Küreselleşme nedeniyle iş hayatındaki çetin rekabet gün geçtikçe arttı. İleri düzeyde bir işyeri mükemmelliği sağlamak kritik derecede hayati ve zorunlu olmuştur. Hızlı tempolu rekabet her yerde, özellikle iş yerlerinde belirgindir. Pek çok işletme organizasyonu, sadece gerekli değil, aynı zamanda günümüzde ticari organizasyonlar tarafından temel kısıt olan en uygun olanın hayatta kalması için çağrıda bulunmuştur. Bu açıklayıcı noktada ortaya çıkan soru, bu hızlı gelişmeyle eş zamanlı olarak rekabetin önünde nasıl durulacağı ve bu rekabeti nasıl ayakta tutup sürdüreceğidir.
Araştırmalar, iş yerlerindeki çalışanların, kariyer gelişimlerine müdahale edebilecek ve büyümelerine yardımcı olabilecek alan becerilerinin yanı sıra beceri setleri edinmeleri gerektiğini savunmaktadır. Yumuşak beceriler, günlük yaşamda, kişiler arası ilişkileri korumada, etkinlikleri şekillendirmede ve başarı için stratejiler oluşturmada tanıdık terimlerdir; iması ağırlıklı olarak işyerlerinde bulunur. Bununla birlikte, iş yerindeki birçok lider için, insanlara işleri için ödeme yapıldığında minnettarlığın herhangi bir duruş taşımadığına dair yaygın bir inancı takip ettikleri için sosyal becerilerin gereksiz olduğuna inanılıyor.
Takdir ve minnettarlık eksikliğinin bir çalışanda beceri eksikliği anlamına geldiğini ve beceri eksikliğinin işyerinde kişilik ve kariyer geliştirmek için motivasyon eksikliğine yol açtığını anlayamazlar. Kişinin ilgili alanda profesyonel olarak büyümesi ve aynı zamanda profesyonel olarak büyümesi için, meslektaşlar, müşteriler, müşteriler ve işyeriyle ilişkili diğer kişilerle sağlıklı işyeri ilişkileri oluşturmak çok önemlidir. Kariyer gelişimi, insanlarla kaynaşma yeteneğinin olmaması nedeniyle engellenebilir.
Çalışanlar kariyerlerinin zirvesinde olabilir, ancak temel sosyal becerilerden yoksunlarsa, başladıkları yerden çok daha dibe inebilirler. İşyerinde sosyal becerilerin dahil edilmesi, çalışanların nelere sahip olmadıklarını ve sahip olduklarını, güçlü ve zayıf yönlerini ve bunları bu sonsuz zorluklarla başa çıkmak ve kariyer gelişimi sırasında önlerine çıkan başarıları elde etmek için nasıl kullanabileceklerini keşfetmelerine yardımcı olur. Bu nedenle sosyal beceriler, çalışanların kariyer platosuna ulaşma başarısını etkilemek için gerekli faktörleri sunar. Burada sağlıklı bir zihniyetin büyümede etki kazanmak için çok önemli olduğunu belirtmek yerinde olacaktır.
Duygusal denge ile büyütülmüş, sağlıklı zihniyet aslında kariyer gelişiminde ilerleme veya erteleme için anahtar motivasyon kaynağıdır. “Mutluluk ve duygusal denge kariyerinizi etkiler. Dengeli insanlar, daha yüksek kalitede daha çok iş yaparlar. Duygusal dengeniz yoksa, kariyer stratejilerinin çoğu işinize yaramayabilir ”. Kanada Eğitim ve Danışmanlık Enstitüsü’nden (CERIC) “Ulusal İş Araştırması” tarafından işyerlerinde sosyal becerilerin gerekliliğine dayalı olarak 500 işveren üzerinde yürütülen araştırmalar, meslek ve meslek temelinde bir dizi sosyal beceri önermekte ve bu olumlu tutum sonucuna varmaktadır.
İletişim becerileri, ekip çalışması becerileri ve güçlü iş ahlakı, işverenlerin önemli gördüğü birçok beceriden birkaçıdır. Bu yazıda kariyer gelişimi için seçilen sosyal becerilerin yönlerleri ve zaman yönetimi hakkında bilgiler bulunmaktadır.
Olumlu Tutum
İşe karşı olumlu tutum, bir çalışanın işe karşı tutumunu kabul eder. Çalışanın işe karşı daha yüksek derecede yetkinlik ve farklılığa sahip olmasını sağlar. Diğer bir deyişle olumlu tutum, başarıları yansıtarak ve belirleyerek kişisel doyum arayan bir ifadedir. Olumlu bir tutum, bir kişinin başarısını etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Bir çalışanın işe ne kadar bağlı ve çalışkan olduğunu belirleyen olumlu bir tutum olduğu için, bir işveren bunu kariyer gelişiminde yardımcı olarak görecektir. Olumlu düşünceyle yürütülen olumlu tutum, şevk, öğrenme isteği ve sonuç olarak işteki sonuçların daha fazla takdir edilmesini geliştirir.
Bu bulaşıcıdır çünkü bir takımdaki tüm üyeler ve bir bütün olarak organizasyon için kazanan bir ruhu ateşlemek için pozitif enerji yayar. Bilgi ve yetenek başarılı olmak için temel faktörler olsa da, tutum her iki faktörü birbirine bağlar ve hem insanlarla hem de işle bağlantıyı güçlendirir. Olumlu düşünme “kendine güvenmekle başlar. Güven yeteneği güçlendirir, enerjiyi ikiye katlar, zihinsel yetileri destekler ve gücü artırır ”
İşyerinde olumlu tutum sergilemenin faydalı etkisi, güç ve konum açısından yeni olasılıkları ve fırsatları yükseltmenin sayısız avantajına sahiptir. Doğru tutum, sürekli olarak büyük farklılıklar yaratır, daha iyi iş kültürü ve hedeflere ulaşmayı daha da geliştiren iyi ilişkiler üretir. Doğru tutum, “olumluya odaklanma, bir ekibin parçası olarak çalışmaya istekli ve yapabilir bir kişi olmaya çabalayan” bir tutumdur.
Olumlu ruhlu bir ortam, yüksek moral ve sonuç odaklı ekip çalışması oluşturur. Hem olumlu hem de olumsuz düşüncelerde olumlu ve kendinden emin hissetmek, akılda benzer bir yer kaplar. Olumsuz düşünmek, açıkça olumsuz sonuçları olan olumsuz duygularla sonuçlanır. Ancak olumlu düşünceleri uygulamak, ne tür zorluklar çıkarsa çıksın onları yenebilecek güçlü bir yeterlilik duygusu geliştirecektir. Dolayısıyla tutumu kontrol eden tamamen düşünceler üzerinedir.
Zaman Yönetimi
Zamanı yönetmek, kariyer başarısı ve ilerlemesi için en önemli sosyal becerilerden biri haline geldi. İnsanın kabul etmesi, büyümesi ve onunla gitmesi gerekir. Son teslim tarihlerini karşılamak, hedeflere ulaşmak, sonuçları teslim etmek ve görevleri tamamlamak gibi işte bir süre içinde yapılacak çok şey var. Bu nedenle, kazancı en üst düzeye çıkaracak, stresi ve hayal kırıklığını en aza indirecek ve hedeflere daha kolay ulaşılmasını sağlayacak şekilde yetkinlik ve etkinlik yaratmak için zamanı yönetmek gerekir.
Kariyeri geliştirmek için, kişinin içtenlikle büyümeyi sağlaması gerekir. “İyi, etkili zaman yönetimi temel bir beceridir, hem mevcut bir işte performans göstermeyi sağlamak hem de kariyer beklentilerimizi geliştirmek için hepimizin ihtiyaç duyduğu bir kariyer becerisidir”. Zaman yönetimi, kişinin zamanı etkili bir şekilde kullanmasını ve kariyer başarısında iyi performans göstermesini sağlayan bazı harika teknikler içerir. Tracy, bir şeyin değerini bilmenin, iyi zamanı yönetme yeteneğini kolaylaştırdığını düşünüyor.
Stres yaşayan ve kendilerine verilen işten veya performanslarından rahatsız olan yöneticilere örnek veriyor. Bununla birlikte, “değerlerinin bir yansıması olduğu için işlerine tüm kalbini koyan, nadiren stres yaşar veya herhangi bir şekilde yanar” gibi başka türden yöneticiler de vardır . Değerlerle birlikte bir niyet ortaya çıkar ve bu da çalışanları motive eder; iş yaparken sürekli bir enerji akışı, aktiflik, istek ve yenilik vardır ve iş, zaman çerçevesi içinde otomatik olarak akar.
Etkili zaman yönetimi, doğru kararlar vermeyi sağlar ve iş memnuniyetini artırır. Bu nedenle, iyi zaman yönetimi becerilerini uygulamak ve kariyer gelişimi sırasında üstün yeterlilik deneyimlemek için, iş organizasyonları, maksimum verimlilik, etkinlik ve üretkenlik için süreçleri ve araçları geliştirmenin ve kullanmanın bir yolu olan etkili zaman yönetimi becerisine kesinlikle vurgu yapar.
Hedef belirleme ve planlama gibi bir dizi beceride ustalaşmayı ve ayrıca istenen sonuçları elde etmek için zamanı etkili bir şekilde kullanmayı içerir. Zaman yönetiminin temel amacı, bir bireyin önce önemli olan ve diğer şeylerden veya faaliyetlerden daha önemli olan faaliyetlere bağlı kalmasını sağlamak, böylece bir bireye “zamanın organizasyonunda tek bir kaynak olarak nasıl kullanılacağının farkında olmasına, öncelik vermesine yardımcı olmaktır.
Kaynakça:
http://timemanagementninja.com/2013/11/7-ways-a-positive-attitude-can-make-you-more-productive/
https://redbooth.com/blog/7-ways-a-positive-attitude-can-make-you-more-productive
https://www.businessnewsdaily.com/6912-develop-positive-mindset.html
Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu