Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Meyve Kabuklarındaki Şifa

0 371

Meyve Kabuklarındaki ŞifaYıllardır “Meyvelerin şifası kabuklarında, kabuklu tüketin” sözü herkesin diline pelesenk olmuş bir sözdür. Soyup çöpe atmaya yeltendiğinizde, anımsadığınız bu sözün, sizi de duraksattığı muhakkak olmuştur. İçeriğinin yanında kabuğunun da değerlendirilmesi önerilen meyvelerden bazılarına bir göz atalım.

ELMA: Kabuğu ile kolaylıkla tüketebileceğiniz elma, tam bir kanser düşmanı. Kabuğundaki flavanoid ler ve lifler, insan sağlığı için tam bir şifa deposudur. Muhteviyatındaki ursolik asidin ise faydaları saymakla bitmeyecek kadar çoktur. Yağ yakmadan tutunda; kas yapısının korunmasında, kolesterolün dengelenmesinde, kan şekerinin düzenlemesinde, cildin parlaklığının korumasında etkili olan bu asit, elma kabuğunu atmamamız gerektiğinin bir açık bir ispatıdır. Lifli yapısı kabızlık sorununu ortadan kaldırır ve sindirim problemlerini önlemede etkilidir. Kurutulan elma kabuklarından demlenecek çay, grip ve solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riskini azaltırken, öksürükte balgamın atılmasına yardımcı olur. Ayrıca, taze elma kabuklarından yapılan maske, göz altı morluklarının giderilmesinde çok faydalıdır.

LİMON: Besin değeri incelendiğinde, limon suyundan 5-10 kat daha zengin olan limon kabuğu, C vitamini, potasyum, kalsiyum ve lif içeriyor. Ayrıca limon kabuğunun içindeki yağ; malik asit, hesperidin, pektin, sitrik asit açısında da çok zengindir. Kabuğunda bulunan d-limonene isimli madde, cilt kanseri riskini minimize eder. Kadınlarda, yumurtalık kanseri riskini düşürmekte limon kabuğunun faydaları arasındadır. Ayrıca güzel kokusuyla sadece ferahlatmakla kalmayıp bakterileri öldürüyor, sinir sistemi ve kalbi rahatlatıyor. Muhteviyatındaki kalsiyum ve vitaminler kemik hastalıklarını önlemede etkili bir antikor görevini üstlenirken, kandaki kolesterol ve Ph seviyesini dengeliyor. Diz ve eklem ağrılarında, ağrı dindirici etkisinin yanında iltihapların yok edilmesinde rol oynuyor. Limon kabuğu suyu; yağ yakma ve kilo problemleri olan kişilerde kilo verdirmede de etkilidir.
Limon kabuğu ayrıca leke çıkarmada en etkili çözüm yollarından biridir.

AYVA: Kalsiyum, fosfor, potasyum , bakır, selenyum, magnezyum, çinko ile A,B,C vitaminleri açısından çok zengindir. Yağ oranının çok düşük olmasının yanında lif yapısının yüksek olması mide ve bağırsak dostu olmasını sağlıyor. Polifenol birleşikler açısından zengin olan ayva kabuğu, çok güçlü bir antioksidan etkisine sahip. Bu etkisi onun kanserle mücadelede etkili kılıyor. Bağırsak enfeksiyonları, kabızlık, stresle mücadele, yaşlanma etkilerini azaltmanın yanında bulantı ve kusmayı önlüyor. Boğaz ağrısı ve mukoza zarı iltihaplarında, tedavi edici özelliği mevcuttur. Japonya da yapılan bir araştırma ışığında hepatit A, B, C ‘ye neden olan organizmaların büyümesini engellediği tespit edilmiştir. Gribal enfeksiyonlara iyi gelen ayva kabuğu; bağışıklık sistemini güçlendirir.

ARMUT : İçeriğinde A, B, C, E, K vitaminlerinin yanı sıra, iyot, kalsiyum demir, potasyum, folik asit, lif ve mineral barındıran armut kabuğunun faydası, etli kısmına göre çok daha fazladır. Kabukların tutucu özelliği kabuğunu daha etkili hale getirmiştir. Antioksidan özelliği ile iltihapları giderir, kanser oluşumunu engeller ve hasarı azaltır, lifli yapısı kolon kanseri riskini minimize eder. Kalp damar hastalıklarında onarıcı özelliği vardır, kan pıhtılaşması önler. Potasyumdan zengin yapısı tansiyon düşürücü etkisi mevcuttur. Hemoroit hastalığı tedavisinde, diyabette, kemik erimesinde faydaları gözlemlenen armut kabuğu, ciltte güneş lekelerinin giderilmesinde faydalıdır. İçeriğindeki Folik asit hamile olan kadınlarda bebek gelişimi için ideal bir besin kaynağıdır. Ayrıca doğumdan sonra, enerjinin kısa sürede toplanmasına yardımcı olur.

Meyve Kabuklarındaki ŞifaMUZ : Kendisi de, kabuğu da tam bir potasyum kaynağı olan muz; tansiyon düşürücü etkisinin yanında, kas güçsüzlüğünü azaltıcı ve kalbi koruyucu etkisi vardır. Ve yanma hissini azaltıcı özelliği sayesinde, sivrisinek ısırıklarından mustarip olanlar için birer birdir. Ruh halini düzenleyen doğal kimyasallar, muz kabuğunun özünde bulunuyor. Ciltte oluşan akneleri, iltihap giderici özelliği ile tedavi ediyor. Parmağınıza batan bir diken ya da ağaç kıymığının bulunduğu yerden çıkarılmasında, küçük bir muz kabuğu parçası yeterli geliyor. Oluşan siğillerin küçültülmesinde ve tamamen giderilmesinde, gözle görülen bir fayda sağlıyor.

ÜZÜM : Kabuğunda bulunan antosiyanin pigmentleri, flavanoidler, ve resveratrol antioksidan özelliğini artırır. Kalp ve damar hatalıklarının tedavisi yanında, Lösemi hastalığından korunmada, tedavi sürecinde, kemoterapi etkilerini azaltma da etkili olduğu yönünde bilimsel çalışmalar bulunmaktadır.

Meyve Kabuklarındaki ŞifaNAR : Yapısında olan Ellagik asit sayesinde; birçok önemli hastalığa karşı korurken, anti kanser olarak ta nitelendirilen bir besindir. Hemen hemen tüm kanser tiplerine karşı koruma sağladığı yönünde araştırmalar vardır. Zengin C vitamini kaynağı olması, detoks etkisini artırırken, sindirim, kemik sağlığı, hemoroit ve cilt sağlığında da faydaları vardır. Ayrıca kalp hastalıkları ile savaşır.

ANANAS: Kabuğunda bulunan “Bromelanin” isimli doğal kimyasal; öksürük tedavisinde çok etkili sonuçlar verir. Lifli yapısı mide dostu olarak nitelendirir ve kilo verdirmede etkilidir. İltihap ve ödem giderme de etkili olurken, selüloit tedavisinde faydaları gözlemlenmiştir Nasırdan mustarip olanlar içinde, nasırı yumuşatıcı ve tedavi edici yönü vardır. Ayrıca öksürük tedavisinde etkilidir.

KİVİ : Tüylü ve dikensi kabuk yapısı ile; kabuklu yenilmesi zor olsa da, hücre yenileyici, sindirim sorunlarını giderici ve saç sağlığına olan faydasından dolayı, tüketilmesi tavsiye edilen bir meyve kabuğudur. Kabuğunun meyvesine göre antioksidan değeri 3 kat daha fazladır. Gıda zehirlenmelerine yol açan Staphylococcus ve E-coli gibi bakterileriyle savaşır. İltihap çözücü özelliği vardır.

KARPUZ : Cilt güzelliğinden tutunda, kalp hastalıklarının ve kronik hastalıkların önlenmesinde, sindirim sorunlarını gidermede, kilo problemlerinde fayda sağlayan karpuz kabuğu, en az kendisi kadar değerli bir besin kaynağıdır. Ayrıca cinsel bölgelerindeki kan akışını düzenleyici etkisi ile Libidoyu yükseltir. Prostat kanserini önlemede etkilidir. Böbreklerin korunması ve temizliğinde faydası vardır.

ŞEFTALİ : Bolca içerdiği potasyum ve A vitamini cilt problemlerinde fayda sağlar. Toksinlerden arındırma özelliği vardır. Lifli yapısı sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığı önler. Göz sağlığını korur, kalp ve kansere karşı bağışıklık sistemini geliştirir. Basur memelerinden şikayetçi olanlar için, alternatif bir tedavisi sunar. Ağız kokusunu giderir, bağırsak kurtlarının dökülmesinde faydalıdır. Kanda bulunan zehirli toksinlerin atılmasını sağlar. Böbrek sorunları ve safra kesesi taşlarında tedavi edici özelliği vardır.

Meyve Kabuklarındaki ŞifaGREYFURT : Kabuğunda bulunan “Bromelain” adlı doğal enzimle cilt sağlığı için son derece faydalıdır. İçeriğindeki A ve C vitamini bağışık sistemini güçlendirir, soğuk algınlığı etkilerini azaltır. Kandaki kolesterol seviyesini düzenler, kanser riskini azaltır. Lifli ve % 92 si su ihtiva eden yapısı kilo vermede faydalıdır.
Şifa kaynağı olan meyve kabuklarını tüketirken; bazı hususlara çok dikkat etmek gerekir. Kullanılan tarım ilaçları, zehirlenmelere ya da uzun vadede bir hastalığa neden olabilir. Bu riski ortadan kaldırmak için; yemeden önce iyice yıkanması gerekmektedir.

Kaynakça:
mynet.com
hürriyet.aile.com

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku