Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Metaplazi Hücre ve İntestinal Metaplazi Nedir ?

1 1.076

Metaplazi Hücre  ve İntestinal Metaplazi  Nedir ?İntestinal metaplazi sıklıkla duyduğumuz mide mukozasında tespit edilen,epitelinin kronik hasar sonucunda meydana gelme ve intestinal tip epitelle yer değiştirme şeklidir. Bu durum,İntestinal metaplazi üzerinde gelişen,mide kanserleri açısından prekanseröz lezyon olarak tanımlanır.Çoğu insanda bu değişim olgusu mide kanseri riskini 6-7 kat daha arttırır. İntestinal metaplazi, Helicobacter pylori enfeksiyonuna yakalana kişilerde , 1. derece yakınlarında görülme sıklığı fazladır. Bir de aile geçmişinde önceden,gastrik kansere yakalanan kişilerde artış çoğalır. Bununla beraber, sigara içenlerde hemen hemen hepsinde bu tür olasılıkla karşılaşmak mümkün olabilmektedir.Yaş ilerledikçe bu durumda da artışların arttığını söyleyebiliriz. İntestinal metaplazinin görülme sıklığı kişiden kişiye değişim göstermektedir.

 

Metaplazi Hücre  ve İntestinal Metaplazi  Nedir ?Vücut ve beden diline göre bir de sağlıklı ve sağlıksız yaşam şekline göre değişimler oluşur. Helicobacter pylori pozitif olanlarda dahaçok görüldüğü tespit edilmiştir. Hatta uzamanların söylenimine göre,negatif olanlarda daha az görüldüğü vurgulanmaktadır. Helicobacter pylori pozitif olanlarda intestinal metaplazi rahatsızlığı en erken yaşlarda,gençlik dönemlerinde tetiklemeye başlar. 35 yaşın altında görülme oranı %5 civarında iken 75 yaşın üzerinde bu oran %48′ ya kadar yükselir. İntestinal metaplazi en çok bu durumlarda artmaya başlar. Bunlar, non-ülser dispepsisi olan vakalarında gerçekleşir. Daha sonra bu miktar neredeyse %32 civarında bir ölçüye sahip iken,, gastrik ülseri olan hastalarda %56 oranlarında farklılıklar gösterir. İntestinal tip gastrik kanserin tanımlanmasında yaş,yaşam ,genetik,faktörler ele alınır. Ve bu rahatsızlığı tetikleyen unsurlar göz önünde bulundurulur. Tedavi süreci doktorun kontrolü altında gerçekleşir.

Metaplazi Hücre  ve İntestinal Metaplazi  Nedir ?Metaplazi hücre ele almamız gerekirse,bu hücre içinde,patolojik nedenlerden dolayı değişmesi anlamına gelmektedir. Dışarıdan gelen bir uyarıcı bir maddeden olabileceği gibi kendiliğinden doğal bir şekilde de hücre tipinde değişiklik olabilmektedir. Dışarıdan gelen uyaranlara karşı oluşan metaplaziye örnek olarak soğuk havaya dayanımsız olan hücrelerin daha kalınlaşıp büyüyerek yapısının değişmesi ve daha dayanıklı hale gelmesi verilebilmektedir. Uyarana karşı oluşan hücre değişimlerinden bazıları bahsedilen uyaran ortadan kalktığında eski haline dönme yeteneğindedir. Ancak patolojik olarak oluşan metaplazi tedavi edilse dahi geri dönüşümsüz olabilmektedir. Kansere dönüşen metaplazi vakaları da bulunmaktadır.

Hangi Hücrelerde Metaplazi Olur?

Her hücre tipinin metaplaziye neden olması mümkün olmasına rağmen sözü edilen hücre değişimi en çok vücuttaki epitelyum hücrelerde görülmektedir. Epitel hücreler arasındaki üst solunum yollarında yer alan silli epitelyum hücrelerinin katlı yassı epitelyum hücrelere dönüşmesi sigaranın zararları nedeniyle en çok meydana gelen metaplazi örneklerindendir. Gastrik asit reflüsünde görülen yemek borusundaki yassı epitelyum hücrelerinin bağırsaklarda yer alanlara dönüşmesi yine bu patolojik dönüşüm olayından kaynaklanmaktadır. Metaplazi adı verilen patolojik hücre tipi değişimlerinin en sık görüldüğü organlar ise mide, yemek borusu, broşlar ve rahim ağzı şeklinde sıralanabilmektedir. Epitel hücrelerinin haricinde en ilginç metaplazi örneği dişte yer alan ve öz olarak nitelendirilen dentin hücrelerinin kemik dokuya dönüşmesi şeklindedir. Patolojik duruma göre farklı hücre tiplerinin değişikliğe uğrama ihtimali bulunmakla birlikte, bu hücrelerde metaplazi görülme olasılığı epitelyum hücrelerine göre daha az seyretmektedir.

Metaplazi Kanser midir?

Metaplazi Hücre  ve İntestinal Metaplazi  Nedir ?Metaplazide hücre tipi ve büyüklüğü değiştiğinden kanserle karıştırılmaktadır. Literatürde kanser kontrolsüz hücre bölünmesi olarak tanımlanmaktadır. Metaplazide de kontrolsüz bir durum söz konusudur ancak kanser değildir, değişen hücrelerin de kesinlikle anormal bir yapısı yoktur. Ancak hücreler değişime alıştığından ve tekrar değişime uğramaları onlar için kolaylaştığından kansere dönüşme riski taşımaktadır. Bu nedenle metaplazi geçirmiş hastalarda değişken hücreler mikroskopik tanı ile saptandığında acilen önlem alınması ve durumun izlenmesi önemlidir. Ayrıca metaplazi hücrelerde kanser oluşmasını da uygun zemin hazırlayarak kolaylaştırmaktadır. Hücrelerinde metaplazi sonucunda değişmeler meydana gelen kişilerin patolojik durumlarının sürekli izlenmesi, gerekli tedavi yöntemlerinin seçilerek doğru şekilde uygulanması gerekmektedir. Metaplazi hakkında önemli bilgileri ele aldık. Sağlıklı günler dileği ile.

Yazar: Suna Korkmaz

Kaynakça: fenödevim.com

Bunları da beğenebilirsin
1 yorum
  1. AHMET AKYÜZ diyor

    intestinal metaplazi

    PATALOJİ SONUCU : KRONİK İNFLAMASYON + HPLORİ- İNTESTİNAL METAPLAZİ ++ NE DEMEKTİR LÜTFEN BİLGİ VERİRMİSİNİZ

    NOT ; DOKTORLAR 3 AY SONRA TEKRAR ENDESKOPİ YAPILMASI GEREKTİGİNİ SÖYLEDİLER

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku