Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Uyku ve Uyku Problemleri Hakkında Bilimsel Bilgiler

0 392

Uyku ve Uyku Problemleri Hakkında Bilimsel BilgilerUyku, bir çok canlı organizmanın yorgunluğunu attığı ve yaşamsal faaliyetlerinin devamı için, fizyolojik gelişimin yanı sıra psikolojik ve sosyal açıdan da bireyin sağlıklı olarak sürdürdüğü en temel etkinliğidir. Uyku bireyde bir çok fayda sağlar. Özellikle belli yaşlarda uykuya duyulan ihtiyaç daha fazladır. Örneğin bebeklerde gelişimin en önemli parçası uykudur.
Yaşam kalitesi çoğu zaman uyku düzeniniz ve uykunuzun kalitesiyle paralellik gösterir. Dinlenmiş bir zihin daha sağlıklı düşünür ve daha sağlıklı dönütler verir. Aynı şekilde fiziksel yeterliliğiniz daha verimli olacaktır.

Uykunun Bireye Katkısı Nedir?

Uyku, bireylerin dış dünyayla olan bağının kesilip kendini dinlendirdiği bir durumdur,
Daha sağlıklı olmasına yardımcı olur,
Biyolojik gelişimin ve yeterliliğin en önemli unsurudur,
Psikolojik rahatlık verir. Gerginlik, stres ve yorgunluğun atılmasına yardımcı olur,
Bireyin daha mantıklı ve sağlıklı düşünmesini sağlar ve dolayısıyla bireylerin iletişimlerini güçlendirir.

Uyku stabil ilerleyen bir durum değil aşamaları ve evreleri olan bir etkinliktir. Özellikle göz hareketlerine bağımlı olarak iki temel evresi vardır.
-yavaş göz hareketleri (NREM)
-hızlı göz hareketleri (REM), … gibi.

Uykunun her evresi, her anı çok farklıdır. Buna karşın uyku düzeni ya da uykunun durumu bireylerde aynı değildir. Bazı durumlarda uyku problemleri olarak karşımıza çıkan pek çok durumun temelinde fizyolojik ya da psikolojik nedenler yer almaktadır.

Uyku Problemleri

Aşırı Uyku Hali:

Bir çok etmenden kaynaklanan aşırı uykusuzluk hali bireyde sürekli uyuma isteği uyandırır. Kişi sürekli uyumak ister ve yataktan çıkmak istemez. Bu bir hastalığın belirtisi olabileceği gibi kişinin psikolojik olarak sıkıntılı bir süreçten geçtiğini de göstermektedir. Bir çok uyku probleminin temelinde psikolojik etmenler yer almaktadır.Kişinin uzun bir süre uykusuz kalması ya da uykuya çok az bir zaman dilimi ayırabiliyor olması bu durumun bir başka sebebidir.
Bu durum bireyde kısa süreli (geçici) olabileceği gibi uzun süren bir durum da olabilir. Başlıca uyku hali sebeplerine baktığımızda bireyin mevcut ruh halinden uzaklaşmak istemesi, aşırı yorgunluk, yalnızlık hissi ya da çok fazla sorumluluk sahibi olan kişinin işlere başlamak istememesi olabilir. Aynı zamanda aşırı yorgunluk kişinin sürekli uyuma isteğine sebep olur. Bazen bireyler masanın başında ya da tv karşısında uykuya dalarlar. Hatta ayakta uyuma deyimini neredeyse birebir yaşayabilirler.
Hamilelik, yaşlılık ya da hastalık durumlarında da bireyler sık sık uyumaya ihtiyaç duyarlar. ne kadar uyusalar da uykunun yetmediğini, sürekli uyumak istediklerini söylerler. Bu durum uyku problemi değildir. Sadece o döneme özgü olarak ortaya çıkan geçici bir durumdur.

Uyku ve Uyku Problemleri Hakkında Bilimsel BilgilerKişinin uykusunu sağlıklı bir şekilde tamamlaması da çok önemlidir. Kaliteli bir uyku olmadığı sürece uykusuzluk sorunu sürekli olarak devam edecektir. Bu nedenle uykuya geçerken temiz havanın girmesine, odanızda tozlu ve kirli yerlerin bulunmamasına da dikkat etmelisiniz. Kullandığınız uyku malzemelerinizi rahat ve ortopedik olması da bu durumu etkilemektedir. Bu durum ise bireyi yatağa bağımlı yapar ve kişinin kendini gerçekleştirmesine engel olur.

Uykusuzluk

İmsomnia olarak da bilinir. Kişinin uykusunu alamaması ya da kalitesi uyumasından kaynaklanır.
Genellikle stres ve endişenin neden olduğu uykuya geçememe ve dalmada yaşanan problemler günümüz insanlarının en çok sıkıntı yaşadığı durumlardandır. İş stresi, aile, ekonomik ya da psikolojik bir çok kaygı bireylerin çok fazla zihinsel yorgunluğuna neden olmaktadır. Bu durum ise ne yazık ki kişilerin uyuyamamasına neden olmaktadır.
Aynı zamanda aşırı bedensel yorgunluk, sırt ve bel ağrıları, bacak sendromu gibi bazı fizyolojik etmenler de uykusuzluk sorununu tetikler.

Eğer uykusuzluk durumu bir ay ya da daha fazla sürmüşse psikolojide buna kronik uykusuzluk denilmektedir. Bu durumda ise bireyin yalnız başına bu durumu çözmesi beklenilmez, kişi bir uzman desteğiyle sorunu aşabilir.

Uyku Apnesi:

Kişinin uyurken bilinçsizce nefesini tutması durumudur. Birey yaklaşık 10 saniyeden daha fazla bir sürede nefesini tutar. Uyku apnesi basit gibi görünse de riskli bir durumdur. Uyku apnesinin sebebi aşırı kilodur. Kilolu bireylerde horlamanın ötesinde nefes alımının durdurulması problemi uyku apnesi olarak bilinmektedir.

Uyku apnesi sıkıntısı beraberinde kalp tıkanıklıklarına ya da beyin damarlarında sıkıntıya yol açabilmektedir. Bu hususta bireylerin dikkatli olması gerekmektedir.

Uyku Problemi Yaşayanlar Ne yapmalıdır?

Uyku ve Uyku Problemleri Hakkında Bilimsel BilgilerUyku problemlerinden her hangi birini yaşıyorsanız öncelikle kendinizi programlı bir zaman dilimine alıştırmalısınız. Özellikle yatacağınız ve uyanacağınız saatleri önceden belirlemeli ve bu saatlere uyarak düzenli uykuya alışmalısınız.
Sağlıklı beslenmeli ve uyumadan önce ağır yemekler yememelisiniz.
Uyuyacağınız alanın steril olmasına, gürültüden uzak olması konforlu ve sağlıklı olmasına dikkat etmelisiniz.
Yaşadığınız ruhsal bir sıkıntınız varsa bunun çözümünü hızlandırmalı, gerekirse bir uzmandan destek almalısınız. Çünkü psikolojik sıkıntılar giderilmediği sürece uyku problemi devam edecektir.
İlaç kullanımı durumlarında da bireylerde duygu durumlarında ani değişiklikler, uyku düzeninin bozulması, uyku hali gibi sebepler ortaya çıkmaktadır. Bu gibi sıkıntılar varsa doktorunuza başvurmalısınız. ,
alkol ve sigara kullanımı da uyku kalitesini olumsuz etkiler. Bu sebeple daha dikkatli olmalı ve zararlı maddeleri hayatınızdan çıkarmaya çalışmalısınız.
Spor yaparak vücudunuzdaki negatif enerjiyi atabilirsiniz

Yazar: Soner İnce

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku