Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Otofajiyi Aktive Eden Yaşam Koşulları

0 447

Programlı hücre ölümü olan otofaji mekanizmasını aktive etmede bazı yaşam koşulları değişikliklerinin faydalı olduğu konusunda son yıllardır artan sayıda çalışmalar yapılmaktadır. Diyetten, egzersizlere, uykudan, kahve ve çay alışkanlıklarına kadar pek çok konuyu ele alan uzmanlar doğru uygulandığı takdirde programlı hücre ölümünü başlamanın mümkün olduğunu savunmaktadırlar. Bu yazıda otofaji mekanizmasını aktive ettiği iddia edilen bazı yaşam koşulları hakkında bilgiler bulunmaktadır:

Aerobik Egzersiz

Otofajiyi Aktive Eden Yaşam KoşullarıAerobik egzersizin, muhtemelen fiziksel eforla ilişkili uzun süreli strese bağlı olarak, kas dokularında ve hayvanlarda beyninde otofajiyi indüklediği gösterilmiştir. Egzersiz yaptığında kişi kendini harika hisseder ve genel sağlığını geliştirmekle kalmaz aynı zamanda hücrelerin süreçten tamamen iyileşmesini sağlamak için otofajiyi de aktive eder.

Aralıklı Oruç ve Kalori Kısıtlaması

Aralıklı açlık ve kalori kısıtlaması hayvanlarda otofajiyi aktive etmiştir. Besin akışı eksikliği, hücresel bileşenlerin geri dönüşümünü arttırmak için otofajiyi harekete geçirir ve hücrelerin dış kaynaklardan daha az gereksinim ile düzgün şekilde çalışmaya devam etmesini sağlamaktdır. Bu, herhangi bir yiyecek içermeyen (aç kalma) bir süre devam ederek veya yenilen yiyecek miktarını azaltarak (kalori kısıtlaması) başarılabilir. Kısa süreli açlığın, derin nöronal otofajiyi tetiklediği ve nörolojik koşullarla mücadelede iyi bir yöntem olabileceği gösterilmiştir.

Ketojenik Diyet

Ketojenik diyet karbonhidrat alımını azaltır ve enerji kullanımının bir kaymasına yol yağ alımını arttırır glikoz için ketonlar. Bu kayma oruç sırasında meydana gelen süreci taklit eder ve böylece otofajinin artmasına neden olabilir. Hayvan çalışmalarına göre, bazı araştırmacıların nörodejeneratif hastalıkların önlenmesi için hayati bir mekanizma olduğunu öne sürdüğü ketojenik diyetler beyinde otofajiyi artırabilir. Ancak, bu bağlantı insanlarda gösterilmemiştir. Oruç veya kalori kısıtlaması ile mücadele eden insanlar genellikle ketojenik diyete alınır.

Uyku

Otofaji uyku sırasında aktive olur. Sirkadiyen ritim sadece uyku döngüsünü kontrol yardımcı olur, ama aynı zamanda otofaji ile bağlantılıdır. Dahili biyolojik saat, otofajinin ritmini etkiler. Farelerde, uyku kesintileri otofajiyi olumsuz yönde etkilemiştir ve hayvanların uykusu bozulduğunda, otofaji protein transmisyonunda bir kesinti ardından oluşur.

Kahve

Otofajiyi Aktive Eden Yaşam KoşullarıKahve fareler otofajinin geliştirmek için gösterilmiştir. İngiltere’de 340.000’den fazla kişiden oluşan büyük bir meta-analiz, sadece ağır içicilerin (günde altı bardaktan fazla) normal olmayanlardan daha yüksek oranda ile kardiyovasküler hastalık yaşadığını, orta derecede kahve içmenin (günde bir veya iki bardak) CVD oranları azaldığını ortaya koydu göstermektedir. Bu çalışma özel olarak otofajiyi araştırmamasına rağmen, orta derecede kahve içmenin en azından kalbe zararsız olduğunu göstermektedir. Ayrıca, bozulmuş genler ve otofaji mekanizmaları hayvanlarda CVD ile ilişkilendirilmiştir. Kafein, otofaji ve CVD arasındaki bu spekülatif ilişkinin insanlarda olup olmadığını araştırmayacak bir çalışma yoktur.

Yeşil Çay/EGCG

Bir fare çalışmasına göre, yeşil çaydaki aktif bileşenler otofajiyi aktive edebilir. Özellikle, epiglo-katekin-3-Gallat ( EGCG ) gibi polifenoller, kg diyet başına 3,2 g EGCG verilen farelerin karaciğerlerinde otofajiyi aktive etti; Araştırmacılar bu doza günde 10 bardak yeşil çay içen bir insana sert bir eşdeğer olarak karar vermişlerdir. İnsanlar bu tür bir alım için çok sayıda yeşil çay içmek zorunda kalacaklardı ve EGCG ile karaciğer otofajisi arasındaki bağlantı insanlarda kanıtlanmamıştı.

Resveratrol

Resveratrol üzüm, şarap, yerfıstığı ve soyada düşük dozlarda bulunan bir polifenoldur. Çeşitli çalışmalar, hücrelerde resveratrolün otofaji indükleyici aktivitesini bildirmiştir. Sıçanlarda kalorik kısıtlama ve resveratrol birlikte (sadece ikisinde değil) kalpte otofajiyi artırmıştır. Bununla birlikte, bu yarar insanlarda gösterilmemiştir ve resveratrol düşük biyoyararlanımı nedeniyle rezildir.

Kurkumin

Kurkumin zerdeçalda en aktif fitokimyasaldır ve birçok sağlık yararına sahiptir. Bir fare çalışmasında, kurkumin otofajiyi harekete geçirdi ve osteoartritin neden olduğu hasarın bir kısmını tersine çevirmiştir. Hücrelerde otofajinin kurkuminle ( AMPK sinyal yolu ile) aktive edildiği bildirilmiştir.

D vitamini

Otofajiyi Aktive Eden Yaşam KoşullarıD vitamini diyetle, takviyelerle ve güneş ışığına maruz kaldıktan sonra ciltte sentezlenerek elde edilir. Farelerde ve izole edilmiş hücrelerde, pankreas β hücrelerinde D vitamini otofajiyi tetikleyerek diyabette kullanım için olası bir yol sağlamıştır. D vitamini, pankreas otofajisi ve diyabet arasındaki ilişkinin insanlarda olup olmadığını belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Omega-6 ve 3 Çoklu Doymamış Yağlar

Omega 6 ve 3 çoklu doymamış yağ içeren takviyeler otofajiyi artırabilir. Travmatik beyin hasarı olan farelerin bir çalışmasında, omega-3 yağ asitleri otofajiyi arttırmış ve nöronların ölümünü önlemiştir. Solucanlarda, omega-6 yağ asitleri, otofajiyi aktive ederek ve yaşlanma sürecini yavaşlatarak toplam ömrünü arttırmıştır. Fakat bu sonuçlar insanlarda tekrarlanmamıştır ve bir tuz taneleri ile alınmalıdır. Mükemmel bir omega yağ asidi kaynağı balık yağıdır.

Nikotinamid

Nikotinamid, B vitamini ailesinin bir üyesi ve temel enerji molekülünü nikotinamid adenin dinükleotidi (NAD) yapmak için bir bileşendir. Bir fare çalışmasında nikotinamid, nöronlarda otofajiyi artırarak bilişsel gerileme ve Alzheimer’ın ilerlemesini geciktirmiştir. Özellikle, mitokondrinin otofajik geri dönüşümünü indükleme kabiliyeti, hücresel sağlığa faydalı olabilir.

Lityum

Lityum, ek olarak kullanıldığında birçok sağlık yararına sahip olduğu bildirilen kimyasal bir elementtir. Birçok çalışma, lityumun, memelilerde otofajiyi teşvik eden bir sinyal yolunun bir parçası olduğunu göstermiştir. Lityumun, nöronal plastisitede önemli rol oynayan bir protein olan inositol trifosfatı (IP3) inhibe ederek otofajiyi indüklediği görülmektedir. Hayvanlarda, lityumun Huntington hastalığına, Alzheimer’a ve demansa neden olan agrega eğilimli proteinlerin bozulmasını arttırdığı bildirilmiştir. Bazı araştırmacılar bu etkileri otofajideki artışa bağlamaktadır.

Spermidin

Spermidin, çok çeşitli yiyeceklerde bulunan bir poliamin bileşiğidir. Spermidin seviyeleri, insanlar yaşlandıkça azalır, spermidin ve yaşlanma belirteçlerinin çoğu arasında bir korelasyon oluşturur. Ayrıca, spermidin bakımından zengin diyetler, kardiyovasküler hastalık ve kanser oranlarında azalma ile ilişkilendirilmiştir. Spermidinin hayvanlarda otofajiyi aktive ettiği bulunmuştur; Bazı araştırmacılar bu nedenle insanlarda otofajiyi indükleyebileceğini ve böylece yaşlanmayı geciktirebileceğini öne sürülmüştür. Otofaji aktivasyonu ile yaşa bağlı düşüşlere yardımcı olduğu ve birkaç organizmanın ömrünü uzattığı bildirilmiştir. Rapor edilen en yüksek spermidin seviyesine sahip yiyeceklerden bazıları kurutulmuş soya fasulyesi ve bir yaşında çedar peyniridir.

Trehaloz

Trehaloz vücudun korunmasına katkıda bulunan bir şekerdir. Otofajiyi tetiklediği ve sitomegalovirüs enfeksiyonunu inhibe ettiği ve nöroprotektif özelliklere sahip olduğu bildirilmiştir. Trehaloz ve otofaji üzerine yapılan araştırmaların çoğu hücrelerde yapılmış, ancak hayvanlarda yapılan maternal diyabetin bir araştırması, trehalozun aşırı glikoz varlığında bile sağlıklı otofaji seviyelerini koruduğunu göstermiştir.

Otofajiyi Tetikleyen İlaçlar

Otofajiyi Aktive Eden Yaşam KoşullarıBazı ilaçlar otofajik yolağı hedef alır. Sorunlu hedeflerin (örneğin bakteri ve işlevsiz proteinler) hücrelerin içinden temizlenmesine yardımcı olmak için otofajiyi artırabilirler veya otofajiyi kanser hücrelerinin ölümünü indüklemek için bir araç olarak kullanabilirler. Herhangi bir ilaç almadan önce daima bir doktora danışılmalıdır. Bu ilaçlardan bazıları şunlardır:
• Rapamisin olarak da bilinen Sirolimus, mTOR’u inhibe ederek otofajiye neden olur.
• Fentanil, ROS/MAPK yolağının aktivasyonu ile otofajiye neden olan güçlü, sentetik bir opioid ağrı kesici ilaçtır.
• Öncelikle epilepsi ve nöropatik ağrının tedavisinde kullanılan bir ilaç olan karbamazepinin otofajiye yol açtığı ve çok ilaca dirençli Mycobacterium tuberculosis üzerinde etkili olduğu gösterilmiştir.
• Bir diyabet ilacı olan Metformin, Alzheimer tedavisinde denenmiş ve kaygıya benzer davranışları iyileştirdiği bildirilen bir otofajik promotördür.
• Kanseri tedavi etmek için kullanılan bir kemoterapi ilacı olan Imatinib, kronik lösemi hücrelerinde otofajiye neden olmaktadır.
• Antikanser ilacı olan Bortezomib, baş ve boyun karsinomu hücrelerinde otofajiye neden olur.

Kaynakça:
thecut.com
greatist.com ncbi.nlm.nih.gov

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku