Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Vestibüler Sistem Nedir?

0 646

Vestibüler sistem üzerine çalışmalar, yeni deneysel çalışmaları, klinik muayeneleri ve bu sistemdeki bir dizi hastalık için etkili tedavinin geliştirilmesini beraberinde getirmiştir. Özellikle, periferik ve merkezi orijinli vestibüler paroksismal pozisyon bozuklukları incelenmiştir. Bu bozuklukların ayırıcı tanısı için ana kriterler belirlenmiştir. Kanalolitiyazis ve kupololitiaziste vestibüler disfonksiyon klinik ve histolojik olarak araştırılmıştır.
Üç tipte etkili terapötik ve profilaktik pozisyonel manevralar klinik uygulamaya devreye sokulmuştur ve vestibüler sistemin anatomik ve fizyolojik özellikleri dikkate alınarak geliştirilmiştir. Günümüzde vestibüler reaksiyonların yalnızca% 20’si, özellikle elektronistagmografi testi (ENG) kullanılarak, yatay düzlemde tahmin edilmektedir. [nedir3]
Videonistagmografi (VNG), yarım daire şeklindeki kanallar (dikey, diyagonal, yatay) yönlerinde nistagmusun video kaydı imkanı verir. Vestibüler uyarılmış miyojenik potansiyel testi (VEMP) klinik uygulamada yaygın olarak kullanılmaktadır. Manyetik bobinler ve tarayıcı lazer oftalmoskoplar, hastaların muayenesinde giderek artan bir önem kazanmaktadır.

Vestibüler Sistemin Genel Görünümü ve Anatomisi

Vestibüler sistem (VS) en gizemli biyolojik sistemdir. Embriyogenez sırasında gelişen ilk kişiydi. Vestibüler sistem, tam olarak anlaşılamayan karmaşık bir yapıya sahip olan periferik ve merkezi bileşenlerden oluşur. Periferik bileşenleri, temporal kemik piramidinin eşleştirilmiş kulak labirentinde bulunur. Merkezi bileşenleri, iletken kısım, beyin sapındaki vestibüler çekirdekler ve kortikal temsilden oluşur.
Kemik labirenti, temporal kemikte bulunur. Membran labirent, küçük boşluklarının şekline benzeyen kemikli labirentin ortasında yer alır. Membran labirent, amortisör görevi gören sarmal oluşumlar vasıtasıyla kemikli labirentin iç duvarına sabitlenir. Bu nedenle, askıya alınan kemikli labirent ile ilgili olarak tutulur. Membran labirent, Corti’nin işitsel reseptör organının bulunduğu kokleanın periferik akustik bölümünün yanı sıra vestibüler sistemin periferik bileşeninden oluşur. Vestibüler sistemin periferik bileşeni, reseptör otolit organını oluşturan küresel (sakkul) ve eliptik (utrikül) keseleri içeren vestibulum ile temsil edilir. Periferik vestibüler sistemin diğer üç yarım daire şeklindeki kanalı membranöz labirentte bulunur.
Her bir kanal, şekli itibariyle ampulleri andıran (ampuller reseptör organı) bir tarafta kalınlaştırılmış ve büyütülmüş, diğer tarafta vestibuluma bağlanan düz bir terminal bölgesine sahiptir. Üç yarım daire şeklindeki kanal, birbirine yaklaşık olarak düz açıda yerleştirilmiştir. Bu nedenle, herhangi bir düzlemde veya yönde gerçekleştirilen açısal hareketi algılayabilirler. Kanallardan biri yatay, diğer ikisi (ön ve arka) dikeydir. Baş hareketinin algılanması, hareket düzlemi içerisinde yer alan sağ ve sol yarım daire şeklindeki kanalların devreye girerek fonksiyonel çiftler oluşturması ile sağlanır.
Membran labirent, kimyasal bileşimde beyin omurilik sıvısına benzer olan perilenf sıvısı ile yıkanır. Membranöz labirentin ortasında endolenf bulunur. Heliks, otolit ve ampullar aparatına oksijen, besin ve hormon sağlayan hücre içi sıvıdır. İçindeki potasyum konsantrasyonu yüksek (144 mmol / L) ve sodyum konsantrasyonu düşük (5 mmol / L). Endolenf oluşum mekanizmaları ve bunun membranöz labirentte dolaşımı henüz tam olarak anlaşılamamıştır. Membran labirent elastiktir ve boyutu, örneğin assit ve diğer patolojik durumlarda kemik labirentin tüm “boşluklarını” doldurarak 2-3 kat artabilir.
Reseptör otolitik aparatında, küresel (sakkul) ve eliptik (utrikül) keseler, tepe örtüleri adı verilen yoğun hücre katmanlarını destekleyerek kaplı tüylü reseptör hücreleri içerir. Bu reseptör hücreleri doğrusal ivmeye duyarlıdır. Uygun tahrişe yanıt olarak esnerler. Eliptik ve küresel keselerde destekleyici hücreler arasında yer alan otolit aparatının nöroepitelyal reseptör hücrelerinin kümeleri iç içe geçerek ilmekler oluşturur. Kalsiyum tuzu mikro kristalleri bu halkalarda bulunur; otolitler olarak adlandırılırlar. Vestibüler Sistem Nedir?
Ampullar aparatının reseptör yapıları, üç yarı dairesel kanal (ön, arka ve yatay) karşılıklı olarak dik düzlemlerde bulunur. İki yarım daire şeklindeki kanalın (ön ve arka) düz uç kısımları, utriküle giren tek bir kanala birleştirilir. Corti organının alıcı işitsel yapılarıyla bağlantılıdır. Heliksin vasküler şeridi tarafından üretilen endolenf bu kanaldan geçerek vestibüler endolenfatik kanallara geçer. Yazarların vurguladığı gibi bu önemli gerçek, vestibüler bozuklukların eşlik ettiği çeşitli kulak hastalıkları ve temporal kemiğin yanı sıra beyindeki patolojik değişiklikler için önemlidir.
Vestibulumun saç hücreleri ve üç yarım daire şeklindeki kanalın ampulleri, sinapslar aracılığıyla (asetilkolin üretimi ile) vestibüler sinir liflerinin uç bölgelerine sinyal ileten bir reseptör potansiyeli oluşturur. Vestibüler sinir lifleri, vestibüler gangliondan kaynaklanır. İç işitme kanalının derinliklerinde bulunur. Bu düğüm iki kutuplu hücrelerden oluşur. Bu hücrelerin dendritleri, iç işitsel kanal açıklığından kemikli labirente nüfuz ederek sakkül ve utrikül reseptör yapılarının yanı sıra ampullar yarı dairesel kanal reseptör yapılarına yaklaşır.
Heliks sinirine katılan bu hücrelerin aksonları, vestibulokoklear (işitsel vestibüler) siniri, VIII kraniyal siniri temsil eder. İç işitme kanalında, bu sinir kafatasının boşluğuna doğru ilerleyen fasiyal sinirle( VII kraniyal sinirle) buluşur; daha sonra medulla oblongata’nın eşkenar dörtgen fossa kalınlığında, dört çiftli vestibüler çekirdekler girer, bunlar üst ve alt ve yan ve medialdir. Refleks yolları, vestibüler çekirdeklerden kaynaklanır ve bu yollar, vücuttaki farklı sistem ve organlarla ilgili çeşitli şekillerde bulunur. Beş yol şunlardır:
• Vestibüler çekirdeklerden gelen uyarıların omurilik ön boynuzlarının gönüllü kaslarına ulaştığı Tractus vestibulo-spinalis.
• Tractus vestibulo-longitudinalis, vestibüler çekirdekleri III, IV ve VI kraniyal sinirlerin çekirdekleriyle birleştirerek okülomotor sinirler – nistagmus çeşitleri tarafından üretilen yanıtlarla sonuçlanır.
• Tractus vestibulo-rebellaris, beyincik ile çekirdekleri birleştirir.
• Tractus vestibul,-retikülaris, retiküler oluşumdaki vagus sinir çekirdekleri ile vestibüler çekirdekleri birleştirerek iç organ düz kaslarında refleksler üretir.Vestibüler Sistem Nedir?
• Tractus vestibulo-rtikalis, vestibüler çekirdekleri orta beyin çapraz yolu ile multisinaptik bağlantılar yoluyla serebral korteksin temporal lobları ile birleştirir.
Vestibüler sistem bozukluklarının, kulak labirentinin reseptör yapılarından kortikal temsile kadar herhangi bir seviyesinde meydana geldiği belirtilmelidir. İç işitsel kanalı terk ederken, V, VI ve VII kraniyal sinir çiftleri, VIII çift kraniyal sinirin yanı sıra bir grup kaudal (X-XII) kraniyal sinir çiftinin yakınında bulunur. Vestibüler sistemin yakınında bulunan yapıların lezyonlarını yansıtırlar.
Labirent, temporal kemik ve serebellar açı alanındaki bozukluklarda, vestibüler bozukluklara sıklıkla tek taraflı işitme bozukluklarının eşlik ettiği vurgulanmalıdır. Merkezi vestibüler bozukluklar daha az sıklıkla işitme bozukluklarıyla birleştirilir. Beyin sapında, nispeten küçük bir anatomik boşlukta dört çift vestibüler çekirdek bulunur. Bu çekirdeklerin varlığı, vestibüler sistemin evrimsel açıdan büyük önemine işaret etmektedir.
Vestibüler bozukluklar, beyin sapı patolojisi olan hastalarda çok sık görülür. III, IV ve VI kraniyal sinirlerin çekirdekleri, hasarına diplopi eşlik eden vestibüler iletim yollarıyla yerleştirilir. V kraniyal sinirin patolojisi, yüz cildinin hassasiyetinde bir azalma ile kendini gösterir. Yüz (VII) sinir bozuklukları yüz distorsiyonuna, konuşma bozukluklarına, IX-X kraniyal sinirlerin patolojisine ve yutma ve eklemlenme bozukluklarına yol açar. Serebellum ile yakın anatomik bağlantı yoluyla vestibüler bozukluklar, serebellar ataksi gelişimine katkıda bulunabilir. Ayrıca yakın anatomik bağlantı yoluyla vestibüler bozukluklar, serebellar ataksi gelişimine katkıda bulunabilir.

Kaynakça:
https://www.neuroscientificallychallenged.com/blog/know-your-brain-vestibular-system
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK10819/

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku