Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

En Çabuk Bozulan Besinler Hangileridir?

0 2.593

En Çabuk Bozulan Besinler Hangileridir?Yaşamın devamı için beslenmek gerekir. Beslenmenin nasıl ve ne şekilde olduğu da çok önemlidir. Beslenmeye sadece karın doyurmak şeklinde bakılmamalı vücut için sağlıklı beslenilmelidir. Düzenli yenilmesi gereken yiyecekler ve içecekler kadar az tüketilmesi ya da hiç tüketilmemesi gerekenler vardır.
Sağlıklı bir beslenme için yiyecek ve içeceklerin saklanma koşulları, tüketim tarihlerini bilmek gerekir. Her besin maddesinin bir dayanıklılık süresi vardır. Paketli ürünlerin üzerinde son kullanma tarihleri mevcuttur. Raflarda bekleyen bu ürünleri alırken mutlaka son tüketim tarihlerine bakarak almak gerekir.
Sebze ve meyvelerde alındıktan kısa bir süre sonra bozulabilir. Kimi besinlerin buzdolabında dahi bekleme süreleri çok uzun değildir. Bu anlamda en sağlıklı beslenme taze yiyecek ve içeceklerle beslenmektir.

Bazı besinlerin bozulma süreleri çok düşüktür. Bunlar:

1- Süt: Çok çabuk bozulur. Mutlaka soğuk ortamda bekletilmelidir. Katkı maddeli sütün dayanıklılık süresi daha uzundur. Özellikle paketli sütlerin bozuldukları kokusundan ve kaynama esnasında anlaşılamayabilir. Bunun için bu sütlerin mutlaka buzdolabında tutulması ve son tüketim tarihlerine bakılması gerekir. Ayrıca açılmış paketlerde birkaç gün içinde tüketilmesi gerekir.

2- Tavuk: Tavuğun kokusundan bozulup bozulmadığı hemen anlaşılır. Özellikle pişirme esnasında etrafa çok kötü bir koku yayar. Çiğ tavuk kesinlikle soğuk zincir bozulmadan tüketiciye ulaşması gerekir. Buzdolabında dahi kısa sürede bozulabilir. En iyi saklama şekli olarak buzluğa koymaktır. Yalnız dikkat edilmesi gereken husus buzluktan çıkarıp çözdürdükten sonra mutlaka tüketilmesi gerektiğidir. Yoksa kesinlikle tekrar buzluğa konmamalıdır. Pişmiş tavuk bile en fazla 1-2 gün içinde tüketilmesi gerekir. Tavukta çok çabuk bakteri ürer. Tavuk alırken son tüketim tarihine çok dikkat ederek almak gerekir. Alındıktan hemen sonra pişecekse buzdolabında yoksa buzlukta saklanmalıdır. Yoksa bakteriler çok hızlı bir şekilde ürer ve zehirlenmelere bile sebep olabilir.

3- Yoğurt: Evde yapılan doğal yoğurtlar kısa sürede bozulup ekşiyebilir. Bunun için azar azar sık sık sık yoğurt mayalamak daha sağlıklıdır. Yoğurt mutlaka buzdolabında saklanmalıdır. Yoksa kısa sürede ekşir. Hazır alınan yoğurtlar katkı maddeli olduğu için daha uzun süre dayanıklı kalır. Ama bu yoğurtların da son tüketim tarihlerine dikkat ederek almak gerekir.

4- Peynir: Tüm süt ürünleri çok çabuk bozulabilir. Peynirin uzun süre dayanması için içlerine oldukça fazla oranda tuz konulur. Fazla tuz sağlık açısından oldukça tehlikelidir. Paketlenmiş peynirleri alırken son tüketim tarihlerine dikkat edilmelidir. Peynirde listeria bakterisi üreyebilir. Bu da zamanla zehirlenmelere yol açar. Peynir bozulduğu zaman kokusu değişir ve renginde farklılaşmalar ortaya çıkar. Katkı maddeli peynirlerin bozulduğu kokusundan anlaşılmayabilir. Bunun tüketim tarihine dikkat etmek ve mutlaka buzdolabında muhafaza etmek gerekir.

En Çabuk Bozulan Besinler Hangileridir?5- Et ürünleri: Et ürünleri mutlaka soğuk ortamda saklanmalıdır. Kıyma başta olmak üzere tüm et ürünleri buzlukta saklanmalıdır. Pişmiş etler bile 1-2 gün içinde tüketilmelidir. Kıyma alınırken kıyma makinesinde önceden et olmamasına dikkat edilmelidir. Bozulmuş etler zehirlenmeye sebep olabilir.

En Çabuk Bozulan Besinler Hangileridir?6- Yumurta: Yumurta mutlaka buzdolabında saklanmalı ve son tüketim tarihi geçmeden tüketilmelidir. Yumurtanın kabuğu bakteri alanıdır ve bakteriler gözeneklerden içeriye kolaylıkla girebilir. Bayatlamış yumurtanın sarısında renk değişimleri ortaya çıkar.

7- Ispanak: Kısa sürede bozulur. Buzdolabında dahi bir haftadan sonra yapraklarım rengi koyulaşır. Yumuşar ve kokar. Bu durumda ıspanaklar atılmalıdır.

8- Dereotu: Kısa sürede bozulan bir başka yeşillikte dereotudur. Buzdolabında saklanan dereotu 1 hafta içinde mutlaka tüketilmelidir.

9- Maydanoz: Çabuk bozulur ve kısa sürede tüketilmelidir.

10- Çilek: Çok kısa sürede bozulan meyvelerdendir. 1-2 gün içinde tüketilmesi gerekir. Zaten görselliği ve tadı değiştiğinde bozulduğu anlaşılır.

Kaynakça:
www.acilservis.pro › Beslenme

Yazar: Serpil Altunyay

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku