Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Hijyen Bariyeri Nedir?

0 483

Sağlıklı bir yaşam aynı zamanda kaliteli bir yaşamdır. Günümüzde artan insan nüfusu, teknolojinin gelişmesi ortaya çıkan makineler derken insan sağlığı ciddi riskler içeriyor. Özellikle toplu olarak yaşanılan alanlarda insan sağlığı açısından çok daha ciddi riskler mevcut.
El yıkama alanları mikropların en yoğunluklu olduğu yerler arasında geliyor. Keza ellerin kurutulduğu cihazlarda. Gıda üretimi yapılan yerler için de benzer riskler var. Burada işin içine gıda imalatı girdiği için risk çok daha büyük boyutlara ulaşıyor.
Bunların yanı sıra fabrikalarda herkesin ortak kullanımında olan makineler için de benzer sorunlar mevcut. Tüm bunların neticesinde gerek yasal mevzuatlar, gerek insan sağlığına verilen önem nedeniyle son yıllarda sıkça kullanılan bir ünite var ve buna hijyen bariyeri adı veriliyor.
Hijyen koridoru olarak da adlandırılan bu ünite kullanılan cihazın en hijyenik biçimde gerek o an kullanan kişiye, gerek diğer kişilerin kullanımında hijyeni ve dolayısıyla sağlığı sağlayan üniteler. Kullanılan cihazın üzerinde farklı biçimlerde bulunabiliyorlar.
Örneğin el yıkama alanlarında fotoselli üniteler hijyen bariyeri için verilebilecek en önemli örneklerden bir tanesi. Kişi elini tuttuğu zaman su otomatikman belli bir süre akıyor. Bunun yanında el kurutma mekanizmalarında yine fotoselli sistemler hijyen bariyerleridir. Ama kağıt yollama aparatı olarak da adlandırılan farklı mekanizmalar mevcuttur.
Büyük endüstriyel makinelerde ise kimi zaman daha farklı malzemelerden yapılan bariyerler mevcuttur ki hijyenin maksimum düzeyde olmasına katkı sunarlar. Üreticiler bu ürünleri alarak kendi ana ürünlerine monte ederek kullanır ya da cihazın üretimi tamamen buna uygun olarakHijyen Bariyeri Nedir? tasarlanır.
Son yıllarda toplu kullanım alanlarında yer alan sıvı sabun aparatlarında da benzer bir hijyen bariyeri kullanılmaya başlanmış durumdadır. Üstelik bu ürünler insan sağlığını korurken kullanılan su gibi sabun gibi şeylerin daha az harcanmasını sağlarlar. İşin ekonomik yönden böyle de bir katkısı mevcuttur. Kullanım kolaylığı sağlamaları, üzerilerinde aptal emniyeti denen mekanizmanın bulunması sistemin diğer avantajlarıdır. Birçok firma yasal zorunluluk olsun ya da olmasın hijyen bariyeri kullanmaya başlamış durumdadır.

Yazar: Fatma Rana Arıbaş

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku