Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Prenatal Dönemde Beslenme Neden Önemlidir?

0 383

Hamilelik sürecinde sağlıklı beslenmek çok önemlidir. İyi egzersiz yapan ve yemek yiyen kadınların, vücutlarının beslenme ihtiyaçlarını karşılamayanlara göre daha az komplikasyonu vardır. Doğum öncesi bakım, sağlıklı bir bebek doğurmak için de gereklidir. Bu yazıda doğum öncesi beslenmenin önemi hakkında bilgiler bulunmaktadır.

Beslenme Esastır

Diyet, doğmamış çocuğun sağlığı için çok önemlidir. Besleyici bir diyetle, bebeği sağlıklı bir doğum kilosuna ve uygun fetal beyin gelişimine sahip olmasını olması sağlanabilir. Doğru beslenme, doğum kusurları riskini de azaltabilir. Bazı araştırmalar, dengeli bir diyetin sabah bulantısı ve yorgunluk ile birlikte anemi riskini de azaltacağını göstermektedir. Bu nedenler haricinde, sağlıklı bir diyet annenin ruh hali değişimlerini iyileştirebilir ve doğumdaki komplikasyonları azaltabilir.
Prenatal Dönemde Beslenme Neden Önemlidir?Diyete kepekli tahıllar, meyveler ve sebzeler ekleyerek, doğru beslenmeyi mümkündür. Sağlıklı bir hamilelik için günde yaklaşık 300 ekstra kalori eklemeniz gerekir. Her gruptan çeşitli yiyecekler bebek için doğru besinleri sağlayacaktır, ayrıca tatlı ve yağları minimumda düzeyde tutmaya yarar. Sağlıklı bir diyetle, kabızlık ve bulantı da dahil olmak üzere bazı gebelik semptomlarından kaçınabilir.
Sağlıklı kemikler ve dişler için diyete kalsiyum eklenmelidir. Kalsiyumun annenin sinir ve dolaşım sistemlerinde kasın çalışmasına yardımcı olduğu bilinmektedir. Günde yaklaşık 1.000 miligram eklemek gerekir. Brokoli, lahana, meyve suyu ve güçlendirilmiş kahvaltılık tahıllar yüksek seviyelerde kalsiyum içerir. D vitamini, kemik gücünü ve sağlıklı dişleri desteklemeye yardımcı olabilir. Sağlıklı bir hamilelik diyeti için günde 600 uluslararası birim (UI) eklenmelidir. D vitamini somon gibi yağlı balıklarda bulunur. Portakal suyu ve müstahkem süt de bu vitamini içerir ve bebeğinizin kemiklerini ve dişlerini oluşturmaya yardımcı olur.
Bebeğin gelişimi için diyete protein eklemek gerekir ve bunun günde en az 71 gram olmasına dikkat edilmelidir. Fasulye, fındık, bezelye, soya ürünleri, yağsız et, balık ve yumurta dahil olmak üzere protein bulmak için birçok seçenek vardır. Ayrıca demir vücudun hemoglobin üretmesi için önemlidir. Bu proteinler dokulara oksijen taşıyan kırmızı kan hücreleri oluşturur. Bu yüzden hamilelik sırasında demir alımı iki katına çıkarılmalıdır. Bebeğe oksijen sağlayan kan yapmak için daha fazla demire ihtiyacınız vardır. Yeterince demir alınmazsa, demir eksikliği gelişebilir. Anne bu sorunla kendini yorgun hissedebilir, erken doğum yapabilir veya doğum sonrası depresyon yaşayabilir. Dolayısıyla günde 27 miligram demir alımına dikkat edilmelidir. Kümes hayvanları, balık ve yağsız kırmızı et, yüksek düzeyde demir içerir. Fasulye, sebze ve müstahkem kahvaltılık tahıllarda demir bulunmaktadır. Prenatal Dönemde Beslenme Neden Önemlidir?
Su ayrıca sağlıklı bir hamilelik için çok önemlidir. Çoğu kadın, günlük su alımlarını her gün birkaç bardak su içerek gidermeye çalışmaktadırlar. Bu sıvılar çorba ve meyve sularını içerebilir. Anne şayet kahve alıyorsa bu durumu uzman bir doktorla görüşmelidir. Çünkü kafein alımı bazı sorunlara neden olabilir. Sağlıklı bir hamilelik için uzmanlar düzenli egzersiz, uygun kilo alımı, dengeli bir diyet tüketimi ve doğru miktarda mineral ve vitamin takviyesi içeren sağlıklı bir yaşam tarzını önermektedirler.

Hamilelikte Kilo Alma

Birçok kadın için kilo alma konusunda endişeler yaşamaktadırlar. Ve ne yazık ki, bazı kadınlar kilo almamak için yiyecek alımını azaltabilmektedirler. Hamilelik sırasında asla kalori veya beslenme kesilmemelidir. Anne normal ağırlık aralığındaysa, yaklaşık olarak 25 ila 35 kilo alımı yaşayabilir ve bu normaldir. Bu tür kilo alımı normaldir ve genellikle sağlıklı bir çocuk doğurması teşvik edilir. Fazla kilodan endişe ediyorsa, doktora danışmak gerekir. Her kadın farklıdır ve çeşitli kilo alma önerileri bireyin sağlığına dayanmaktadır.

Hamilelikte Kaçınılması Gereken Yiyecekler

Hamilelikte diyete en iyi besinleri eklemek çalışılır, fakat bunun yanında alımından kaçınılması gereken bazı yiyecekler vardır. Listeriosis, doğmamış bebekler için bir sorundur. Bu bakteri pastörize edilmemiş peynir, süt ve meyve suyundan gelebilir. Eğer anne bu yiyecekleri seviyorsa ve hamilelikte alımına devam etmek istiyorsa herhangi bir sağlık sorunu yaşamamak için işlendiğinden ve pastörize edildiğinden emin olması gerekir. Sosisler ve şarküteri ürünlerinden kaçınmaya da dikkat etmek gerekir. Çünkü bakteri de içerebilirler. Tüm kırmızı et, kümes hayvanları ve deniz mahsulleri iyice pişirilmelidir.

Vitamin Takviyesi Seçimi

Prenatal Dönemde Beslenme Neden Önemlidir?Sağlıklı beslenmek ve vücudun ihtiyacı olan vitamin ve minarelleri almak için sağlıklı beslenmek idealdir. Yani gerekenleri diyetten almak sağlıklı olandır. Bununla birlikte, vitaminler doğum öncesinde anne ve bebeği için hayati bir rol oynamaktadır. Birçok hamile kadın günde öğünün besleyici olması için gayret sar ederler. Dikkatli bir planlama ile bile, yemeklerden gereken besinler alınabilir. Vitamin takviyesi, gelişmekte olan fetus için ekstra besin alınmasına yardımcı olabilir.
Temel vitaminlerden biri folik asittir (folat). Bu B vitamini hamilelikten birkaç hafta önce ve hamilelik sırasında ilk 12 hafta boyunca alınmalıdır. Folik asidin, bir bebeğin spina bifida gibi nöral tüp defektleri geliştirme riskini azalttığı gösterilmiştir. Prenatal dönemde günde en az 1 miligram folik asit içeren bir takviye alımına dikkat edilmelidir. Fakat hamilelik öncesinde ve sırasında bir vitamin almadan önce, anne için doğru olanı seçmeye yardımcı olması için doktoruyla görüşmesi gerekir.
ABD Halk Sağlığı Servisi, çocuk doğurma çağındaki kadınlar için her gün 400 mikrogram folik asit önerisine sahiptir. Vitamin içeren yiyeceklere bakacak olursak, koyu yapraklı sebzeler, fındık, çilek, narenciye, fasulye ve güçlendirilmiş kahvaltılık tahıllar sayılabilir. Bilindiği gibi doğum öncesi beslenme anne ve bebek sağlığı için çok önemlidir. Çocuğun uygun gelişimi için bu besinleri almak şarttır. Doğru beslenme ile hamilelik süreci komplikasyonları azaltılarak daha rahat bir hamilelik yaşamak mümkündür.

Kaynakça:
https://journals.sagepub.com/doi/full/10.2217/17455057.4.6.639
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4924183/

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku