Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Kurban Bayramında Et Tüketimine Dikkat!

0 369

5792_images_(4)Kurban Bayramında vejetaryen olmayan çoğu insanın yoğun bir şekilde et tükettiğini görüyoruz. Et tam anlamıyla bir protein deposu olmasının yanında içerisinde yağ ve çeşitli mineralleri (Denir,Çinko,Fosfor,Magnezyum) de barındırır. Ancak içerisinde C ve E vitamini bulunmayan et ürünleri ile birlikte bol sebze tüketimi ya da etlerin sebzelerle kombine edilerek pişirilmesi sağlığımızı korumak açısından büyük önem taşımaktadır.

Obezite, kalp-damar hastalığı, diyabet, mide rahatsızlıkları ve yüksek tansiyon problemi,kolesterol ve kalp damar hastalığı olan kişiler ve 50 yaş üstündekiler, yaşamayı sevenler beslenmelerine daha fazla dikkat etmelidir. Kurban Bayramı’nda et tüketimi ile ilgili hangi konulara dikkat etmeliyiz , isterseniz hep birlikte inceleyelim.

5792_images_(3)Eti Nasıl Tüketmeli ve Saklamalıyız?

Özellikle yeni kesilmiş hayvanların etleri çok taze olduğundan, serttir ve pişirilmesi de zordur. Taze tüketilen etlerin sindirim sistemine zarar vermesi nedeniyle mide-bağırsak hastalığı olanlar kurban etlerini yemek için acele etmemelidirler. Buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra ızgara ya da haşlama olarak tüketilen et, bu hastalar için en iyi tercih olacaktır.

Et çok çabuk bozulan bir besin olduğundan, dondurulduktan çözülmesi bazı mikroorganizmaların üremesine sebep olur. Bu nedenle buzlukta saklamak istediğimiz etleri büyük paçalar halinde değil, yemek pişirirken kullanacağımız miktarda parçalara bölerek buzluğa koymalıyız Çözülen etin tekrar buzluğa konulması sağlığımız için tehlike arz etmektedir. Çözdürülmek istediğimiz eti dışarıda değil, buzdolabımızda çözdürmeliyiz. Bu işlem diğerine göre biraz daha fazla zaman alsa da sağlıklı olan etin buzdolabında çözülmesini beklemektir.

Kırmızı ette oldukça fazla miktarlarda demir bulunur. Bu demirin vücuttaki emilimini artırabilmek için, etle birlikte C vitamini yönünden zengin gıdalar tüketilmelidir. Etin sebzelerle birlikte pişirilmesi ya da yeşil salatayla birlikte yenilmesi bunu kolaylaştıracaktır. Hazmı zor olan etin fazla tüketilmesi kabızlığa sebep olabileceğinden, posalı yiyeceklerle sebze meyve ile tüketilmesi bu sorunu ortadan kaldıracaktır.

Etin buzdolabında 1 – 2 gün, buzlukta eksi iki derecede 1 – 2 hafta, derin dondurucuda ise -18 santigrat derecede en fazla 3 ay saklanması uygun olacaktır.

5792_images_(1)Kurban Bayramında Sağlıklı Et Tüketmek İstiyorsanız :

Veteriner kontrolünden geçmiş bir kurbanlığı tercih etmeniz gerekmektedir. Kesilen kurban eti taze olarak değil, buzdolabında en az bir gün bekletilmiş olarak tüketin. Eti kavurma olarak değil haşlama olarak tüketmeniz faydalı olacaktır. Mangal yapmak istiyorsanız, mangalınızın temiz ve paslanmamış olmasına dikkat edin. Ayrıca etle mangal arasındaki mesafenin en az 15 cm olması uygun olacaktır. Eti küçük porsiyonlar halinde sebze ile birlikte tüketin.Her gün et yememeye, eti öğlen yemeğinde tüketmeye dikkat edin. Ayrıca sabah kahvaltısında etin uygun bir yiyecek olmadığını unutmamalısınız.Eti küçük porsiyonlar halinde sebze ile birlikte tüketin.Her gün et yememeye, eti öğlen yemeğinde tüketmeye dikkat edin. Ayrıca sabah kahvaltısında etin uygun bir yiyecek olmadığını unutmamalısınız. haşlama et yemek istemiyorum ille de kavurma yiyeceğim diyorsanız, kavurmanın içine tereyağı ya da kuyruk eklemeden kendi suyunda ve kısık ateşte pişirmeniz uygun olacaktır. Bütün öğünlerde et yemek yerine sabah hafif bir kahvaltı sonrasında öğle öğününde et tüketilmeli,akşam öğününde ise sebze yemekleri ile kuru baklagil yemekleri tercih edilmelidir.

5792_images_(2) (1)Kurban Bayramınız Zehir Olmasın İstiyorsanız :

1. Hafif bir kahvaltı yapın
2. Et sebze ve tahıl grubu yiyeceklerden eşit şekilde yemeye çalışın.
3. Bol bol su için ve sıvı tüketin. Sıvı ihtiyacınızı gazlı içecekler yerine hoşaf, meyve suyu ve ayran gibi içeceklerle giderin.
4. Misafirliğe gittiğiniz evlerde hayır demeyi bilin size ikram edilen yiyeceklerden sadece birini tercih edin.
5. Mutlaka yürüyüş yapın. Ziyaret edeceğiniz yerlerden yakın olanlara yürüyerek gitmeye çalışın.
tatlı ve çikolatanın dozunu kaçırdığınızı hissettiğinizde aldığınız kaloriyi diğer öğünde hafif yiyerek dengelemeye çalışın.
6. Porsiyonlarınızı ve kullandığınız tabakları olduğunca küçük tutmaya çalışın.

Etin Fazla Tüketilmesi Hangi Hastalıklara Yol Açar?

Etin içeriğinde doymamış yağlar bulunduğundan en çok kalp damar hastalıklarına yol açtığı görülmektedir. Kırmızı etin yapısında oldukça fazla miktarda demir bulunur. Kırmızı ette fazla oranda demir bulunması nedeniyle idrarla kalsiyum atımı gözlenmektedir. Bu da böbrek taşlarının oluşmasına sebep olabilir. Ayıca aşırı et tüketimi yüksek tansiyon,obezite, gut hastalığı ve şeker hastalığına (diyabet) sebep olmaktadır.

Epidemiyolojik, kanıta dayalı araştırmalar sağlıksız pişirme tekniği ile pişirilen kırmızı eti tüketen insanlarda kolon ve mide kanseri bulgularının daha fazla olduğunu göstermektedir.

Bunları Yapmak Çok Zor Demeyin!

-Eğer yaşamayı seviyorsanız, sizinle güzel günler geçirmeyi arzulayan bir eşiniz,çocuğunuz ya da aileniz varsa,
– Sağlıklı yaşamakla aldığınız her nefesi, yaşadığınız her anı unutulmaz hale getirebileceğinizi biliyorsanız,
– En önemlisi kendinizi biraz olsun seviyorsanız,

Sizinle paylaştığımız bu bilgileri hayata geçirmeniz hem sizi hem de sevdiklerinizi mutlu edecek. Nice mutlu, huzurlu,umut ve sağlık dolu bayramlara….

Kaynakça:
www.medicalpark.com.tr<br /><br />
www.facebook.com.tr

Yazar:Eda Şahan

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku