Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Bebeklerin Ağlamalarının Sebepleri Nelerdir?

0 361

Bebeklerin Ağlamalarının Sebepleri Nelerdir?Bebekler isteklerini ağlayarak ifade edebilirler. Her bebeğin ağlama sebebi farklıdır. Bebekler karınları aç iken, altları kirlendiğinde, uykuları geldiğinde, bir yerleri ağrıdığında ağlarlar. Maması, banyo suyu sıcak olduğunda, gazları olduğunda da ağlarlar. Bebek özellikle ilk 3 aylık oluncaya kadar çok sık ağlayabilirler. Bebeklerin ağlama sebepleri genellikle bir süre sonra anneleri tarafından anlaşılır. Bebek ağladığında bebeği kaldırmak, etrafa bakmasını
sağlamak iyi gelir. Aynı zamanda emzirmek, sallamak da bebeği sakinleştirir. Anne kokusu da bebeğin ağlamasını durdurur.

Bebeklerin Ağlamalarının Sebepleri Nelerdir?Bebek 3 aylık olduğunda anne sesi bebeğin susmasını sağlayabilir. Bebek yavaş yavaş dış dünyayı tanımaya başlamıştır. Artık bir şey göstermek susmasında etkili olabilir.
4 aylık bir bebek ise görsel ve işitsel uyarılmalarla susabilir. Bebek sallandığında, yeri değiştirildiğinde sakinleşir.
Bebekler ağladığında susturmanın en etkili yollarının başında emmek gelir. Bu emme anne sütü emme, emzik emme ve parmağını emme şeklinde olabilir. Bu dönemlerde emzik büyük oranda işe yarayabilir. Bebek her koşulda annesini yanında bulamaz ememez ise de emziği her zaman emebilir. Zaten anne sütünün yetersiz olduğu durumlarda bebek mecburen anne sütü emmemektedir.
Bebek 6 aylık olduktan sonra daha az ağlamaya başlar. Bu defa da ağlama sebepleri değişir. Korku hissi gelişmeye başlar. Yüksek sesten, tanımadıkları kişilerden korkup ağlayabilirler.

Bebeklerin Ağlamalarının Sebepleri Nelerdir?1 yaşına geldiklerinde beklentileri değişir. Bebeğin beklentisi dışında olan her şey bebeği ağlatabilir. Uyandığında annesini görmek isteyen bebeğin yanına başkası giderse bebek bundan rahatsız olur ve ağlamaya başlar. Yeni deneyimler de bebeği ağlatır. İlk defa yapacağı bir eylem bebeği ürkütüp ağlatabilir. Mesela; oyun parkında kaydıraktan kayacak çocuk önce ağlar, sonra bu durum hoşuna gider.Bebek tam olarak hareketlenmeden önce oyuncağı düştüğünde, istediğine ulaşamayınca ve dikkat çekmek için ağlar. Eğer bebeğin sık sık ağlaması istenmiyorsa hangi durumlarda ağladığı tahmin edilip, o durum gerçekleşmeden bebeğin ağlaması önlenebilir.
Bebek yürümeye, isteklerini yapabilir hale geldiğinde daha az ağlar. Özellikle de konuştuğunda zaten tüm isteklerini ifade edecek duruma gelmiştir.

Bebeklerin Ağlamalarının Sebepleri Nelerdir?1-2 yaş arasındaki çocukların ağlama sebebi, canlarının acıması, dikkat çekmek, annelerinden ayrılmak istememeleri olabilir. Ayrıca çocuğu kısıtlamak da çocuğu ağlatır. Bunun için özellikle keşfetme ve oynamaya hevesli bebekler için gerekli güvenlik önlemleri alınıp, bebeğin rahatça hareket etmesi sağlanmalıdır.
Bebek ağlamalarında en çok dikkat edilmesi gereken konu bebeğin bir sağlık probleminden kaynaklı ağlayıp ağlamadığıdır. Bebeğin ağlama sebebi mutlaka anlaşılmaya çalışılmalı ve sebebine göre müdahale edilmelidir.

Yazar: Serpil Altunyay

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku