Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Gözlerde Kanlanmaya Neden Olan 7 Zararlı Etken

0 5.439

Gözlerde Kanlanmaya Neden Olan 7 Zararlı EtkenGözlerde kanlanma zaman zaman herkesin başına gelebilir. Gözlerde kanlanmanın birçok sebebi vardır. Aynı zamanda kanlanmış göz kendi kendine geçebileceği gibi bazı durumlarda da tedavi gerektirebilir. Bu durum göz kanlanmasının sebebine ve görülen rahatsızlıklara göre değişkenlik gösterir.

Gözlerin kanlanması gözün yüzeyindeki küçük damarların genişleyip kan toplaması ile oluşur. Kanlanma bazen tek gözde olabilirken bazen iki gözde birden ortaya çıkabilir.
Göz kanlanması genel olarak yorgunluktan, alerjik durumlardan dolayı ortaya çıkabilir. Bu nedenler basit nedenlerdir ve gözler dinlendirildiğinde ya da alerjik durum ortadan kalktığında kendi kendine ortadan kalkar.
Ama bazen göz kanlanması bu kadar basit bir durum olarak ortaya çıkmaz. Daha ciddi sebeplerden dolayı ortaya çıkar ve böyle durumlarda vakit kaybetmeden doktora başvurmakta fayda vardır.

Gözlerde Kanlanmaya Neden Olan 7 Zararlı EtkenKişi göz kanlanması ile karşı karşıya kaldığında durumun ciddi mi basit mi olduğunu anlaması için bazı belirtiler var mı yok mu takip etmek gerekir. Örneğin göz kanlanması ile birlikte mide bulantısı, kusma, görme bozukluğu gibi durumlarda ortaya çıktıysa mutlaka doktora başvurmak gerekir.
Gözler kanlandığı zaman gözler temiz tutulmalı, lens takılmamalı, göz makyajı yapılmalıdır, mümkün olduğunca gözlere dokunulmamalıdır. Tozlu, mikroplu ortamlardan uzak tutulmalıdır.

Göz kanlanmasının birçok sebebi vardır ama en belirgin 7 tanesi üzerinde durursak;

Gözlerde Kanlanmaya Neden Olan 7 Zararlı Etken1- Gözde gerçekleşen ani basınç artışı yani göz tansiyonu gözde kanlanmaya sebep olur. Buna akut glokom denir.
2- Alerjik durumlar. Belki de en çok karşılaşılan göz kanlanmasının sebeplerindendir. Özellikle bahar alerjisi olanlarda gözlerde kanlanma, kaşıntı, akıntı ortaya çıkar.
3- Alkol, sigara: Özellikle sıklıkla alkol alanların gözlerinde kanlanma oluşur.
4- Kontak lens kullanımı: Lens kullanmak son yıllarda oldukça yaygınlaşmıştır. Kimileri farklı renk seçeneklerinden faydalanmak için kontak lens takarken kimileri de gözlük takmamak için numaralı lensler takmaktadır. Lens kullanımı oldukça özen ister ve hijyen kurallarına uygun kullanılması gerekir. Yeterince temiz tutulmaz ise ve kullanım kurallarına uygun kullanılmaz ise gözlerde kanlanmaya sebep olabilir. Gözlerde kanlanma olduğunda lensler kesinlikle gözlere takılmamalıdır. Kontak lensler doktor reçetesi ile alınmalıdır. Son hızla artan ve özensiz kullanılan lenslerden sonra artık doktor reçetesi olmadan lens satılmamaktadır.

 

Gözlerde Kanlanmaya Neden Olan 7 Zararlı Etken5- Uykusuzluk: Göz kanlanmasına sebep olur. İnsanın sağlıklı olması için uyku düzenine ve günlük uyku saatine dikkat etmesi gerekir. Eğer uzun süreli yorgunluk ve uzun süre uykusuzluk gözlerin kanlanmasına sebep olur.
6- Göz yorgunluğu: Çağımızın bilim ve teknoloji çağı olmasından kaynaklı olarak birçok insan bilgisayar başında çalışmakta, çocuklar ve gençler ise bilgisayar, tablet ve cep telefonu başında uzun süre oyalanmaktadır. Bu da gözleri yormakta ve gözlerin kanlanmasına sebep olmaktadır.
7- Yüksek Tansiyon: Tansiyon çok yükseldiğinde tüm damarlar olumsuz etkilenir ve gözlerde kanlanabilir.
Yukarıda sayılan bu etkenlerin dışında kirpik köklerinin iltihaplanması, gözyaşı kanalının tıkalı olması, güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmak, göz kuruluğu, hamile olmak, kornea ülseri, travma, tiroit hastası olmak, enfeksiyon, uyuşturucu kullanmak, göze yabancı cisim kaçması ve daha birçok sebepten dolayı göz kanlanabilir.

Kaynakça:
nedenolur.net/goz-kanlanmasi-neden-olur/

Yazar: Serpil Altunyay

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku