Günümüzde insanların tuttuğu en popüler balık türlerinin başında gelir. Asya kıtasında bu balıklar bereketin simgesidir ve bizler gibi akvaryumlarda değil bahçelerde yer alan özel havuzlarda beslenirler.
Bunu göz önünde bulundurarak, bugün mevcut olan çeşitli goldfish’leri sizler için araştırdım. Aşağıda, daha sık karşılaşmanız muhtemel yaygın türlerden bazıları bulunmaktadır.
1)Ortak Altın Balığı
Çoğu insanın akvaryumlarında kolaylıkla bulunabildiği için, bu balığın ismine yaygın olarak bilinen goldfish denir. Bu tür akvaryum balıkları, Carassius Auratus adlı bilimsel adı taşır ve Asya’ya kadar türü uzar. Bu altınbalığı, bir akvaryuma koyma konusunda yeni başlayanlar için 55-80 derece F sıcaklığında ve 6 ile 8 arası bir pH seviyesinde akvaryum ortamı hazırlamaları gerekmektedir. Akvaryum suyunu musluk suyundan temin ederek dinlendirilmiş bir şekilde (2 hafta) tanka koyabilirsiniz.
Ortak bir goldfish, sosyal bir hayvandır ve tankta başka arkadaşları olması faydalı olabilir. Onları gençken üçlü gruplarda tutmak her zaman daha iyidir, ancak olgunlaştıkça onları ayırabilirsiniz. Kolay eş tutmazlar ve üremeleri için stressiz ortam oluşturmanız gerekir.
2)Comet Altın Balığı
Kuyrukluyıldız türü olarak da gecmektedir. Kuyrukları uzun ve yelelidir. Kökeni Washington eyaletindedir. Ortak renklerden bazıları kırmızı ve beyaz, siyah, sarı, siyah ve turuncu, ve altınbalığı portakal içerir.
Kuyruklu yıldız altın balığı, diğer türlere benzemediği için insanları şaşırtabilir, ancak bu tür sık sık ince bir gövdeye ve uzunlamasına kanatlara sahiptir. Onları böyle kolayca tanıyabilirsiniz.
3)Shubunkin Altın Balığı
Bu tipteki renkler, süslü goldfish türlerinde bulacağınız renklerdir. Bu türde, Londra ve Bristol gövdelerini içeren iki çeşit vardır. Bristol çeşitliliği daha büyüktür ve kaudal yüzgeç daha yuvarlaktır.
Bu tipin ortak rengi kadife rengidir. Balıkların mavi gümüş rengi aynı zamanda diğer renk türlerinin vücutlarında yansıtılmış hâlidir. Bu altın balık türü havuzlarda beslemek için en uygun türlerdendir. Sert suda yaşamayı severler. Canlı ve kuru yemle beslenirler.
4)Wakin Altın Balığı
Yapı itibariyle Comet altın balığına benzemektedir. Haliyle bu iki tür kendi aralarında karıştırılmaktadır. Onları birbirinden ayıran 2 önemli özellik bulunmaktadır. Wakin altın balığı biraz daha kiloludur ve kuyruk yeleleri daha kısadır. Bu özellikler belirgindir ve gözle ayırt edebilirsiniz. Agresif bir cins değildirler, ancak çoğu zaman agresif bir iştahla hızlı yüzücüler olma eğilimindedirler. Bu da onlara küçük akvaryumlarda bakamayacağımızı gösterir. Aslında tam bir göl balığıdırlar. Karanlığı ve sessizliği severler. Bu balık Japonya’da inanılmaz derecede popülerdir.
5)Japon Ryukin Balığı
Adından bile, Japonya’da popüler olduklarını kolayca tahmin edebilirsiniz. Özel melez bir ırktır. Yüksek sırt yüzgeçleri ve irice sırt kamburları vardır. Genelde turuncu ve beyaz renktedirler. Akvaryum yerine havuzda yaşamaları gerekmektedir. Akvaryum ani sıcaklık değişimlerinde çabuk reaksiyon gösterip ölmektedirler.
6)Fantail Altın Balığı
Sırt yüzgeci hariç diğer tüm yüzgeçleri eşlenmiştir. Yüzgeçler sağlam ve yuvarlaktır. Onları farklı ırklardan tanıyabilmeyi kolaylaştırır. Renklerin bazıları kendirak, mavi, bronz ve turuncu karışımıdır. Akvaryumda beslenebilecek en uygun altın balıktır. Bu sebeple birçok hobici tarafından beslenmektedir.
7)Veiltail Altın Balığı
Karanlık akvaryumları severler. Kendilerini göstermeyi sevmezler. Akvaryum içerisinde onlara bol bol gizli mağara oyukları yapmalısınız. Balıkların yüzgeçleri uzun ve dardır. Ani hava ve sıcaklık değişimlerinden çabuk etkilenirler. Bulut balığı da denir. Renkleri açık beyaz olması sebebiyle hayalet balık da denir. Zor bir ırktır.
8)Broadtail Moor Altın Balığı
Bu balık türünün en önemli özelliği renginin tamamen siyah olmasıdır. Yüzgeçleri Çatallıdır. Gözlerinin yassı olması sebebiyle görme açıları çok dardır. Pek tavsiye edilmeyen bir türdür.
Sonuç olarak yukarıda bahsedilen cinsler bugün kolayca alabileceğiniz türlerdeki altın balıklarından değildir. (Bu balıkların üretimi Asya kıtası olması sebebiyle özel türler sipariş üzerine gönderilmektedir. Bu da maliyet demektir.)
Yazar:Osman Uçar