Amonyak doğal olarak idrarda bulunur, ancak genellikle güçlü bir koku vermez. Gebelik döneminde kadınların hassaslıklarının bulantıyı ve kusmayı tetiklediğini ve anne adayının özellikle gebeliğin ilk aylarında fetüse zarar verebilecek toksinleri sindirmekten kaçındığını belirtmişlerdir.

2. Diyet değişiklikleri

Ani beslenme değişiklikleri idrarın farklı kokmasına neden olmaktadır. Bazı gıdalar, idrarın amonyak gibi kokmasına neden olabilecek besin ve vitamin içerir. Bu yiyecekler şunlardır: Kuşkonmaz, Brüksel lahanası, Sarımsak, Soğan, Pırasa.

3. Vitaminler ve Takviyeler

Bazı vitaminler idrarda ve kokuda değişiklik yapar. Gebe kadınlar yeni bir vitamin ve takviye almadan önce doktora danışmalıdır. Kalsiyum, demir ve folik asit gibi besinler açısından zengin gıdaların günlük alımını arttırmak genellikle en iyisidir. Gereksiz takviyeleri almamak, yan etki ve aşırı doz riskini azaltmaya da yardımcı olmaktadır.

4. Dehidrasyon

Böbrekler idrarı seyreltmek için daha az sıvıya sahip olurlar, bu da konsantre, daha güçlü kokulu idrar ile sonuçlanır. Birçok hamile kadın, özellikle hamile olduklarını bilmeden önce, bir miktar dehidratasyon yaşarlar. Bir kişi bol su içmezse, vücut her zamanki kadar idrar üretemez. İdrar normalden daha karanlık ve kabarcıklı olabilir. İdrar yolu enfeksiyonları kadınlarda erkeklerden daha yaygındır ve hamilelik sırasında tehlikeli olabilmektedir.

5. İdrar yolu enfeksiyonları

Gebe kadınların yaklaşık yüzde 8’i, amonyak kokusuna neden olabilen idrar yolu enfeksiyonları geliştirir. Çoğu enfeksiyonlar genellikle Escherichia coli veya E. coli adı verilen bir bakteri türünden kaynaklanmaktadır. Koku üzerindeki etkilerin yanı sıra, ayrıca: Ağrılı veya yanma şeklinde idrara çıkma, ani, idrara çıkma yoğunluğu, koyu renkte veya kabarcıklı idrar, alt karın ağrısı. Enfeksiyon bebek büyümesini etkileyebileceğinden, hamile kadınların idrar yolu enfeksiyonu geçirdiğinden şüphelenmeleri durumunda bir doktorla konuşmaları şarttır. Vajinayı hamilelik sırasında amonyak gibi kokmasını önlemenin en iyi yolu, durumun nedenine bağlıdır. Bununla birlikte, bazı yaşam tarzı ipuçlarını takip etmek kokunun olasılığını, şiddetini ve süresini azaltmaya yardımcı olabilir.

Gebelik Döneminde İdrarda Amonyak Kokması Neden Kaynaklanır?Vajinanın amonyak gibi kokmasını önlemek için kolay yollar şunlardır:

*İyi hijyen uygulamak
*Giysilerin ve yatak takımlarının düzenli olarak yıkanması yardımcı olabilir. Hassas ciltler için uygun ürünlerin seçilmesi
*İyi hijyen uygulamak, enfeksiyon gelişmesi olasılığını ve amonyak benzeri bir kokuyu azaltmaya yardımcı olabilir.
*Önden arkaya silme, Rektal bakterilerin yayılmasını ve enfeksiyon olasılığını azaltmak için daima vajinayı anüse doğru temizlediğinizden emin olun.
*Genital bölgeyi sabun ve ılık su ile yıkamak. Vajinanın temiz olduğundan emin olmak, katkılı kimyasal içeren ürünlerde bulunan maddelere dikkat etmek ve vajinal dokuları tahriş etmekten kaçınmak.
*Hidratlı kalmak
Vajinayı amonyak gibi kokusundan durdurmak için en kolay yollardan biri, vücudun idrarı düzgün bir şekilde çıkarması için yeterli sıvıya sahip olmasını sağlamaktır. Bol içme suyu tüketilmelidir.
*Kızılcık suyu veya elma sirkesi
Birçok insan kızılcık suyu ve elma sirkesinin, kokuyu azalttığını ve idrarı asitlendirmeye yardımcı olabileceğine inanmaktadır. Kızılcık suyu uzun süre idrar yolu enfeksiyonu için bir evsel ilaç olarak kullanılsa da, bunun etkili olduğuna dair kesin bir kanıt yoktur.
*Sık idrar yapmak
İdrarın uzunca bir süre tutulması durumunda idrat mesanede oturur, ürik asitle daha fazla konsantre olur. İdrarda tutulması da çoğalma için bakteri zamanını arttırır. Daha sık idrara çıkma veya idrara çıkma isteğinden önce yoğunlaşma ve kokuyu azaltmaya yardımcı olabilir.
*Probiyotikler
Probiyotikler sağlıklı bağırsak bakterileridir. Probiyotik veya probiyotik takviyelerle zengin gıdalar yemek, bakteriyel idrar yolu enfeksiyonu riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Bazı araştırmalar, yoğurt veya kefir gibi fermente süt ürünlerinde bulunan probiyotiklerin, üriner enfeksiyonları önlemeye ve vajinal sağlığını geliştirmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir.
*Güvenli seks yapmak
Prezervatif kullanmadan veya birden fazla cinsel partnere sahip olarak yapılan cinsel aktivite, amonyak gibi kokan idrarla ilişkili durumların ortaya çıkma riskini artırır. Buna HIV ve bazı cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar da dahildir.
Amonyak gibi kokan bir vajina nadiren bir enfeksiyon belirtisidir. Doktora görünüp test yaptırmak gerekli olacaktır.

Kötü kokulu idrar ile ilişkili enfeksiyonların ek belirtileri ve semptomları şunlardır; Karın ağrısı, vajinal akıntı, ağrılı idrara çıkma, köpüklü idrar, şişmiş genital bölge.

Gebelik Döneminde İdrarda Amonyak Kokması Neden Kaynaklanır?Bir kişi, Vajina, dehidratasyon ve beslenme tercihleri gibi belirli yaşam tarzı faktörleri nedeniyle idrarda amonyak kokusuna sahipse, kişi kokuyu azaltmak için basit değişiklikler yapabilir. Amonyak kokusu azaltılabilir. Örneğin, Kuşkonmaz olmak üzere, idrarın amonyak gibi kokmasına neden olabilecek gıdalardan uzak durmak, B vitaminleri içeren ya da multivitamin kullanımının sınırlandırılması, güvenli seks yapmak, iyi hijyen uygulamak, daha sık idrar yapmak gibi.

Çoğu enfeksiyona erken müdahale edilirse antibiyotiklerle kolayca tedavi edilebilir. Gebe kadınların doktora danışmadan antibiyotik alması güvenli değildir.

Amonyak nedir?

Vücuttaki çoğu amonyak, bağırsaklardaki protein sindiriminin bir yan ürünüdür. Temel olarak bakteri olan milyonlarca mikrop, bağırsaklarda yaşar ve sindirime yardımcı olur. Ürik asit daha sonra kanla su ile seyreltildiği ve idrarla vücuttan atıldığı böbreklere gider.

Kandaki yüksek amonyak seviyeleri aşağıdaki belirtilere neden olabilir: Uyuklama, sinirlilik, oryantasyon bozukluğu

Karaciğer amonyağı ürik aside dönüştüremiyorsa, genellikle şiddetli hepatit veya siroz nedeniyle yüksek amonyak seviyeleri oluşabilmektedir. Tedavi edilmeden bırakılırsa, çok yüksek kan amonyak seviyeleri sonunda nefes alma, nöbet, koma ve ölümle sonuçlanabilmektedir. Vajina özellikle hamilelik sırasında çeşitli nedenlerle amonyak gibi kokabilir.
Durum tipik olarak zararsızdır. Beslenme değişiklikleri ve dehidrasyon gibi faktörlerle ilişkilidir. Fakat eğer vajina amonyak gibi birkaç günden fazla kokuyorsa veya bu durum değişmezse, bir kadın doktoruyla konuşmalıdır. Gebelik, hızlı tıbbi tedavi gerektiren enfeksiyonlar gibi alışılmadık kokulu idrar ile ilişkili bazı durumların olasılığını arttırdığı bilinmektedir.

Yazar: Osman Uçar

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku