Tuz Mağaraları Nerelerdedir?
Türkiye de birden fazla tuz mağarası vardır. Nevşehir, Kırşehir, Çankırı, Mersin, Beykoz ve Iğdır gibi illerimiz de bulunan mağaralar bunlardan bazılarıdır.
Tuz Mağaralarına Ulaşım
İsterseniz şahsi aracınızla, isterseniz şehirler arası otobüslerle ya da tur acentelerinin düzenlediği turlarla gidebilirsiniz. Hastalıklarınızdan, ağrılarınızdan kurtulmanız için şifa deposu olan tuz mağaralarına muhakkak gitmelisiniz. Yol tercihiniz her nasıl olursa olsun çok büyük faydalarını göreceksiniz.
Mağaraların Özellikleri Nelerdir?
Tuz terapisi yaşam kalitesin de ciddi bir artış sağlayacaktır. Tarih boyunca saf, rafine edilmemiş kaya tuzunun akciğer derinliklerin de antibakteriyel ve antimikrobiyel faydaları olduğu kabul edilmiştir. Tuz terapisi ayrıca “Haloterapi” olarak bilinir.
Son yıllarda dünya nüfusunun % 4 – 10’u solunum yolu hastalıklarına yakalanmaktadır. Bu hastalıkların ilk sıralarında ise astım ve bronşit gibi solunum rahatsızlıkları gelmektedir. Çocuklarda ise bu hastalığın artışı % 10 – 15’e kadar yükselmektedir.
Astım, maalesef tedavisi olmayan bir hastalıktır. Astım hastalarına karşı genellikle ilaç tedavisi uygulanır. Bronşial astım hastalığı tedavisinde ise ilaç tedavisine ek olarak speleoterapi yani Yunan sözünde “spelo” ( mağara ) tedavisi yapılmaktadır. Bu tedavi 2000 yıldan fazla süredir uygulanmaktadır.
Tuz bilinen en eski antiseptik`tir. Avrupa’da, Asya’da ve Anadolu’da özellikle kaya tuzu mağaralarının insan sağlığına çok katkıları olduğu, yaşadığımız şu günlere kadar aktarılmıştır. Tuz mağaralarının keşfi, ilk olarak ikinci dünya savaşı sonrasına dayanmaktadır. Bir grup insanın savaş sonrası bombardımandan korunmak için sığındıkları bir tuz mağarasında, aylarca yaşadıkları halde, bir süredir gözlemledikleri astım hastalarının atak geçirmediklerini fark ederler.
Bunun üzerine tuz çıkarmak için madende çalışan işçileri incelemiş ve başta akciğer olmak üzere birçok hastalığa yakalanma olasılıklarının diğer kişilerden çok çok daha az olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışmalar devam ederken, mağara içerisindeki tuz ve nem partiküllerinin birleşmesi nedeni ile ortaya çıkan havanın, nefes açıcı, temiz ve ferahlatıcı bir sprey özelliği taşıdığı görülmüştür. Tuz kayalarının etrafa yaydığı negatif iyonlar vardır. Bu iyonların alerjik etkenleri nötralize ettiği ve broşlarda genişletici özelliğinin olduğu görülmüştür. Ayrıca vücudun bağışıklık sistemini de sağlamlaştırdığı görülmüştür.
Tuz terapi merkezlerinde bazı ortak uygulama çeşitleri vardır. Günlük maksimum 120 dakika ile minimum 60 dakika arasında solunum tedavi yöntemi uygulanır. Bu terapi hastanın klinik seyrine göre 15 ile 20 günlük seanslar olarak değişir.
Tuz Mağaraları Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
*Alerjik rinit ve sinüzite
*Üst solunum yolu hastalıklarında kronik rinit ve sinüizite
*Alt solunum yolu enfeksiyonlarına
*Alerjik ve kronik bronşitlerde
*Astım hastalıklarlarında
*OAH
*Amfizem
*Hırıltı
*Öksürük
*Tonsilit
*Saman nezlesi
*Soğuk algınlığı ve grip
*Burun tıkanıklığı
*Otitis media ( Orta Kulak İltihabı )
*Pnomoni ( Zatürre )
*Kistik fibrozis
*Cilt hastalıklarında
*Egzamalar da, psöriazis ( sedef ) hastalıklarında
*Alerjik dermotitlerde
*Psikotik hastalıklar da ve depresyonda
*Organik kaynaklı uyku bozukluklarında
*Yorgun uyanma
Hangi Hastalıklarda Uygulanmaması Gerekir?
*Kalp yetmezliği hastalıklarında
*Refüle edilemeyen hipertansif ( Kontrol edilemeyen yüksek tansiyon ) hastalarında
*Kanserli hastalarda
*Aktif tüberkülozlu hastalarda
*Ateşli enfeksiyonlarda
Kaynakça:
Helsinki Üniversite Hastanesi, Jouni Hedmen MD, Timo Hugg ve Tari Hoahtela
Yazar:Ensar Türkoğlu