Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Karda Nasıl Araç Kullanılır ?

0 356

Karda Nasıl Araç Kullanılır ?Karlı ve buzlu zeminler motorlu araçların korkulu rüyaları. Kar ve buzda yere tutunmak zorlaşır, fren mesafesi artar. Peki karda aracınızı nasıl sürmelisiniz ? Yolda yapılması ve yapılmaması gerekenler nelerdir?

Öncelikle Mümkünse Mevsime Uygun Lastik Kullanmak Çok Önemli.
Kış dönemine girişte Ekim – Kasım ayları arasında kış lastiklerinizi taktırmalısınız. Sadece çekiş için kullanılan lastiklerde değil, 4 lastiğin birden değiştirilmesini kati suretle öneriyoruz. Araçla birlikte gelen standart 4 mevsim lastikleri +7 derecede maksimum performans sergilerler. Sıcaklık +7 derecenin altına indiğinde lastikler sertleşeceği için tutunma ciddi anlamda azalır ve fren mesafeniz artar. Kış lastikleriniz ise +7 derecenin altındaki sıcaklıklar için en iyi tutunmayı sağlayacaktır. Yaz günlerinde bu lastikleri kullanmanızın size hiçbir faydası olmayacağı gibi aksine güvenliğinizi düşürür, konforu azaltır ve yakıt tüketiminizi artırır.

Bilinen bir yanlış bilgi karda lastiklerin havalarını indirmektir. Lastik havalarını indirmek yere temas eden yüzeyi artırmaz, tutunmayı artırmaz aksine düşürür. Havası tam olmayan bir lastik yere basan kısmının ortasında bir boşluğa sebep olur. Buda tutunmayı azaltır. Ayrıca temas yüzeyinin artmasıda karlı havalarda tutunmayı azaltan bir etkendir. Kalın lastik değil, ince lastik karlı yollarda daha rahat araç kullanmanızı sağlar.

Ani Direksiyon Hareketlerinden Kesinlikle Kaçınmalısınız.
Gerekmedikçe şerit değiştirmemeli, direksiyonu ve aracı sert kullanmamalısınız. Ani ve sert hareketleriniz aracın ağırlık merkezini aniden değiştireceği için yolda kaymanıza ve kaza yapmanıza sebep olabilir. Mümkün olduğu kadar yumuşak ve sakin hareketlerle aracınızı kullanmalısınız. Kaza yapacağınızı anlamanız durumunda dahi olabileceğiniz kadar sakin olun ve en az hasar alacak şekilde durmaya çalışın. Mümkünse fren yerine vites küçülterek aracınızı yavaşlatın. Frenleme esnasında gizli buzlanma olan bölgelerde aracınızın tekerleği birden kilitleneceği için savrulma riskiniz bulunmaktadır. Unutmayın ki dönmeyen bir tekerleğe asla yön veremezsiniz.

Aracınızı Bir Üst Viteste Kullanın.
Standart hava şartlarında aracınızı 1. Viteste kaldırıken, karlı havalarda 2. Viteste kaldırmanız yararınıza olacaktır. Sebebi ise aracın 1. Viteste aşırı güç üretmesi ve tekerleklerin boşa dönmesine sebep olmasıdır. Bir üst viteste kullanacağınız aracınız normal hava şartlarında sağlayacağı güçten daha düşük bir güç üreteceği, motor devri daha düşük olacağı için yola tutunması artacaktır. Eğer otomatik vitesli bir araç kullanıyorsanız mutlaka kar moduna almalı ve her 2 tekerleğinde aynı miktarda gücü yola verdiğinden emin olmalısınız. Ayrıca burada vites seçimi yapamayacağınız için gaz pedalına olabildiğince yumuşak basmanızı öneririz.

Kış Lastiği Kesin Çözüm Değil.
Kar seviyesi belirli bir düzeyin üzerine çıktığında maalesef kar lastiklerinizde sizi yolda tutamayacaktır. Bu durumda mutlaka ama mutlaka lastiklerinize zincir takmanız gerekmektedir. Kimi sürücüler araçlarına kar lastiği taktırdığı için zincirlerini araçlarında bulundurmazlar. Özellikle buz üzerinde kar lastiğinin tutunmasıda 4 mevsim lastikler kadar zordur. Bu gibi zorlu zeminlerde mutlaka zincir takarak ilerlemeniz gerekmektedir. Kar lastiğine’de zincir takılması pekala mümkündür. Zincir takılan aracınızla seyahat hızınızın 50 km/s üzerinde olmaması önerilmektedir.

Aracım Kara Saplanırsa Nasıl Çıkartabilirim?

Karda Nasıl Araç Kullanılır ?Daha önce aynı yolu kullanmış araçlar var ise onun lastik izlerinden giderek aracınızın kara saplanmasına engel olabilirsiniz. Ancak bu mümkün olmadığında ve aracınız kara sağlandığında öncelikle sakince araçtan inerek hangi tekerleklerin ne durumda olduğunu kontrol etmenizi öneririz. Ardından direksiyonu sağa ve sola çevirerek aracınızın sağlandığı yerden kurtulmasını deneyebilirsiniz. Ancak birkaç denemeden sonra başarısız olursanız tekrar devam etmemeniz sizin yararınıza. Bu durumda aracın güç veren tekerleklerinin hareket yönüne taş, tahta yada farklı yere tutunabilen bir metaryel koyabilirsiniz. Ayrıca güç üreten tekerleklerin olduğu kısma fazladan ağırlık yapmanız patinaj yapmanızı zorlaştıracaktır.

Yazar: Enes Eker

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku