Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Kral Yolu Nedir? Nerede Kullanılmıştır?

1 5.231

kral-yolu-haritasıTicaret yolları, insanların ürettiklerini (baharat, ipek, tuz, dokuma ürünleri, altın vb.) satabilmek için farklı bölgelere taşımada kullandıkları yollardır. Kral Yolu, M.Ö. VII. yüzyılda Lidya Kralı Gigges tarafından yaptırılmıştır. Kral tarafından yaptırıldığı için Kral Yolu adını almıştır. Bu yol, Baharat ve İpek Yolları’nın dışında kullanılan önemli ticaret yoludur. Bu yola ait olarak Diyarbakır’da bulunan bir köprü, günümüzde de varlığını sürdürmektedir. Toplam uzunluğunun 2700 km civarında olduğu tahmin edilmektedir. Her 25 km’de bir konaklama yerinin bulunduğu söylenmektedir. İzmir’in doğusundan başlayan yol ülkemizin orta kuzey kısmından geçerek Musul’a oradan da Bağdat’a ulaşır. Bağdat’ta yol ikiye ayrılır. Bir tarafı kuzeybatıya devam edip Ecbatana’da İpek yoluyla birlikte hareket eder. Yolun diğer kolu, doğuda İran-Şiraz’ın kuzeydoğusunda Persepolis’e ulaşır.

Arkeolojik kazılardan, yolun batı kısmının M.Ö. XIV.-VII. yüzyıllar arasında (bir ara Hitit’lerin egemenliğine girmiş) hüküm sürmüş olan Asur imparatorları tarafından yapıldığı anlaşılmıştır. M.Ö. VII. yüzyılda, Lidyalılar zamanında bu yol Mezopotamya’ya kadar genişletilmiştir. Böylece Doğu-Batı arasında Ekonomik ve Kültürel gelişiminin hızlanması sağlanmıştır. Bu yol sayesinde Mezopotamya’dan gelen ürünler Ege Denizi’nden Avrupa’ya taşınırdı. Anadolu’nun batısında kurulan Lidya’lılar döneminde üne kavuşan bu yol sayesinde Lidya Hükümdarlığı hızlı bir şekilde zenginliğe ulaşmıştır.

I. Darius, bu yolu Efes ile Mezopotamya arasında kuryelerin ulaşımının daha hızı olmasını sağlayarak haberleşmeyi hızlandırmak amacıyla yolun yüzeyini iyileştirerek daha kullanışlı hale getirmiştir. Bu sayede kuryeler yaklaşık 2700 km’lik bu yolu yedi günde tamamlayabiliyorlardı. Konaklama yerleri de bu dönemde yapılmıştır. Bu tarihten sonra bu yola Pers Kral Yolu denilmiştir.

Kaynakça:
https://tr.wikipedia.org
http://www.renklinot.com

Yazar:Çiğdem Aydın

Bunları da beğenebilirsin
1 yorum
  1. Özant Özümert diyor

    ”Bu sayede kuryeler yaklaşık 2700 km’lik bu yolu yedi günde tamamlayabiliyorlardı.” demişsiniz ancak M.Ö 500 de günde 386 km gitmek imkasızdan başka birşey değildi bu yolu kervanlar ortalama 90 günde tamamlıyorlardı.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku