Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Sefalizasyon Nedir? Avantajları Nelerdir?

1 824

Sefalizasyon, canlı hayvan türlerinin büyük çoğunluğunun, denizyıldızı ve denizanası gibi bazı nadir istisnalar dışında olduğu bir kafaya sahip olmak anlamına gelir. Milyonlarca türe karşı kafanın organizasyonu gezegenimizdeki uzun evrim hikayesinde dikkat edilmesi gereken bir şeydir. Söylendiği gibi, kafa terimi biraz sınırlayıcıdır ve sefalizasyon fikri sinir dokuları ve duyu organları ile daha fazla ilgilidir. Temel olarak, sefalizasyon vücudun ön kısmındaki sinir dokusu ve duyu organlarının organizasyonu ve konsantrasyonudur. Duyu organlarının daha ilkel ganglionlar veya tamamen gelişmiş beyinleri içerebilen sinir dokusuna yakın olması, insanın çevreleriyle etkileşimlerine dayanarak akıllı karar verme ve hayatta kalma için esastır. Bu gelişme paterni, farklı tür ve sınıflardaki hayvan türleri için evrimsel bir avantaj olarak önemli bir duumdu. Evrimsel tarih boyunca, organizmalar geliştikçe, duyu organları sinir sistemi için reseptörlere sahip olduklarından duyu organlarına daha yakın birikme eğilimindeydiler. Unutmaması gereken, evrim karmaşık görünebilir, ancak çoğu durumda pratik ve mantıklı bir durumdur.

Sefalizasyon Ne Kadar Önemlidir?

Evrimsel eğilimler ilerledikçe, cephalizasyon kadar yaygın ve etkili olan birkaç özellik yoktur. Ayrıca organizmaların simetrik bir şekilde gelişme eğiliminde olduğu başka bir evrimsel özellik olan iki taraflı kollar, iki kulak, iki göz vb. özellikler sefalizasyon ve iki taraflı simetri arasında ilginç bir bağlantı vardır. Diğer taraftan bir organizma sefalizasyon göstermediğinde, radyal simetri gösterme eğilimindedir. Radyal simetri ve sefalize olmamak zeki veya özellikle gelişmiş olduğu düşünülen hiçbir canlıda bulunmaz. Sefalizasyonun şimdi bilinen gibi yaşamın evrim yolunda önemli bir rol oynadığını ima etmektedir. Yakın Sefalizasyon Nedir? Avantajları Nelerdir?mesafedeki duyu organlarıyla tamamlanan bir başın düzenlenmesi, canlıların daha etkili avcılar ve hayatta kalanlar olmalarını sağlamıştır. Bir hayvan yiyecek bulmaya çalışırken, hayvanın çok fazla ses çıkarması veya görünürlüğü yüksek olması yardımcı tabii ki olmaz. Çünkü iyi bir avcı avına gizlice girmeyi bilir, ince ayarlanmış kulaklar veya harika bir koku alma duyusu gibi gelişmiş duyusal organlardan algılar. Evrimsel tarih boyunca, sinir dokularının ve duyu organlarının yoğun bir bölgesine sahip olmak, yaratıkları çevrelerinde, hatta ilk şifalılaştırılmış yaratıktan yani yassı solucandan bile daha iyi hayatta kalabilmelerini sağlamıştır.
Bu durum insanlar için de geçerlidir; Mesela bir kişi etrafta gizlice dolaşırken, genellikle başını bir köşeye sabitler, böylece kendini potansiyel tehlikeye maruz bırakmadan önce etraflarını daha iyi görebilir, koklayabilir veya duyabilir. Hayvanların av veya elit avcıları yakalayabilmelerini sağlayacak duyu organlarıyla dolu bir kafaya sahip olmanın fiziksel avantajlarının yanı sıra, sefalizasyon işlemi aynı zamanda önemli bir nöronal bağlantı konsantrasyonuna neden olurken, şifrelemeyen organizmalar bu birbirine bağlılıktan yoksundu. Daha fazla sinaps ve bağlantı yapıldığında, bir organizma daha gelişmiş hale gelebilir, çünkü bilişsel yeteneklerini arttırır. Kabul edildiğinde, sefalizasyonu olmayan bazı canlılar denizanası gibi mükemmel hayatta kalanlardır, ancak nöronal aktivite için kapasiteleri sınırlıdır.

Sefalizasyonun Avantajları Nelerdir?

İnsanlar ve diğer omurgalılarda sefalizasyon görülür. Zoolojide, sefalizasyon, sinir dokusunu, ağzı ve duyu organlarını bir hayvanın ön ucuna yoğunlaştırmaya yönelik evrimsel eğilimdir. Tamamen sefalize olmuş organizmaların başı ve beyni vardır ve daha az sefalize edilmiş hayvanlarda bir veya daha fazla sinir dokusu bölgesi görülür. Sefalizasyon iki taraflı simetri ve baş öne bakacak şekilde hareket ile ilişkilidir.
Sefalizasyon, sinir sistemi merkezileşmesine doğru bir evrimsel eğilim ve bir baş ve beynin gelişimi olarak tanımlanır. Sefalize organizmalar bilateral simetri gösterir. Duyu organları veya dokuları, ileriye doğru hareket ederken hayvanın önünde bulunan kafa üzerinde veya yakınında yoğunlaşır. Ağız ayrıca yaratığın ön tarafında bulunur. Sefalizasyonun avantajları, karmaşık bir sinir sistemi ve zekânın geliştirilmesi, bir hayvanın yiyecek ve tehditleri hızla Sefalizasyon Nedir? Avantajları Nelerdir?algılamasına yardımcı olmak için duyuların kümelenmesi ve gıda kaynaklarının üstün analizidir. Radyal olarak simetrik organizmalar sefalizasyondan yoksundur. Sinir dokusu ve duyular tipik olarak birçok yönden bilgi alır ve ağız açıklığı genellikle vücudun ortasına yakındır.
Sefalizasyon bir organizmaya üç avantaj sunar. Birincisi, beynin gelişmesine izin verir. Beyin duyusal bilgileri organize etmek ve kontrol etmek için bir kontrol merkezi olarak hareket eder. Zamanla, hayvanlar karmaşık sinir sistemlerini geliştirebilirken daha yüksek zeka sağlayabilir. Sefalizasyonun ikinci avantajı, duyu organlarının vücudun önünde kümelenebilmesidir. Bu, öne bakan bir organizmanın çevresini verimli bir şekilde taramasına yardımcı olur, böylece yiyecek ve barınağı bulabilir ve avcılardan ve diğer tehlikelerden kaçınabilir. Temel olarak, hayvanın ön ucu organizma ileri doğru ilerledikçe önce uyaranları algılar. Üçüncüsü, sefalizasyon, ağzı duyu organlarına ve beyne yaklaştırmak yönündedir. Net etki, bir hayvanın gıda kaynaklarını hızla analiz edebilmesidir. Avcıların çoğu, görme ve işitme için çok yakın olduğunda av hakkında bilgi edinmek için ağız boşluğunun yakınında özel duyu organlarına sahiptir. Örneğin, kedileri karanlıkta avlayan ve görmeleri için çok yakın olduklarında algılayan vibrissae (bıyık) vardır. Köpekbalıkları, av bölgelerini haritalamalarına izin veren Lorenzini’nin ampullae isimli elektrorekeptörleri vardır. Sefalizasyon kafaları kümelenmiş beyin ve duyu organlarına sahip kafaları olan hayvanlarla sonuçlanır.

Sefalizasyon Örnekleri

Üç grup hayvan yüksek derecede sefalizasyon gösterir: omurgalılar, eklem bacaklılar ve sefalopod yumuşakçalarıdır. Omurgalıların örnekleri arasında insanlar, yılanlar ve kuşlar bulunur. Eklembacaklıların örnekleri ıstakozları, karıncaları ve örümcekleri içerir. Sefalopod örnekleri arasında ahtapotlar, kalamar ve mürekkep balığı bulunur. Bu üç gruptaki hayvanlar, iki taraflı simetri, ileri hareket ve iyi gelişmiş beyinler sergiler. Bu üç gruptaki türlerin dünyadaki en zeki organizmalar olduğu düşünülmektedir.
Daha birçok hayvan türü gerçek beyinlerden yoksundur, ancak beyin ganglionları vardır. Kafa daha az net bir şekilde tanımlanabilirken, yaratığın önünü ve arkasını tanımlamak kolaydır. Duyu organları veya duyusal dokuyu ve ağzı veya ağız boşluğu öne yakındır. Hareket, sinir dokusunun, duyu organlarının ve ağzın kümesini öne doğru yerleştirir. Bu hayvanların sinir sistemi daha az merkezi olmakla birlikte, birleşik öğrenme hala gerçekleşir. Salyangozlar, yassı solucanlar ve nematodlar, daha az miktarda sefalizasyon derecesine sahip organizma örnekleridir. Denizanası zili etrafındaki nöron kümeleri 360 derecelik duyusal girdiyi işlemesine izin verir.

Sefalizasyonu Eksik Hayvanlar

Sefalizasyon Nedir? Avantajları Nelerdir?Sefalizasyon serbest yüzen veya sapsız organizmalara bir avantaj sağlamaz. Sudaki birçok tür radyal simetri gösterir. Örnekler arasında ekinodermler (denizyıldızı, denizkestaneleri, deniz salatalıkları) ve cnidarians bulunur.(mercanlar, anemonlar, denizanası). Hareket edemeyen veya akıntıya maruz kalan hayvanlar, yiyecek bulabilmeli ve herhangi bir yöndeki tehditlere karşı savunma yapabilmelidir. Giriş niteliğindeki ders kitaplarının çoğu bu hayvanları asefalik veya eksik sefalizasyon şeklinde listeler. Bu canlıların hiçbirinin beyin veya merkezi sinir sistemine sahip olmadığı doğru olsa da, sinir dokusu hızlı kas uyarma ve duyusal işlemeye izin verecek şekilde düzenlenir. Modern omurgasız zoologları bu canlılardaki sinir ağlarını tespit etmişlerdir. Sefalizasyonu olmayan hayvanlar beyinleri olanlardan daha az evrimleşmez. Basitçe, farklı bir habitat türüne adapte olmalarıdır.

Küçük Ölçeklerde Sefalizasyon

Cephalizasyon sadece gezegende görülen geniş çaplı bir evrimsel eğilim değil, aynı zamanda gelişmekte olan tüm embriyoların başına gelen çok daha fazla bir mikro kozmik süreçtir. Bir embriyonun gelişiminin ilk günlerinde ve haftalarında, sinir dokusunun oluşumunun en erken evreleri izlenebilir ve bu sinir dokusunun embriyonun ön kısmına doğru hareketi açıkça görülebilir. Başka bir deyişle, cephalizasyon, genetik tarihe derinden programlanmıştır ve hala embriyo geliştirirken ortaya çıkan en eski trendlerden biridir.
Beyin veya gelişim düzeni hakkında çok sık düşünülmeyebilir, ancak bir kafa ve sinir dokusunun düzenlenmesi canlılar olarak sahip olunan en kritik avantajlardan biri olmaya devam etmektedir. En küçük böceklerden en büyük savaşçılara kadar her yaratığın geldiği noktaya şükretmek için sefalizasyonu vardır!

Kaynakça:
academic.oup.com
sinauer.com
nature.com
oxfordhandbooks.com

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Bunları da beğenebilirsin
1 yorum
  1. Doğancan diyor

    Yazar yazısını çok ayrıntılı yazmış, bu konuda tebrik ederim ama son kısımla ilk kısımlar çelişiyor gibi çünkü biyoloji bilgisi sonlara doğru sanki ortadan kaybolmuş gibi oldu.Sefalizasyon her canlının embriyosundan itibaren olduğu doğru ve bunun genetikle alakalı olduğuda doğru ama kendisi evrimin nasıl işlediğini bilmiyor galiba. Bu olay zaten genetik ile alakalı bir durum. Böcekler gibi yumuşakçaların ( böcekleri küçüük diye tanımlamış ama onların bulunduğu guruplarda günümüzdeki tmsah boylarına yaklaşan nesli tükenmiş türleri yok saymış olması pek doğru değil bence ) ve en önemlisi tüm omurgalarda görülen simetrik vücut gelişimi ve omurga yapısının benim hatırladığım en eski örneklerinden olan Pikaia gracilens gibi türlere kadar sayarsak bu simetrinin aktarılması yine genetik ve gendeoluşan değişimlerin öbür nesle aktarılması ile gerçekleşen süreç .genetikte olan mikrodeğişimler nesiiler geçtikçe makro evrime dönüşür ama hiç bir canlı önceki genetik özelliklerini bir anda ortadan kaldırmaz hatta belli bir oranda orada kalmaya devam eder. Bu sayede canlıların genetik akrabalığı hakkında bilgi edinebiliyoruz ve bu sayede he doğan canlı anne karnnda o kod ile şekillenir. Bir canlının , özellikle balık, amfibi,sürüngen,kuş ve memli gibi omurgalı canlılarda zaten embriyoluğun ilk düzeylerindeayırt edilmenin çok zor olacağı düzeyde benzer yapılar gösterir . Bu DNA yapısındaki ortak atasal bazı genler sabit kaldığını gösterir sonraki şekillenmeler genetikteki farklı kısımlar doğrultusunda gelişir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku