Kulaktaki sivilce ağrılı ve rahatsız edici olabilir. Sivilce genellikle kendiliğinden geçer, ancak bazı tedaviler iyileşme sürecini hızlandırabilir. Sivilce kulak kanalının içinde oluşabileceği gibi kulağın arkasında veya kulağın herhangi bir yerinde oluşabilir. Aşağıda kulak sivilce nedenleri, onlardan nasıl kurtulacağı ve geri gelmesini nasıl önleyeceği hakkında bilgiler bulunmaktadır:
Kulaktaki Sivilce Nedenleri
Kulaktaki sivilceler kulağı karıştırmak, kirli kulaklıklar kullanmak veya kirli ortamlara maruz kalmaktan kaynaklanabilir. Beyaz uçlu ya da siyah nokta olarak da bilinen sivilceler genelde yüz bölgesinde ve sırtta çok fazla görülmesine rağmen vücudun hemen hemen her yerde ortaya çıkabilirler. Dış kulak ve dış kulak kanalı bir sivilce oluşumu için gereken deri hücrelerine, saç hücrelerine ve yağ üreten bezlere sahiptir. Sivilce, bir gözenek ölü cilt hücreleri ve cildi koruyan ve nemli kalmasını sağlayan doğal yağ olan sebum ile tıkandığında ortaya çıkar ve sivilcelere bakteriler sebep olabilir, bu sebeple kulağa kir veya bakteri girmesine sebep olan herhangi bir şey kulakta sivilce oluşmasına sebep olabilir. Kulakta sivilce nedenleri şunlardır:
• Kirli veya tozlu bir ortama maruz kalma
• Kulaktaki bezler çok fazla yağ üretiyor
• Başka bir kişiyle kulaklık paylaşımı
• Kirli kulaklık kullanımı
• Parmak da dahil olmak üzere kulağa bir şeyler sokmak
• Kirli su ile temas, yüzücünün kulağına veya orta kulak iltihabına neden olur
• Artan stres seviyeleri
• Ergenlik döneminde olduğu gibi hormonal dengesizlikler
• Kirlenmiş veya enfekte olmuş kulak piercingleri
• Uzun süre şapka veya kask takmak
• Kulak kanalına kaçan güzellik ya da saç bakım ürünlerine gösterilen alerjik reaksiyonlar
Bazı durumlarda kulaktaki sivilce benzeri şikayetlere neden olabilir ve bu sebeple tedavi etmek için sivilceyi doğru tanımlamak önemlidir. Bir dermatolog ciltle ilgili bu sorunları doğru şekilde teşhis etmeye ve tedavi etmeye yardımcı olabilir.
Kulaktaki Sivilceler Patlatılmalı mıdır?
Özellikle kulak kanalında sivilce oluşturması olası risk faktörlerinden kaçınarak kulakta sivilce oluşmasından kaçınmak en iyisidir. Patlatılan sivilce ile irin ve bakteriler cilt gözeneklerinin daha derinine itebilir, iltihaplanma ve enfeksiyon gibi ek semptomlara neden olabilir. Kulak vücudun en hassas bir bölgelerinden biridir ve şayet sivilce patlatılırsa bu başka sağlık koşullarının oluşumuna sebep olabilir. Aynı zamanda cilde zarar verebilir ve skarla sonuçlanabilir. Büyük sıkıntılara neden olan bir sivilce komplikasyonu önlemek için doktor tarafından giderilebilir.
Tedavi
Kulaktaki sivilceden kaynaklanan iltihaplanmaların azalmasına yardımcı olmak için ılık bir kompres önerilmektedir. Hassas olan kulak bölgesinde uygulanmak için kulağa zarar vermeyen farklı tedaviler bulunmaktadır. Sıcak bir kompres veya ısı yastığı iltihabı ve tahrişi azaltabilir. Bu, irin yüzeye çıkarılması için bir sivilceyi yumuşatılabilir. Bir sivilce bu şekilde akarsa, çıkan irin temizlenmeli ve alanı yumuşak bir sabunla yavaşça yıkanmalıdır. Cadı ela veya alkol gibi temizleyiciler enfeksiyonları önleyebilir. Reçetesiz satılan ilaçlar veya reçeteli ilaçlar, örneğin sivilcenin tedavisinde yardımcı olabilir:
• Hidrojen peroksit
• Sürtme alkol
• Neosporin veya Polysporin dahil olmak üzere antibiyotik kremler
• Salisilik asit içeren ürünler
• İbuprofen (Advil) veya naproksen (Aleve) gibi steroidal olmayan anti-enflamatuar ilaçlar (NSAID’ler)
Şiddetli sivilce için, doktor genellikle A vitamini ile yapılan topikal veya sistemik ilaçları önerecektir. Tretinoin krem en yaygın olanlardan biridir. İzotretinoin de kullanılabilir, ancak genellikle en ağır vakalar için ayrılmıştır. Doktorlar ayrıca bakterilerden kurtulmak için doksisiklin veya minosiklin dahil antibiyotikler önerebilirler. Bununla birlikte, bu tip tedavi antibiyotiğe dirençli bakteri vakaları ortaya çıktıkça daha az popüler hale gelmektedir. Çay ağacı yağının sivilcenin şiddetini azalttığını gösteren bazı kanıtlar vardır. Dermatologlar ayrıca bir kişinin akne derecesine bağlı olarak, mağazadan satın alınan özel sivilce kremleri veya yüz temizleyicileri de önerebilirler.
Önleme
İyi kulak hijyenini uygulayarak kulaktaki sivilceler önlenebilir. Kulak hijyeni için yapılması gerekenler şu şekildedir:
• Ölü cilt hücrelerini ve sebumu azaltmak için düzenli yıkama ve temizleme
• Kulağa yabancı cisimler sokmamak
• Kirli suda yüzmekten kaçınmak
• Kask veya baret takma nedeniyle mola vermek
Sivilce tedaviye cevap vermediğinde, bir dermatolog en iyi korunma yöntemlerine karar vermede yardımcı olabilir. Kişinin hangi derece sivilce derecesine sahip olduğunu belirlemeye yardımcı olabilir ve alevlenmeleri önlemek için ilaçlar veya ev uygulamaları önerebilir. Kişilerin yeni bir önleme yöntemi başlatırken sabırlı olmaları gerekir, çünkü bu sonuçların üretilmesi zaman alacaktır.
Kulakta Oluşabilecek Sivilce Benzeri Şişlikler
Kulaktaki lekelerin çoğu sivilce olsa da diğer koşullar da benzer görünen görünümlere neden olabilir. Kişi kendi kulaklarını göremediği için, kulağın içindeki ve etrafındaki çarpmaların sorun çıkıncaya kadar fark edilmemesi mümkündür. Kulak içinde oluşan sivilce benzeri diğer oluşumlar şunlardır:
• Sebasöz kistler: Bunlar, derinin altında, uzamadığı veya çok yavaş büyüdüğü görülen küçük yumrulardır.
• Keloid izleri: Kulağa yakın oluşan çok küçük bir yara, keloid dokunun görünmesine sebep olabilir. Bunlar orjinal yaradan çok daha büyük olabilen koyu renkli, kabarık, yara dokusu alanlarıdır.
• Seboreik keratoz: Bunlar, hafifçe kabarık, kahverengimsi cilt bölgelerinde görülen, yaygın, zararsız cilt büyümeleridir.
• Acanthoma fissuratum: Nadir görülen bir cilt rahatsızlığı, kenarları yükselmiş bir yumruya benzeyebilir. Genellikle gözlük takan bir insanda görülür.
• Kaynamış veya kör sivilceler: Bunlar sivilcelere benzer, ancak cildin derinliklerindedir ve bu nedenle daha fazla ağrı ve iltihaplanmalara neden olabilir. Ve görünür bir sivilce ucu oluşumu eğilimindedirler.
• Bazal hücreli karsinom: Nadir olmasına rağmen, kulaklardaki yumruların kötü huylu olması mümkündür.
Kulaktaki sivilceler, vücudun diğer bölgelerinde çıkan sivilcelerle aynı şekilde veya benzer şekilde tedavi edilebilir. Genellikle bir iz bırakmadan, nispeten hızlı bir şekilde temizlenirler. Kalıcı aknesi olan kişiler ister kulakta ister başka bir bölgede olsunlar, tanı için bir doktora veya dermatoloğa başvurmalıdır. Doktor veya uzman sivilce ciddiyetini veya derecesini değerlendirmeye yardımcı olacak ve bireysel vakalara uygun bir tedavi planı önerebilir.
Kaynakça:
refinery29.com
allure.com
webmd.com
Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu