Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Pagofaji Nedir?

0 4.948

Buz veya buzlu yiyecekleri dürtüsel olarak yemek “pagofaji” denen bir yemek bozukluğudur. Bu makalede pagofajinin nedenleri, tehlikeleri ve bir kişinin bu davranıştan kurtulmak için deneyebileceği yollardan bahsedeceğiz.

Biliyor Muydunuz?

6535_chewing-icePagofaji, on altıncı yüzyıldan beri tıp uzmanları tarafından incelenmiştir. Hatta Aristo ve Hipokrat bu durumun tehlikeleri hakkında yazmıştır. Ancak o yıllarda bu durumun yanlışlıkla cinsel hayattaki hayal kırıklıklarından kaynaklandığı düşünülmüştür.

Pagofajinin tıbbi tanımı, ‘bazen demir eksikliği anemisi ile ilişkili olabilen kompulsif ve tekrarlayan buz yenilmesi” dir. Bu tipik bir PİCA fenomeni (hiç bir besin değeri olmayan maddelerin sürekli yenmesi) ‘dir. Bu durum psikolojik, biyokimyasal ve kültürel faktörler nedeniyle ortaya bilinmektedir. Buz yemek genellikle zararsızdır ancak altta yatan bazı ciddi problemlerin işareti olabilmektedir. Bu durum tüm dünyada yaygın demir eksikliği anemisinin bir belirtisi olarak, hamile kadınlar ve küçük çocuklarda görülmektedir.

Pagofajinin Nedenleri:

-Teyit edilmemekle birlikte, pagofajinin şiddetli demir eksikliği belirtisi olduğu düşünülmektedir. Hastaların demir eksikliği sebebiyle meydana gelen ağız iltihabı, glossit/ağrılı dil gibi belirtileri hafiflettiği için buz yemeyi sevdikleri düşünülmektedir.

-Pagofaji yaşlı insanlarda ya da gebelik sırasında oldukça yaygın olan kalsiyum eksikliği, durumlarında da görülebilmektedir.

-Çoğunlukla meyve ve sebzeden oluşan demir içeriği düşük bir diyet, kolaylıkla anemi ve pagofajiyi tetikleyebilir.

6535_anemi-kan-Vücudun çeşitli yerlerinde meydana gelen kanamalar ve kadınlardaki adet kanamaları demir eksikliğinin en önemli sebepleridir ve bunun sonucunda pagofajiye yol açabilirler. Buz çiğnemeye duyulan istek dışında kansızlığın esas belirtisi sürekli yorgunluktur.

-Gluten intoleransının da demir eksikliğine ve buz çiğneme belirtilerine neden olduğu bilinmektedir.

-Bir kişi çocukluğundan gelen bir alışkanlık olarak, anemisi olup olmamasına bağlı olmaksızın bu özelliği yetişkinliğine taşıyabilmektedir.

Pagofajinin Yan Etkileri:

Sürekli olarak buz çiğnemek rahatlatıcı gibi gözükse de, pagofaji ile ilişkili pek çok tehlikeli durum vardır.

6535_anemia-ice-2-Buz çiğnemek dişlerinize zarar verebilmektedir. Sert buz küpleri dişlerdeki mine tabakasını sürtmek ve dişleri zayıflatmak eğilimindedir. Bu da sonunda dişleri kırılgan hale getirir ve dişlerin çatlamasına neden olabilir. Buz çiğnemek ayrıca diş etleri gibi yumuşak dokulara da zarar verebilmektedir. Bu nedenle buza ihtiyaç duyduğunuzda çiğnemek yerine ağzınızda eritmeniz daha iyi olacaktır.

-Çok nadir olsa da bir kişinin buz küpü ile yanlışlıkla boğulma olasılığı vardır.

-Pagofaji şiddetli durumlarda, bir bireyde malnütrisyona neden olabilir. Bunun muhtemel nedeni aşırı buz yemenin besin değeri yüksek besinleri yeme isteğini azaltmasıdır. Seyrek buz tüketimi tüm bu zararlı etkilere neden olmamaktadır.

6535_indianjdentres_2012_23_3_426_102246_f1-Genellikle demir eksikliğine bağlı görülse de pagofajinin nedeni bir an önce tespit edilmelidir. Hem altta yatan neden hem de pagofaji ihmal edildikçe ilerleyip ciddi sorunlara yol açabilir.

-Sürekli olarak buz çiğnemek bir kişinin sosyal iletişimini engelleyebilir ve ağır vakalarda insanlar kendilerini sosyal iletişimden uzak tutmak isteyebilirler. Bu düşük benlik saygısı ve diğer psikolojik sorunlara yol açabilir.

Demir eksikliği anemisi tanısı konulabilmesi için sadece basit bir kan testi gereklidir. Pagofaji sorunu yaşayan herkesin en kısa sürede bu sorunu çözmek için bir doktora danışması bu nedenle önemlidir. Demir eksikliği anemisinin tedavisinde ise genellikle bazı C vitamini takviyeleri alımı ile birlikte, sağlıklı ve demir açısından zengin bir diyet takip etmek tavsiye edilir. Demir eksikliği anemisinin tanısı ve tedavisi oldukça basittir, kolaylıkla bu sorundan kurtulabilirsiniz.

Kaynakça:
http://www.buzzle.com/articles/things-you-need-to-know-about-pagophagia.html

Yazar:Tülay Arsoy

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku