20. yüzyılın en etkili modernist sanatçılarından biri olan Chagall, 1887 yılında Yahudi nüfusun yoğun olduğu Vitebsk yakınlarındaki Liozna kasabasında doğdu.
1906’da, Rus sanat dünyasının merkezi olan St. Petersburg’a taşınan Chagall, ünlü Rus portre sanatçısı Yehuda Pen’in atölyesinde resim eğitimi aldı. Bir süre sonra ise Zvantseva Çizim ve Resim Okulu’nda çalışmalarına devam ederek Rus sanatçı Leon Bakst ile çalıştı.
1909’da Yahudi ailesinin önde gelenlerinden biri olan Bella Rosenfeld ile tanışarak evlendi.
1910’da Paris’e taşınarak Kübizm’i karakterize eden soyut formları ve dinamik kompozisyonları benimsedi. Fovistlerin etkisiyle güçlü bir renk tekniği kazandı. Pastoral köy sahneleri, düğünler ve çatıda oynayan kemancıları çalışmalarında konu olarak seçti.
Berlin’de Der Sturm Yayınevi’nin galerisinde ilk sergisini açtı.
1911’de Leger, La Fresnaye, Delanuay, Gleizes, Canudo, Salmon, Apollinaire ve Modigliani gibi ressamlarla arkadaş oldu ve Kübizm sanatına yöneldi. Ancak, onun kübizmi Picasso ve Braque’den farklıydı. Yaptığı resimlerin bazılarında, dinsel temalı semboller kullandı.
1917 yılında Bolşevik Devriminin gerçekleşmesi ile Chagall Rusya’da kaldı ve de Sovyet Kültür Bakanlığı, sanatçıyı Vitebsk bölgesinden sorumlu tutarak ona siyasal görevler verdi. Resim çalışmalarının yanı sıra gravür tekniğiyle kitap resimlemeleri de yaptı.
1923’te Paris’e geri döndü. Parisli sanat topluluğunda aktif olarak yer aldı. Chagall için sanat, kişisel bir ifade aracıydı. Diğer sanatçılardan ayrı olarak düşünülmeyi, kendi imgelerini ve alegorisini kendine özgü olarak tercih etti.
1931’de Filistin’e ve Kutsal Topraklara gitti. Döndüğünde ise dini metinlerden esinlenerek İncil’den sahneler gösteren 100 gravür ortaya çıkardı.
II. Dünya Savaşı ile Yahudilere olan baskılar artınca Amerika’ya gitti. Lakin bu esnada eşi viral enfeksiyona yakalanarak hayata gözlerini yumdu. New York’ta Mondrian ve Breton ile arkadaşlıklar kurdu ve Henri Matisse’in oğlu tarafından temsil edilen başarılı sergiler düzenledi.
1947’de Fransa’ya tekrar dönen sanatçı, birkaç yıl sonra Valentine ‘Vava’ Brodsky ile evlendi. Tuvalleri daha önce bilinen eserlerinden oldukça farklılaştı. Renkleri ve konuları daha melankolik hale geldi. Resme olan dokunuşları giderek lirik ve soyut bir hâl alarak post-empresyonist motiflere büründü. Vitray pencere çalışmaları ile büyük bir başarı elde etti.
İlk önce Kudüs’teki Hadassah Üniversitesi Tıp Merkezi için bir komisyon, daha sonra ise dünyanın dört bir yanından gelen komisyonları tamamladı. Tarihin ve Doğu Avrupa folklorunun köklerini oluşturan konuları resmetti. Rus mistisizmi için içsel bir anlayış ve sempati taşıdı.
Chagall, kariyeri boyunca, Kübizm, Fovizm, Sembolizm, Gerçeküstücülük ve Fütürizm dahil olmak üzere birçok modern sanat akımından ögeler kullandı. Eserleri, Yahudi mirasının derin ve içsel bir anlayışının rezonansını, lirik duygusal estetiğini, müzik ve kültürün daha derin seviyelerini ortaya çıkardı.
Chagall da Picasso gibi, hem yağlı hem de guaj boya, suluboya, duvar resimleri, seramik, gravür, çizim, tiyatro ve kostüm tasarımı ve vitray çalışması dahil olmak üzere çoklu ortamlarda ustalaşan, modern bir sanatçının ilk örneğini teşkil etti.
1985 yılında Chagall, modern sanatın Avrupalı ustalarının son hayatta kalanlarından biri olarak vefat etti. Güneydoğu Fransa’da Saint-Paul’e gömüldü.
En önemli eserleri:
Aleko ve Zemphira Ay Işığında, Eziyet, Vitebsk Üstünde, Tarlada Öğleden Sonra Güneşi, Doğum Günü, St. Petersburg Fantazisi, Mavi Sirk, Yeşil Eşek, Dans ve Sirk, Vizyon, Köprü, Küçük Kırlangıç, Romeo ve Juliet, Melek, Ağacın Önündeki Çift, Panteon, Rooster Ailesi, İlkbahar, Carmen, Verve Cilt, Aynanın Arkasında, Fırtınalı Çiçekler, Melek ve Hayat Ağacı, Köy, Hasat, Gökyüzünde Vazo, Kudüs İçin Vitray, Geçit Töreni, Paris, Tuzak, Şemsiye ve İnek, Sirk Atı, Promenade, Düğün, Dua Eden Yahudi, Düşen Melek, Üç Mum, Marie, Leylaklarda Aşıklar, Köyde Sonbahar, Yalnızlık, Yaz Gecesi Rüyası, Siene Üzerinde Köprüler, Konser, Equestrienne, Beyaz Çarmıha Germe
Kaynakça:
http://www.theartstory.org
Yazar: Börte Büşra Yavuz