Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Kadınlarda Kısırlık

0 400

Kısırlık; erkeklerde ortaya çıkabildiği gibi kadınlarda da görülebilen bir durumdur. Tüm memeli canlılarda, çeşitli nedenlere bağlı olarak kısırlık ortaya çıkabilir. Kısırlığın kesin tespiti için de doktor muayenesi şarttır. Uzun bir süre gebe kalamamış dahi olsa, doktor muayenesi olmadan bir kişinin kısır olduğu söylenemez.

Kısırlığın Nedenleri Nelerdir?

Kadınlarda kısırlık nedenlerinin başında gelen nedenlerden bir tanesi ovulasyon bozukluğudur. Ovulasyon bozukluğu, yumurtlamada ortaya çıkan bozukluk anlamına gelmektedir. Sağlıklı bir kadın, her ay 1 adet yumurta üretmektedir. Yumurtlama bozukluğu yaşayan kadınlar ise bu yumurtayı ya hiç üretememekte, ya her ay düzenli üretememekte veya sağlıklı yumurta üretememektedir. Kadınlarda kısırlığa neden olan ikinci bir neden ise yumurtalık kanalında ortaya çıkan bozukluklardır. Bu bozukluğa bağlı kısırlık yaşayan kadınların büyük çoğunluğu, ilk çocuğunu sorunsuz dünyaya getirmiş, ancak ikinci çocuğuna gebe kalamamış kişilerdir. Diğer bir kısırlık nedeni ise rahim ve diğer organlarda doğuştan veya sonradan meydana gelmiş olan anormalliklerdir. Yine ilerleyen yaş faktörü de kısırlığa Kadınlarda Kısırlıkneden olabilmektedir.

Kısırlık Riskini Arttıran Dış Etkenler

Genel bilgi anlamında, kadınlarda kısırlık var mı ve nedenleri nelerdir konusuna ışık tuttuktan sonra, kısırlık riskini arttıran dış etkenlere de değinmekte fayda vardır. Bu etkenler bilindiği ve hayat düzeninde bu konulara dikkat edildiği takdirde, kısırlık riski belli bir miktarda azaltılabilir. Bu dış etkenlerin en başında sigara kullanımı gelmektedir. Sigara kullanımı, tüm sağlığı tehdit etmesinin yanında, kısırlık riskini de arttıran en önemli etkendir.

Ayrıca sigara kullanımının, tüp bebek tedavilerinde de başarı oranını azalttığı gözlemlenmiştir. Kişinin kilo durumu da onun risk grubuna dahil olmasına neden olabilir. Normalden zayıf ve normalden kilolu olan kişiler, kısırlık riski taşımaktadır. Bu konuda bir uzmana danışmakta yarar vardır. Kişisel hijyen ve spiral kullanımı da kısırlık riskine neden olabilmektedir. Spiral kullanımı iltihaplanmaya neden olabildiğinden ve kişisel hijyenin korunmaması da iltihap gibi durumları getirdiğinden, kısırlık riski artmaktadır.

Kısırlık Tedavisi

Kısırlık, mutlaka bir uzmanın teşhisi ile kesin olarak tespit edilebilir. Tanı konulmasının ardından, kısırlığın nedenine bağlı olarak bir tedavi yöntemi belirlenecektir. Nedene bağlı olarak, etkenler nadiren ameliyat ve ağırlıklı olarak ilaç tedavisi ile ortadan kaldırılır. Kısırlık, türüne bağlı olmakla birlikte genellikle tedavisi olan bir durumdur. Bazı durumlarda, bebek sahibi olabilmek için tüp bebek uygulaması gerekebilir. Tüp bebek uygulamaları son derece gelişmiş olduğundan, başarı oranı da yüksektir.

Yazar: Enes Eker

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku