Kabak çekirdeğinin üçte biri İç Anadolu bölgesinde yetişmektedir. Tarımsal faaliyetler açısından ülkemiz için önemli bir ekonomik değerdir. Genelde çerez olarak tüketilen kabak çekirdeği sahip olduğu zengin mineraller ve vitaminler sayesinde insanların ihtiyacı olan besin değerlerini karşılamaktadır.
Kabak çekirdeği en iyi sıcak yerlerde yetiştirilmeye uygundur. Ekimi yapılacak kabak çekirdeği tohumları küflenmiş ve bozulmuş olursa olumlu bir sonuç elde edilemez. Tohumun ekileceği tarih iyi belirlenmelidir. Çünkü kabak çekirdeği soğuk havayı sevmez. Havanın 10 dereceden fazla olacağı zamanlar göz önünde bulundurularak çimlenmesi için gerekli koşullar oluşturulmalıdır. Kabak çimlenme ve yetişkinlik döneminde ışığı ve sıcağı sever. Ayrıca çok nem de kabağa zarar vermektedir. Bundan dolayı toprak az nemli tutulmalıdır.
Kabak Çekirdeğinde Hangi Vitaminler Bulunur
İnsan sağlığı için faydalı olan kabak çekirdeğinde A vitamini, C vitamini, E vitamini, B6 vitamini, Riboflavin ve Tiamin bulunmaktadır. Ayrıca içerisinde yoğun olarak Çinko vardır. Mineral, lif ve protein deposu olan bu yiyecek demir, bakır, magnezyum ve potasyum bakımından da oldukça zengindir. Bu kadar besin değerine sahip kabak çekirdeği faydaları da saymakla bitmiyor.
Kabak Çekirdeği Faydaları
Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Kabak çekirdeği çinko bakımından oldukça zengindir. Vücutta çinko eksikliği olduğunda hastalıklara açık bir bünyeye sahip oluruz. Grip ve soğuk algınlığına yakalanma riskimiz artar. Akne oluşumu başlar ve depresyona girme ihtimali yükselir.
Bağışıklık sistemini güçlendiren çinko, uyku sorunlarının giderilmesine de yardımcıdır. Hücrelerin çoğalmasını sağlayarak göz ve cilt sağlığını da korur. Erkeklerde cinsel sorunların çözümünde etkili olup performans arttırıcı etkisiyle de önemli mineraller arasında yer almaktadır.
Çerez yemeyi seviyorsanız kabak çekirdeğine de yer vererek çinko eksikliğinizi tamamlamanız gerekmektedir. Vücuttaki çinko seviyesini sağlıklı bir noktaya getireceği için hastalıklardan korunmanıza yardımcı olur.
Prostat Düşmanıdır
Prostat belli bir yaştan sonra çoğu erkeğin çektiği hastalıkların başında gelir. Kabak çekirdeği içerdiği çinko sayesinde erkeklerin genç yaşta prostata karşı önlem almasını sağlar.
Kalp Sağlığını Korur
Çiğ kabak çekirdeği vücudumuzun günlük magnezyum ihtiyacı vardır ve bir su bardağı kabak çekirdeği bu ihtiyacı karşılar. Magnezyum damar yollarını genişletmesi ile bilinir. Bu sayede kalp sağlığı korunur ve diğer organlarımızın sağlıklı kalmasına da yardımcı olur. Kemik ve diş yapısını da güçlendirerek daha sağlam bir iskelete sahip olunmasını sağlar.
Omega-3 Bakımından Zengindir
Balıklarda bolca gördüğümüz omega-3 kabak çekirdeğinde de yüksek miktarda bulunur. Diyabeti azaltan bu yağlar kalp hastalıklarına karşı da koruyucu özelliğe sahiptir. Kan akışkanlığını arttırarak kolesterolün yükselmesini de engeller.
Hücre sayısını arttırması, damar yollarını genişletmesi ve bağışıklık sistemini güçlendirmesinden dolayı kanser olma riskini de azaltır. İç iltihapların hızlı iyileşmesinde yardımcı olur ve yaşlanmayı yavaşlatır.
Kalp ve Karaciğere Faydalıdır
Kabak çekirdeği içerdiği yağlar dışında yüksek lif oranına ve antioksidanlara da sahiptir. Bu sayede kalp ve karaciğeri güçlendirir. Yağlanmalara karşı korur.
Vücudu Dinlendirir
Yatmadan önce yenilecek bir miktar kabak çekirdeği uykudayken melatonin ve serotonin üretimini arttırır. Böylece gece uykuları daha sağlıklı geçer ve sabah dinlenmiş bir şekilde uyanmanızı sağlar. Özellikle yorgun ve stresli günlerde geceleri yatmadan önce tercih edilmesi gereken besinlerdendir.
Kabak Çekirdeğinin Zararları
Kabak çekirdeği her zaman faydaları ile ön planda olan bir besindir. Zararları ancak çok tüketildiği zaman ortaya çıkmaktadır. Bundan dolayı her besinde olduğu gibi kabak çekirdeği zararları meydana gelmemesi için kararından tüketmek gerekmektedir.
- Cilt sorunu yaşıyorsanız ve sivilce oluşumuna müsait bir vücudunuz varsa kabak çekirdeğini fazla tüketmemeniz gerekmektedir. Kabak çekirdeğinde bulunan yağ oranı çok tüketilmesi halinde zarar verici olur.
- Kalorisi fazla olan yiyecekler arasında yer aldığı için özellikle diyet yaparken tüketilmemelidir. Yoksa kilo sorununa neden olabilir.
- Mide sorunu yaşıyorsanız bir tutamdan fazla yememeniz gerekiyor. İçerisinde bulunan asitler, fazla tüketildiği durumlarda mideye zarar verebilir.
- Aşırı tüketildiği zamanlarda ishal yapma olasılığı yüksektir. Vücudunuzun direncine göre böyle bir durumla karşılaşmamak için yeme miktarınıza dikkat etmeniz gerekmektedir.