Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Sosyal Ağların Sırları – 1

2 393

Türkiye için sosyal ağlardan bahsetmeye başlayalı 3 sene oldu diyebiliriz. En çok kullandığımız sosyal ağlar Facebook ve Friendfeed iken Twitter’ın dünyaya açılması ile popüler sosyal ağlar 3’e çıktı. Foursquare ve Formspring gibi ağlar ise ikinci planda yoğun olarak kullanılmaya devam ediyor.

Facebook, Twitter ve Friendfeed her biri farklı amaçlarla yapılmış eşsiz projeler. Öncelikle her birini tek tek inceleyeceğiz.

Sosyal Ağların Sırları - 1Facebook sadece video paylaşım sitesi mi?
Facebook insanların birbirlerini bulmalarını hedefleyen ve arkadaşları ile paylaşımlarda bulunmasını öngören bir sistemken farklı amaçlarla kullanılmaya başlandı. Facebook yeni arkadaşlar bulma, video izleme ve anket oluşturma hizmetleri ile daha yaygın kullanılmaya başlandı. Üye sayısı 1 milyon insana yaklaşıyor gün geçtikçe. Webmasterlar için ise farklı amaçlarda kullanılmaya başlandığını da söyleyebilriiz. Çok fazla aktif insanın bulunduğu bir platformda webmasterlar ya da blog sahipleri sitelerindeki yazıları bu ortamda paylaşarak daha fazla ziyaretçiye ulaşmaya başladı.

Kurumsal firmaların duyurularını ilan etme ortamı da yine Facebook. Kurumsal fan sayfaları ile müşterilerine ve müşteri olacak kitlelere hitap ediliyor bu ortamda. Firmanın sayfasına girip mail atmaya üşenen biri Facebook sayfasından anında iletişim kurabiliyor. Ve anında destek alabiliyor. Aktif bir topluluk varsa karşınızda hızlı cevap vermek her zaman önem taşıyor.

Facebook sayfaları sadece eğlence amaçlı değil ayrıca sosyal sorumluluk amaçlı da kullanılıyor. Kan lazım olduğunda, yardıma ihtiyacı olan bir hastaya para toplanacağı zaman ya da bir kanuna tepki koymak için birleşileceğinde çok etkili bir kalabalıktır Facebook.

Sosyal Ağların Sırları - 1Twitter kısa yazılar yazılan bir site mi?
Twitter sosyal ağlar arasında en çok kullanılan sitelerden biri. Özellikle mobil uygulamalarla kullanılabiliyor olması insanların her zaman yanlarında taşıdıkları cep telefonu ile daha da popüler hale getirdi Twitter’ı. Twitter genel olarak 140 karakter yazı yazılabilen bir mikro blogdur. Belki herkes blogger olamaz. Ama insanlar kısa ve öz yazmayı seviyor. Popülerliğinin bir nedeni de bu.

Twitter sadece kişisel paylaşımların yapıldığı bir ortam değil. Özellikle gündem ile ilgili birçok tartışmayı da bulabiliyorsunuz. Ortak hareketlenmelere de öncülük yapan bir platform. Bazen bu kötü amaçlı da kullanıldığı oluyor. Geçtiğimiz aylarda devlet sitelerine yapılan Anonim grubu saldırıları için bildiriler Twitter üzerinden dolaştı. Yine benzer şekilde Wikileaks belgelerinin patlama yapması ve sitenin kapatılmasından sonra insanlara bilgi vermesi için kullanılan sosyal ağ yine Twitter oldu.

Günlük yaşantımızda yaşadıklarımızı yazdığımız gibi reklam amaçlı yazılar da yazıyoruz. Firmalar online destek için bu platformu kullanmaya başladı. İnsanlar bir konuda güncel fikirleri burada arama yaparak ulaşabiliyor oldu. Trafik durumu hakkında bile bu platformdan bilgi almak mümkün. İnsanlar yolda trafikte kalınca ilk işleri Twitter’da tvitlemek(tweet) oluyor. Bir bakıma bu çok faydalı bir sistem. Gönüllü insanlarla çalışan bir sistem diyebiliriz. Web site sahipleri de takipçilerine buradan çok rahat yeni içeriklerini duyurabiliyor. Sosyal pazarlama için önemli bir mecra diyebiliriz.

Sosyal Ağların Sırları - 1FriendFeed ile Twitter aynı mantıkta mı çalışıyor?
Aslında Friendfeed paylaşım şekline bakıldığında benzerlik gösteriyor. Ama asıl amaç tartışma platformu yaratabilmesidir. Twitter’a yeni eklenen resim ekleme özelliği Friendfeed’de kurulduğundan beri var. Tartışma açmak ve bunu abonelerinizle paylaşmak çok kolay.

Neden tartışalım?
Bir konuda fikir almak için tartışma açabileceğiniz gibi teknik bir konuda yardım almak için de tartışma açabilirsiniz. Veya yaptığınız bir tasarımı yükleyerek abonelerinizden yorumlarını isteyebilirsiniz. Gelen yorumlarla çalışmanıza yön verebilirsiniz. Farklı gözler her zaman geri bildirimler için faydalı olur. Diğer ağlarda olduğu gibi faydalı paylaşımlarınızı da burada yapmanız mümkün olacaktır.

“Sosyal Ağların Sırları ” yazı dizisinin birinci bölümünü tamamladık. Sosyal ağların bilinenin dışında ne amaçlarla kullanıldığını gördük. İkinci yazımızda bu ağlarda nasıl sosyalleşeceğinizi ve takip edileceğinizi anlatacağım.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku