Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Zehirli Sarmaşık (Poison Ivy) Alerjisi Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

0 2.672

Zehirli sarmaşık döküntüsü, dünyanın birçok yerinde büyüyen bir bitki olan zehirli sarmaşık ile temastan kaynaklanmaktadır. Toxicodendron radicans olarak da bilinen zehirli sarmaşık bitkisinin özsuyu, urushiol adı verilen bir yağ içermektedir. Bu, alerjik reaksiyona ve döküntüye neden olan tahriş edicidir. Tepkime için bitkiyle doğrudan temasa bile gerek yoktur. Yağ, bahçe ekipmanlarını, golf kulüplerini ve hatta ayakkabıların üzerinde kalabilmektedir. Bitkiye veya ona dokunan herhangi bir şeye fırçalamak ciltte tahrişe, ağrıya ve kaşıntıya neden olmaktadır.

Semptomları

Zehirli Sarmaşık (Poison Ivy) Alerjisi Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?Zehirli sarmaşıkların neden olduğu alerjik reaksiyon, kontakt dermatit olarak bilinmektedir. Cildin urushiol gibi tahriş edici bir maddeyle temas ettiğinde ortaya çıkmaktadır. Zehirli sarmaşık maruziyeti, yaprakların kenarına doğrudan dokunulduğunda ciltte ince kırmızıçizgilerle sonuçlanmaktadır. Zehirli sarmaşık ile temas dildiğinde klasik belirtiler bulunmaktadır. Bu belirtiler aşağıdaki gibidir:
• Şişme
• Kırmızılık
• Kaşıntı
• Ağrılı kabarcıklar
• Nefes almada zorluk
Döküntü 12 saat içinde ortaya çıkmaktadır ve tamamen gelişmesi birkaç gün sürmektedir. Şiddeti cilde ne kadar urushiol alındığına bağlı olarak değişmektedir.

Teşhisi

Kişi zehirli sarmaşık yapraklarına dokunduğunu biliyorsa, kesin teşhis için bir doktora görünmesine gerek yoktur. Doktorunu ziyaret etmeye karar verirse, cildine bakarak zehirli sarmaşık döküntüsü teşhis edebilmektedir. Biyopsi gibi başka testlere gerek duyulmamaktadır. Doktor, zehirli sarmaşıkların döküntüye neden olduğundan emin değilse, semptomların nedenini tanımlamaya yardımcı olmak için testler uygulamaktadır. Bazı yaygın cilt sorunları kırmızı, kaşıntılı döküntülere neden olmaktadır. Örneğin, sedef hastalığı adı verilen yaygın bir cilt rahatsızlığı zehirli sarmaşık döküntüsü ile karıştırılmaktadır. Sedef hastalığı beyazımsı-gümüş pullarla kırmızı döküntülere neden olmaktadır. Bu döküntü kaşıntılı olabilir ve hatta çatlayabilir ve kanabilir. Sedef hastalığı, zehirli bir sarmaşık döküntüsünden farklı olarak, kaybolduktan sonra geri dönmektedir. Çünkü sedef hastalığı kronik bir otoimmün bozukluktur.

Tedavi

Bitkiyi önlemek için gösterilen çabaya rağmen kızarıklık yaşanıyorsa, yapabilecek şeyler vardır. Döküntüleri genellikle evde tedavi edilebilmektedir. Zehirli sarmaşık özel bir tedavisi bulunmamaktadır, ancak tedavi edilmeden bile kendi haline bırakılmaktadır ve sonunda iki ila üç hafta içinde kendi kendine temizlenmektedir. Bununla birlikte, bazı acil durumlarda tıbbi bakım için acil servise gidilmelidir. Bu acil durumlar aşağıdaki gibidir:
• Nefes darlığı olduğunda
• Yutma güçlüğü yaşandığında
• Döküntü yüz de veya cinsel organlarda olduğunda
• Döküntü olan bölgeler şiştiğinde
• Döküntü vücudun geniş bir alanını kapladığında
Çoğu zehirli sarmaşık vakasının bir doktor tarafından tedavi edilmesine gerek duyulmamaktadır. Yaygın zehirli sarmaşık döküntüleri reçeteli bir kortikosteroid ile tedavi gerektirebilmektedir. Nadiren, döküntü bölgesinde bakteriyel bir enfeksiyon da geliştirilebilmektedir. Bu durum olduğunda, reçeteli antibiyotiğe ihtiyaç duyulmaktadır. Zehirli sarmaşık ile temasa geçildiğinde yapılması gerekenler bazı yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemler aşağıdaki gibidir:
Cilt ve çamaşırlar yıkanmalıdır: Cildin bitkiye dokunmuş olabilecek bölgeleri hemen yıkanmalıdır. Bu, yağın bir kısmını çıkarmaya ve reaksiyonun şiddetini azaltmaya yardımcı olmaktadır. Ayrıca, giyilen kıyafetleri ve bitkiye dokunmuş olabilecek herhangi bir şeyi yıkadığından emin olunmalıdır. Döküntü yayılamasa da, buna neden olan yağ yayılabilmektedir.
Antihistaminik alınmalıdır: Reçetesiz (OTC) antihistamin almak kaşıntıyı hafifletmeye yardımcı olmaktadır ve daha rahat uyumayı sağlamaktadır.
Kurutma losyonu uygulanmalıdır: Kaşıntıyı durdurmak için topikal olarak kalamin losyonu veya hidrokortizon kremi uygulanmalıdır.
Cildi kaşınmaktan kaçınılmalıdır: Döküntüleri çizmek sadece işleri daha da kötüleştirecektir. Anında rahatlık getirse de, tırmalama sadece semptomları uzatır. Cilt çizilirse, kaşınmanın yoğunlaşmasına neden olursa bir enfeksiyon bile geliştirebilir.
Cildi yatıştırılmalıdır: Yulaf ezmesi ürünü içeren suda sık sık sıcak banyolar yapılmalıdır veya kaşıntıyı hafifletmek için serin, ıslak kompresler uygulanmalıdır.

Evde Yapılan İlaçlar

Bazı ev ilaçları, döküntü iyileşirken tahriş ve kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olmaktadır ve bunlar aşağıdaki gibidir:
Mentol kreması: Nane organik bileşiklerinin tahriş olmuş cilt üzerinde soğutma etkisi bulunmaktadır. Bu bileşenle OTC ürünleri satın alabilir veya nane esansiyel yağları ile kişi kendisi yapabilmektedir. Hassas cildi tahriş etmemesi için uçucu yağı losyon veya yağda seyreltildiğinden emin olunmalıdır. Calendula, papatya ve okaliptüs gibi diğer bazı esansiyel yağlar, zehirli sarmaşık döküntüsü semptomlarını azaltmaya yardımcı olmaktadır.
Aloe vera: Yatıştırıcı yanık tedavisi ayrıca zehirli sarmaşık döküntüsünden etkilenen ciltte kaşıntı ve iltihabı hafifletmektedir.
Kolloidal yulaf ezmesi: Yulaf ezmesi banyoları cilt döküntüleri ve durumları için popüler bir ev tedavisidir. İnce öğütülmüş yulaf cildi kaşıntıyı geçici olarak rahatlatmaktadır.
Cadı fındığı: Hamamelis virginiana bitkisinin sıvı bir ürünü olan cadı fındığı, tahriş olmuş ciltte kaşıntı, şişme ve yanmayı hafifletmektedir.
Elma sirkesi: Elma sirkesi popüler bir alternatif zehirli sarmaşık tedavisidir. Araştırmalara göre neden yardımcı olduğu tam belli değildir, ancak anekdot kanıtları, sirke çözeltisinin iyileşmeyi hızlandırabilen urushiolün kurumasına yardımcı olduğunu göstermektedir.

Zehirli Sarmaşık Bulaşıcı mıdır?

Zehirli sarmaşık bulaşıcı değildir ve kişiden bir başka kişiye yayılmamaktadır. Bununla birlikte, birkaç başka senaryoda da yayılmaktadır. Örneğin, zehirli sarmaşık yapraklarıyla karşılaşan bir evcil hayvan, urushiol yağını tüylerinde taşıyabilmektedir. Hayvana dokunulduğunda, bu yağ cilde alınarak döküntü oluşabilmektedir. Giyim lifleri ayrıca zehirli sarmaşık yağını yaymaktadır. Pantolon veya gömlekle zehirli sarmaşıklara dokunulduğunda ve temas edildikten sonra yıkanmazsa, giysilere dokunulduğunda başka bir döküntü geliştirme riski bulunmaktadır. Ayrıca, zehirli sarmaşıklara dokunan kıyafetlerle temas ederse, yağı başka bir kişiye de yayabilmektedir. Zehirli sarmaşık döküntüsü de vücuda yayılmamaktadır. Bununla birlikte, döküntünün birkaç gün boyunca geliştiği fark edilmektedir. Zehirli sarmaşık döküntüleri yavaşça büyümektedir, bu da yayılma görünümü vermektedir. Ancak döküntü sadece cildin ürushiol yağı ile temas eden bölgelerinde ortaya çıkmaktadır. Kişi ilk maruziyetten sonra zehirli sarmaşık döküntüleri alırsa, dokunduğu ve yağı taşıyabilecek her şey düşülmelidir.

Kimler Zehirli Sarmaşık Alerjisi Alabilir?

Zehirli Sarmaşık (Poison Ivy) Alerjisi Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?Amerikalıların yaklaşık yüzde 85’i zehirli sarmaşıklara alerjisi bulunmaktadır. Bu kişiler kırmızı döküntü, kaşıntı ve şişlik gibi hafif ancak tahriş edici semptomlar yaşamaktadırlar. Alerjik olanların yaklaşık yüzde 10 ila 15’i ciddi bir reaksiyon göstermektedir ve enfekte olan sıvı dolu kabarcıklar geliştirmektedirler. Bebekler ve küçük çocuklar da zehirli sarmaşık döküntüsü geliştirebilmektedir. Kızarıklığın tamamen gelişmesi birkaç saat veya günler sürmektedir, ayrıca şiddetli vakalarda, çocuk kabarcıklar geliştirmektedir. Zehirli sarmaşık alerjisi olup olmadığını bilmenin tek yolu, ona dokunmaktır, ki bu tavsiye edilmemektedir. Bunun yerine, zehirli sarmaşıkların neye benzediğini öğrenilmelidir.

Zehirli Sarmaşık Ne Zaman Alerji Yapar?

Diğer birçok yıllık bitkide olduğu gibi, zehirli sarmaşık mevsimlere göre değişmektedir. Zehirli sarmaşık bitkisinin yaprakları yaz aylarında yeşildir, ancak ilkbaharda ve sonbaharda kırmızı, turuncu veya sarıya dönmektedir. Bitki yeşilimsi sarıçiçekleri ile çiçek açmaktdır ve sonbaharda beyaza dönüşen küçük, yeşil meyveler üretmektedir. Ne yazık ki, zehirli sarmaşık her mevsimde urushiol’ü cilde yaymaktadır. Kışın bile, yapraklar gittiğinde, bitkinin meyveleri veya hava kökleri ile temas edebilir ve yapışkan yağın bir kısmını alınabilir. Eski zehirli sarmaşık çalıları veya sarmaşıklar yerden yüksek, saç benzeri kökler geliştirmektedir. Bunlar hava kökleridir ve yapraklar kış için düştüğünde bitkinin tanımlanmasına yardımcı olmaktadır.

Zehirli Sarmaşıklar Nerede Yetişir?

Zehirli sarmaşık Kaliforniya, Alaska ve Hawaii dışındaki her eyalete özgüdür ve Orta Amerika, Meksika ve Kanada’da da bulunmaktadır. Orta Amerika, Asya ve Avrupa’daki ülkeler, Avustralya ve Yeni Zelanda’da da bulunmaktadır.

Zehirli Sarmaşık Tanımlamak İçin İpuçları

Zehirli sarmaşıkların nasıl tanımlanacağını öğrenmek, bu son derece tahriş edici bitkiden kaçınmaya yardımcı olmaktadır.
Zehirli sarmaşık, kuzey ve batı Amerika Birleşik Devletleri’nde bir çalı olarak büyümektedir. En yaygın bulunan zehirli sarmaşık türü, batı zehirli sarmaşık olarak bilinmektedir. Bu tip 6 ila 30 inç boyunda herhangi bir yerde büyümektedir. Doğu zehirli sarmaşık olarak bilinen ikinci tip, zemin boyunca bir asma veya Doğu, Orta Batı ve Güneydeki ağaçlara yapışık olarak büyümektedir. Hem batı hem de doğu zehirli sarmaşık için, yapraklar parlak bir yüzeye sahip üç köşeli yaprak kümelerinden oluşmaktadır. Yaprakların kenarları dişli veya düz olmaktadır.

Zehirli Sarmaşık ve Hamilelik

Kesinlikle rahatsız edici ve tahriş edici olsa da, zehirli sarmaşık döküntüsü hamile bir kadın veya gelişmekte olan bir bebek için ciddi bir risk oluşturmamaktadır. Kolloid yulaf ezmesi banyoları ve topikal kaşıntı önleyici ilaçlar da dahil olmak üzere tipik ev ilaçları hamile kadınların kullanması için güvenlidir. Bununla birlikte, Benadryl gibi herhangi bir ilaç almadan önce bir doktorla konuşmak iyi bir fikirdir. Hamilelik sırasında kişi de ciddi reaksiyonları varsa, hemen doğum uzmanına danışılmalıdır.

Zehirli Sarmaşık Alerjisi

Amerikalıların çoğunda zehirli sarmaşık alerjisi bulunmaktadır. Beş kişiden 4’ünden fazlası, zehirli sarmaşık ve urushiol yağı ile temas ettiğinde kaşıntılı, kırmızı, şişmiş bir deri döküntüsü geliştirmektedir. Zehirli sarmaşık alerjisi olan kişilerden daha küçük bir grup bitkiye karşı aşırı duyarlıdır. Bu bireylerin ciddi bir reaksiyon geliştirmesi daha olasıdır. Zehirli sarmaşık alerjisi olan kişilerin yaklaşık yüzde 10 ila 15’i bu ciddi kategoriye girmektedir. Şiddetli zehirli sarmaşık alerjisi bzı komplikasyonlara neden olmaktadır ve bunlar aşağıdaki gibidir:
• Şiddetli şişme
• Nefes almada zorluk
• İltihaplı ve enfekte olmuş kabarcıklar
Şiddetli zehirli sarmaşık alerjisi olan kişiler, döküntü gelişmeye başlar başlamaz doktora başvurmalıdır. Kortikosteroidler ve antibiyotikler de dahil olmak üzere tedaviler semptomların şiddetini azaltmaya yardımcı olmaktadır.

Zehirli Sarmaşık Komplikasyonları

Zehirli Sarmaşık (Poison Ivy) Alerjisi Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?Zehirli sarmaşık döküntüsü rahatsız edici bir durumdur. Nadiren, zehirli bir sarmaşık döküntüsü ciddi veya ölümcül olmaktadır. Bu olduğunda, genellikle reaksiyonun neden olduğu komplikasyonların sonucudur. Zehirli sarmaşık döküntüsünün komplikasyonları bulunmaktadır.
Enfeksiyon
Bir bakteriyel enfeksiyon, zehirli sarmaşık döküntünün sık görülen bir komplikasyondur. Tekrarlanan çizikler deride mikroskobik kırılmalara neden olmaktadır. Bakteriler molalara girebilir ve bir enfeksiyon gelişebilmektedir. Enfeksiyon tedavisi için antibiyotiğe ihtiyaç duyulmaktadır.
Akciğerlerde tahriş
Yanan zehirli sarmaşıkla temas edildiğinde, bitki bileşiklerini soluma olasılığı yüksektir. Bu, akciğerlerde, solunum yollarında ve gözlerde tahrişe neden olmaktadır.
Yayma
Zehirli sarmaşık döküntüsü sadece bitkinin yağlarıyla temas eden ciltte gelişmektedir. Bununla birlikte, urushiol elde kalırsa yağı vücudun diğer bölgelerine aktarma olasılığı yüksektir. Ayrıca, yağ bir evcil hayvan tüylerinde, kıyafet, bahçe gereçleri ve eğlence ekipmanı gibi eşyalarda kalabilmektedir. Bu maddeler düzgün bir şekilde yıkanmazsa, yağı daha sonra tekrar alarak başka bir kızarıklığa neden olmaktadır.
Ölüm
Kişi zehirli sarmaşık ile temas ettikten sonra nefes alma veya yutma güçlüğü yaşamaya başlarsa, hemen tedaviye başvurmalıdır. Bu, uygun tedavi olmadan ölümcül olabilecek acil bir durumdur.

Zehirli Sarmaşık Önleme

Yağ ciltle temas ettiğinde alerjik reaksiyon oluşmaktadır. Belirtileri bilmek, döküntüden kaçınmak için denklemin sadece bir parçasıdır. Önlemenin anahtarı, teması önlemektir. Bitkinin bulunabileceği yerlere girmeden önce kişi kendisini hazırlamalıdır. Bu, bahçecilikten veya başka açık hava etkinlikleri yapmadan önce cildi örtmek anlamına gelmektedir. Ayrıca biçme sırasında göz koruması da kullanılmalıdır. Vücut tamamen kaplayamıyorsa, sarmaşık engelleyici krem kullanılmaldır. Cildi urushiol emiliminden koruyan birkaç çeşit krem bulunmaktadır. Genellikle bentoquatam adı verilen bir bileşen içermektedir. Bu krem dışarıya çıkmadan önce uygulanmalıdır. Kişi yürüyüş veya kamp yapıyorsa yanında götürmek için sarmaşık engelleyici krem tedarik etmelidir. Daha sonra maruz kalmamak için zehirli sarmaşıklara dokunan eşyaları dikkatlice temizlenmedir. Bahçe aletleri, spor malzemeleri ve kamp malzemeleri urushiol barındırabilmektedir.

Kaynakça:
ncbi.nlm.nih.gov
sheaterraorganics.com
rxlist.com

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku