Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Gebelikte Sık Görülen Yakınmalar ve Şikâyetler

0 340

Gebelik süreci zor ve yorucu bir dönemdir. Anne adayını bu dönemlerde çok fazla sıkıntılı günler yaşar. Bunun nedeni vücudunda görülen fizyolojik değişimlerdir. Gebe kadın hamilelik başlangıcında bir takım şikâyetler yaşar. Bu yakınma ve şikâyetler gebeliğin oluşumu ile başlar ve gebelik boyunca bu tür şikâyetler devam eder. Bu olgu anne adayını 9 ay boyunca rahatsız eder. Çünkü içinde gelişen bir can bulunmaktadır. Gün gün onun büyümesini hisseder. Bütün hareketlerini, karın boşluğunda dönüşünü anne hisseder ve bebek geliştikçe karın zarı yırtılacakmış şekilde büyür ve karında gerilmeler göğüs kafesinde sıkışmalar başlar. Göğüs kafesinin sıkışması ise bebeğin anne rahim duvarında hızlı bir şekilde gelişim göstermesindedir. Gebelikte sık görülen yakınma ve şikâyetler oldukça fazladır. Şimdi sizlere bir anne adayında hangi dönemlerde sık yakınmalar meydana gelir onlardan bahsedeceğiz.

Gebelikte Başlayan Belli Başlı Şikâyetler

8623_gebelikte-yakinmalarMide bulantıları: Gebeliğin oluşum süreci içinde başlayan v gebeliğin belirtilerini ortaya seren bir durumdur. Genelde gebeliğin ilk dört ayında anne adayında şiddetli mide bulantıları meydana gelmektedir. Bunun en büyük nedeni bebeğin ilk gelişim sürecini tamamlamasından kaynaklanmaktadır.

Kasık Ağrıları ve Kramplar: Genelde gebeliğin oluşumu ile aynı adet döngüsünde olduğu gibi kasılma ve kramplar meydana gelir. Bu gebeliğin habercisidir. Gebelik meydana geldikten ilk üç ayında sıklıkla kasık ağrıları ve kramplar yaşanmaktadır. Bunun için bu ilk üç ayda dikkat çok önemli bir kavramdır.

Baş Dönmeleri: Normal şartlarda her gebe kadında oluşan bir döngüdür. Fakat bunun ne sıklık ile olmasına dikkat etmeniz gerekir. Bu gibi durumlarda tansiyon ve şeker ölçümlerini zamanında yapmanız gerekir.

Baş Ağrıları: Vücutta değişen bir takım fizyolojik değişimler ve hamilelik evresinde baş ağrıları en çok yaşanan yakınmalar arasında yer almaktadır. Baş ağrıları genelde strese dayalı zamanlarda baş gösterir. Bunun için gebelikte fazla stres yapmamanızı tavsiye ediyoruz. Böyle durumlarda ilaç kullanmak yerine antibiyotik yerini alan taze bir ıhlamur demlemeyi deneyebilirsiniz. Ihlamur sizi rahatlatacak baş ağrınızı alacaktır. Bir de evin havadar olması, anne adayının oksijen alması çok önemlidir. Temiz hava beyin hücrelerini canlandırarak oluşan baş ağrılarının da önüne geçmiş olur.

Kol, yüz ve Ayaklarda oluşan Şişkinlikler: Gebeliğin ilerlediği dönemlerde anne adayında bir takım kilo alımları gerçekleşir. Fazla kilo almak anne adayında istenmeyen şişkinliklere sebebiyet verir. Bu ödemler en çok yüzde, ayakta ve bacaklarda görülmektedir.

Kusmalar: Gebeliğin ilk 3 ayında mide bulantısının yoğunlaştığı bir anda gerçekleşir. Bu oldukça normal bir durumdur.

Göğüste Hassasiyet: Anne adayı gebeliği ilerledikçe göğüs ağrılarının şiddetli bir şekilde ilerlediğini fark eder. Bunun nedeni süt haznesinin içinin dolması süt üretimi gerçekleşerek bebeğe zemin hazırlamasındandır. Anne sütü oluşumu bu şekilde kendini belli eder. Süt kanalları doğum sonrasında daha fazla artış gösterir.

Karın ve Göğüslerde Meydana Gelen Çatlaklıklar: Bebek anne karnında büyürken artık annenin karnı ve göğüsleri şişmeye başlar. Bu gerilim sonucunda istenmeyen çatlaklıklar meydana gelir bunun için doktor tavsiyesi olan çatlak kremini sürerek bunu azaltabilirsiniz. Gebelikte başlayan belli başlı şikâyetler bunlardır. Bu dönemde anne beslenme ve uyku düzenini en iyi şekilde sağlamalı, kendine bu konuda dikkat etmelidir.
Kaynakça:
Gebelik.org

Yazar:Suna Korkmaz

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku