Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Kadife Fasulye’nin (Mucuna Pruriens) Sağlık Açısından Faydaları

0 2.474

Kadife fasulyesi olarak bilinen mucuna pruriens, Hindistan’dan eski bir uygulama olan, stresi, kaygıyı azaltan, odağı iyileştiren, libidoyu artıran ve ruh halini yükselten Ayurveda tıbbında kullanılan doğal bir bitkisel takviyedir. Mucuna pruriens, vücudun stresi daha iyi ele almasına yardımcı olmak için hormonları düzenleyen bir tür adaptojen, şifa bitkisidir. Özellikle, mucuna pruriens, dopaminin öncüsü olan yüksek seviyelerde doğal olarak oluşan L-dopa içermektedir. Dopamin, motivasyon, zevk ve duygularda büyük rol oynayan bir beyin kimyasalıdır. Yeterli dopamin olmadığında uyuşukluk, odaklanamama ve hatta depresyon olmaktadır. Ayrıca parkinson hastalığı olan kişilerde dopamin de bulunmamaktadır ve öte yandan, çok fazla dopamin, dürtüsel, heyecan arayan davranışla bağlantılıdır. Mucuna pruriensin sağlık potansiyel faydaları bulunmaktadır ve bu yararlar aşağıdaki gibidir:

1) Parkinson Hastalığı

Sınırlı kanıt, Mucuna pruriens’in Parkinson hastalığının bazı semptomları üzerinde yararlı etkileri olabileceğini düşündürmektedir. Bununla birlikte, etkinliğini ve güvenliğini derecelendirmek için hala yeterli kanıt bulunmamaktadır. Mucuna pruriens’deki L-Dopa, Parkinson Hastalığı semptomlarını azaltabilecek ana aktif bileşendir. Parkinson hastaları, tirozinin L-dopa’ya dönüşümünün bozulmasından dolayı beynin bazı bölümlerinde düşük dopamin içeriğine sahiptir. Çalışmalar, Mucuna’dan L-Dopa’nın kan-beyin bariyerini geçebileceğini ve beyin seviyelerini ve nörotransmisyonunu geri yükleyerek dopamin yapmak için kullanılabileceğini düşündürmektedir. Bu bitkinin tohumlarındaki diğer antioksidanlar beyin korumasını artırmaktadır. Bununla birlikte, diğerleri, Mucuna’dan L-Dopa’nın büyük bir bölümünün beyne ulaşmadan önce parçalanabileceğine dikkat çekmiştir.
Bu tartışmaya karşı koymak için bazı bilim adamları, Mucuna Pruriens’in saf L-Dopa’nın aksine beyindeki ek yolları etkileyebileceğini veya L-Dopa bozulmasını önlemeye yardımcı olan bileşikler içerdiğini varsaymaktadır. Bu hipotezler henüz doğrulanmamıştır. 60 denekten oluşan bir klinik çalışmada, Mucuna pruriens’ten (HP-200) elde edilen bir toz, 12 hafta sonra Parkinson hastalığının semptomlarını standart levodopa tedavisinden daha iyi azaltmıştır. Başka bir çalışmada levodopa tedavisi kadar etkili olmuştur, ancak daha hızlı emilmiş ve zirveye ulaşmıştır. Benzer şekilde tek bir düşük mucuna tozu dozu, 18 ileri Parkinson hastasında standart ilaçların (levodopa + benserazid) kadar iyi çalışmıştır, ancak daha az yan etkiye neden olmuştur. Daha yüksek Mucuna dozları standart ilaçlardan daha etkili ve daha uzun sürelidir.
Bu üç çalışma, Mucuna pruriens’in Parkinson Hastalığının tedavisinde tamamlayıcı bir strateji olarak kullanılabileceğini düşündürmektedir. Bununla birlikte, 14 Parkinson hastalığı hastasıyla yapılan 2018 randomize bir pilot çalışma, Mucuna pruriens tozunun tipik ilaç tedavisi olan levodopa/karbidopadan daha fazla yan etkiye sahip olabileceğini düşündürmüştür. Çalışmada, günlük Mucuna pruriens alımı, hastaların % 50’sinin gastrointestinal yan etkiler veya motor performansının kötüleşmesi nedeniyle kullanmayı bırakmasıyla sonuçlanmıştır. Ayrıca ilaç grubundaki hiç kimse kullanmayı bırakmamıştır. Mucuna pruriens’e tolerans gösteren hastalar için klinik yanıt levodopa/karbidopa ile benzerdir. Umut verici bazı bulgulara rağmen, mukunun Parkinson semptomlarını iyileştirip iyileştirmediği belirsizdir. Ayrıca tipik ilaç tedavisinden daha fazla yan etkiye neden olmaktadır.

2) Erkeklerde Kısırlık

Dopamin, erkeklerde cinsel davranış ve libido için en önemli nörotransmitterlerden biridir. Etkileri oldukça basittir: beyin dopamin düzeylerindeki artış libidoyu arttırırken, dopamin ve benzer nörotransmitterlerde (katekolaminler) azalma erkeklerde libido ve cinsel işlevi azaltmaktadır. Mucuna pruriens, dopamin arttırıcı ve antioksidan etkileri nedeniyle erkek kısırlığına ek olarak yaygın olarak kullanılmaktadır. Bununla birlikte az sayıda klinik çalışma, erkek kısırlığı için kullanımını desteklemektedir. 60 infertil erkekten oluşan bir çalışmada Mucuna tozu (5 g/gün) sperm sayısını, motilitesini ve genel kaliteyi iyileştirmiştir.
250’den fazla infertil erkek üzerinde yapılan diğer iki çalışmada, Mucuna sperm kalitesini iyileştirmenin yanı sıra testosteron düzeylerini de artırmıştır. Ayrıca antioksidanları artırabilir ve erkeklerde infertiliteye bağlı diğer seks ve stres hormonlarını dengeleyebilmektedir. Bu bulguları doğrulamak için büyük ölçekli çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Dahası, Mucuna’nın sağlıklı, doğurgan veya subfertil erkeklerde doğurganlık üzerindeki etkileri bilinmemektedir. Yukarıdaki çalışmaların hepsi Mucuna’yı sadece infertil erkeklere uygulanmıştır. Sınırlı veri, mucuna’nın erkek kısırlığını iyileştirme potansiyeline işaret etmektedir, ancak daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.

3) Stres (Kısırlığa Bağlı)

Kadife Fasulye'nin (Mucuna Pruriens) Sağlık Açısından FaydalarıErken bulgular umut verici görünse de, Mucuna pruriens’in stresi azalttığını gösteren yeterli kanıt bulunmamaktadır. Bir çalışmada, Mucuna pruriens tohum tozu, 3 ay sonra 60 infertil erkekte psikolojik stresi ve kortizol seviyelerini azaltmıştır. Araştırmacılar, bu bitkinin stresi daha iyi yönetmeye yardımcı olabileceğine inanmaktadırlar, ancak bu infertil erkeklerle sınırlı ve doğurganlığı artıran etkilere bağlı olmaktadır.

4) Yüksek Prolaktin Düzeyleri (İnfertiliteye Bağlı)

Yüksek Folikül uyarıcı Hormon (FSH) ve prolaktin seviyeleri hipofiz bezinin düzgün çalışmadığını göstermektedir, testislerin işlevini bozmaktadır ve erkeklerde doğurganlığı azaltmaktadır. Mucuna pruriens 250 infertil erkekten oluşan iki klinik çalışmada prolaktin ve FSH düzeylerini düşürmüştür. Muhtemelen bu hormonları prolaktin ve FSH üretimini azaltan dopamin düzeylerini artırarak dengelemiştir. Ayrıca yüksek prolaktin seviyeleri düşük tiroid hormonları, hipofiz tümörleri, psikiyatrik ilaçlar (antipsikotikler gibi) veya diğer nedenlerin bir sonucu olmaktadır. Mukinin, erkek kısırlığı dışındaki koşullarda hafifçe artmış seviyelerin azaltılmasına yardımcı olup olamayacağı test edilmemiştir. Küçük çalışmalar, mucuna’nın erkeklerde infertiliteye bağlı stresi ve yüksek prolaktin azaltabileceğini öne sürmüştür, ancak daha fazla deneye ihtiyaç duyulmaktadır.

5) Uyku

Mucuna pruriensin uykuyu iyileştirdiğini gösteren yeterli kanıt bulunmamaktadır. 18 kişilik bir çalışmada, Mucuna pruriensin başka bir tropikal bitki (Chlorophytum borivilianum) ile kombinasyonu, yaklaşık 4 hafta sonra uyku kalitesini % 50 artırmıştır. Bu bitkilerin uyku kalitesini artırma yeteneği hakkında çeşitli geleneksel bilgilere rağmen, bu, etkilerini araştıran ilk insan çalışmasıdır. Mucuna’nın tek başına uyku kalitesi üzerinde ne gibi etkileri olabileceği hala bilinmemektedir.

6) DEHB

Mucuna pruriens’in otizm semptomlarını iyileştirdiğini gösteren yeterli kanıt bulunmamaktadır. Dopaminin odaklanma için önemli olduğu iyi bilinmektedir. DEHB olan 85 çocuk ve yetişkin üzerinde yapılan bir çalışmada, Mucuna’nın bir kombinasyonu vitaminler, mineraller ve diğer takviyelerle (pruriens C vitamini, kalsiyum sitrat, B6 vitamini, folik asit, L-lizin, L-sistein ve selenyum) semptomlar geliştirmiştir. Ancak, bu çalışmada yanlılık riski yüksektir. Ayrıca, bu çalışmada kullanılan protokol ve takviye kombinasyonunun beyinde serotonin ve dopamini doğal olarak arttırması öngörülmüştür. Mucuna’nın gözlenen etkilere katkısı bilinmemektedir. Erken araştırmalar cesaret vericidir, ancak uygun klinik çalışmaların mukunun uyku veya DEHB semptomlarını iyileştirip iyileştiremeyeceğini test etmesi gerekmektedir.

7) Yılan Zehirlenmesi

Mucuna pruriens özleri geleneksel olarak Nijeryalılar tarafından yılan zehirlenmesini önlemek için kullanılmaktadır. Toz, geleneksel şifacılar tarafından yılan yılanları için bir ön tedavi (profilaktik) olarak reçete edilmektedir. Şifacılar, bozulmamış tohumları yutan bir kişinin bir yıl boyunca herhangi bir yılan ısırığının etkilerine karşı korunacağını iddia etmektedirler. Bunu destekleyen hiçbir klinik çalışma yoktur, ancak doku ve hayvanlardaki bazı çalışmalar bazı erken ipuçları vermektedir. Sıçan kalpleri üzerine yapılan bir çalışmada, Mucuna tozu kobra zehrinin kalbe zarar veren etkilerinden korunmuştur. Başka bir çalışmada, bir Mucuna özütü ile tedavi edilen fareler bir engerek zehrine karşı daha fazla antikor salgılamışlardır. Mucuna, yılan zehiri proteinlerine benzer şekilde, antikor üretimini uyaran şekere bağlı bir protein içermektedir. Bilim adamları, bu antikorların vücutta uzun süre kalabileceğini ve aşılara benzer şekilde bağışıklık sistemini hazırlayabileceğini varsaymaktadır. Gerçek yılan zehiri ile çapraz reaksiyona girmesi, onunla temas ettiklerinde şiddetli zehirlenmelere karşı korumak mümkün olabilir.

8) Ruh Hali ve Ruh Sağlığı Etkileri

Depresyon söz konusu olduğunda serotonin ve norepinefrin hakkında dopaminden çok daha sık konuşulmaktadır. Ancak bilim adamları, genellikle motivasyon ve ödül duygularıyla ilişkili olan dopaminin eşit derecede önemli bir rol oynayabileceğini fark etmeye başlamışlardır. Düşük dopaminin genel olarak düşük ruh halini tetikleyebilmesi için yeterli değildir. Aksine, semptomları tetikleyebilen beynin belirli kısımlarındaki eksikliktir. Beynin duygusal (mezolimbik) merkezlerindeki düşük dopamin, depresyonda yaygın olan haz hissedememesine neden olmaktadır. Bilişsel (mezokortikal) alanlarda düşük dopamin, depresyonu olan kişilerin sıklıkla muzdarip olduğu motivasyon eksikliğini tetiklemektedir.
Bilim adamları, Mucuna pruriens’in dopamin arttırıcı etkisinin, farelerde ruh hali ve depresyon belirtilerini iyileştirdiğinden şüphelenmişlerdir. Aynı zamanda iyi bir antidepresanın istenen tüm özelliklerini göstererek stres seviyelerini azaltmıştır. İlginç olsa da, bu sonuçlar hayvanlarla sınırlıdır. Klinik çalışmaların, Mucuna pruriens’in insanlardaki ruh hali üzerindeki etkilerini belirlemesi gerekmektedir.

9) Parazitler ve Mikroplar Üzerine Etkileri

Mucuna pruriens geleneksel olarak paraziter enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olmak için kullanılmaktadır, ancak klinik kullanımı bu kullanımı desteklemek için tamamen eksiktir. Halk Kadife Fasulye'nin (Mucuna Pruriens) Sağlık Açısından Faydalarışifacılar Mucuna’nın hafif bir anti-parazitik olduğunu iddia etmektedirler. Genellikle diğer parazit temizlikleri ve tedavileri ile birlikte kullanılmaktadır. Bu tür iddialar ve protokoller kanıtlanmamıştır. Kuzularda Mucuna tohumları parazit sayısını hafifçe azaltmış, ancak enfeksiyonu temizlememiştir. Keçilerde sindirimi geliştirmiş ancak parazit enfeksiyonunu azaltmamıştır. Hücrelerde, tohum yağı felç olabilmektedir, ancak parazitleri de öldürmemektedir. Mucuna pruriens’in yaprakları muhtemelen potansiyel olarak antibakteriyel bileşiklerde tohumlardan daha yüksektir. Mucuna yaprağı özleri, hücrelerdeki bazı bakterilere karşı (muhtemelen daha yüksek fenol ve tanen içeriğinden dolayı) aktiftir. Yine de hücre tabanlı çalışmalardan sonuç çıkarmak pek mümkün değildir.

10) Nöbetler

Farelerde, Mucuna pruriens’ten bir yaprak ekstresi nöbetleri azaltmıştır. Ayrıca nöbet, şizofreni ve Parkinson ile bağlantılı katalepsi adı verilen bir tür kas sertliğini azaltmıştır. Bilim adamları, L-dopa, serotonin ve antioksidan bileşenlerinin karışık etkisi nedeniyle nöbet önleme etkilerinin olup olmadığını araştırmaya devam etmektedirler. Daha ileri çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.

11) Diyabet

Mucuna pruriens, insülinin etkilerini taklit edebilen ve yüksek şeker seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilecek d-chiro-inositol adı verilen bir inositol içermektedir. Yüksek dozda tohumlar farelerde kan şekeri seviyelerini düşürmüştür.

12) Cilt Sağlığı

Kadife Fasulye'nin (Mucuna Pruriens) Sağlık Açısından FaydalarıAntioksidan potansiyeli sayesinde, Mucuna pruriens özleri cilt hücrelerini korumak için araştırılmaktadır. Bilim adamları, sedef hastalığı, dermatit ve egzama gibi cilt hastalıkları için Mucuna ile kremler ve jeller görmeyi umuyorlar, ancak bu bir gerçeklik haline gelmeden önce daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Mucuna pruriens, aslında güney Çin ve doğu Hindistan’dan tropik bölgelerde yetişen bir baklagildir yani bir bitki değil. Bu fasulye son derece yararlı olsa da, dokunulduğunda şiddetli kaşıntı ve deride tahrişe neden olmaktadır. Dopa çekirdeği, yüksek konsantrasyonda protein olmayan bir amino asit olan L-dopa olarak bilinen aktif bir bileşiğe sahiptir. Beyindeki dopamin düzeylerini arttırdığı için Ayurveda tıbbında Parkinson hastalığını tedavi etmek için sıklıkla kullanılmaktadır. Batı tıbbı, Parkinson hastalarının semptomlarını tedavi etmek için sentetik bir L-dopa formu kullanır, ancak klinik çalışmalar, yan etkiler olmadan eşdeğer (veya daha iyi) sonuçlara sahip mucuna pruriens kullanımını göstermiştir. Kişi takviye olarak kadife fasulye kullanmak istiyorsa muhakkak uzman bir doktora başvurmalıdır.

Kaynakça:
n.neurology.org
jnnp.bmj.com
blog.daveasprey.com
webmd.com

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku