Rezene,
tadı ve kokusuyla farklı sarı çiçekli ve yeşil yapraklı bir bitkidir. Maydanozgiller familyasındandır. Yabani bir ottur, özellikle yetiştirilmez. Tohum ve yağ olarak tüketilebileceği gibi çay gibi demlenebilir. Rezenenin içinde sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor vardır. Bununla birlikte A ve C vitaminleri bakımından zengindir. Ortadoğu ülkelerinde kullanımı yaygındır. Türkiye’de ise Kuzeydoğu Anadolu’da yetişir.
Rezenenin Faydaları
Sağlık için doğal çözüm arayışları artmıştır. Rezene bu doğal çözümler içinde yer alan bir bitkidir. Rezenenin faydaları çok fazladır. Bünyeyi güçlendirir. Hastalıklar genellikle bünyesi güçlü olmayan insanları daha çabuk ele geçirdiği için rezene belirli oranlarda tüketilmelidir. Kanserin erken tanısında rezene kullanmanın kayda değer faydaları vardır. Aynı zamanda doğal bir antibiyotiktir. Solunum hastalıklarına ve astım hastalarına iyi gelir. Bronşit ve öksürükte tedavi edicidir. Özellikle sindirim sistemine çok faydalıdır. Rezene lif içerir.
Bu özelliği ile sindirimi kolaylaştırır. Gaz giderir. Bebeklere bile belli oranlarda doktor kontrolünde rezene çayı verilebilmektedir. Kolestrole iyi gelir. Kansızlığa iyi gelir çünkü kırmızı kan hücrelerinin artmasını sağlamakla birlikte kan basıncını ve kalp ritmini düzenler. Cilt için faydalı olan demir, bakır, selenyum, potasyum, magnezyum, çinko ve C, A ve E vitaminlerinin rezene olmasından dolayı cilt rahatsızlıklarında da kullanılır. Emzirme döneminde anneler belirli oranda rezene çayı tüketebilir. Bebek ve annedeki gaz için faydalı olur. Ayrıca süt artırıcı etkisinden söz edilebilir. Bu da mutlaka doktor kontrolünde olmalıdır. Beyin fonksiyonlarına iyi gelir. Göz sağlığına iyi gelir. Saç dökülmesini azaltır.
Rezenenin Zararları
Doğal çözümlerin faydası olduğu gibi zararları da olabilir. Dikkatli olunmalı ve kullanırken doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Rezenenin zararları arasında bulantı, kusma, baş ağrısı olabilir. Rezenenin keskin kokusu ve tadı bunda etkilidir. Aynı zamanda ciltte kızarıklıklara, dökülmelere sebep olabilir.
Rezenenin uyarıcı etkisi vardır bu yüzden epilepsi hastalarının kesinlikle tüketmemesi gerekir.
Hamileler rezene çayını içerken dikkatli olmalıdır. Çünkü bitki çayları hamileliğe zarar verebilir. Alerjik etki yaratabilir. Eğer rezene tüketildiğinde vücutta anormallik sezildiğinde rezene tüketimine son verilmelidir. Özellikle ciltte sorunlar gözlenebilir.
Yazar:Serpil Altunyay