Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Astım Krizi Esnasında Yapılması Gerekenler

0 1.487

Astım hastalığı genellikle çocukluktan başlayıp ölene dek devam eden bir süreci teşkil eder. Genellikle birçok kişi buluğ çağında atlatılabilir bir hastalık olarak görse de Astım hastalığı iyileştirilebilir bir hastalık değildir. Ancak düzenlenebilir ve durumun kötüleşmesine engel olunabilmektedir. Tabi ki bu özenli ve dikkatli bir yaşam tarzıyla mümkün olabilmektedir. İleri safta da astım hastalarının astım krizi geçirdiği görülmektedir. Astım krizi hayati bir tehlikesi olan krizlerdir. Bu yüzden çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu yüzden özellikle astım hastalarının astım krizini tetikleyici stresli ortamlarda ve astım krizi oluşturabilecek etkenlerden uzak durması gerekmektedir.

6504_astim

Astım Krizi Belirtileri Nelerdir?

Astım krizinin en büyük belirtilerinden biri nefes darlığı ve öksürüktür. Bazı astım krizlerinde morarma da görülebilmektedir. Bununla birlikte ağır astım vakalarında bayılma haline sık sık rastlanılmaktadır. Nefes alma fonksiyonunda azalma görülerek düzensizleşmesi ve bu durumdan sebep nefes alıp verişte şeklinde ritimsizlik görülmektedir. Hasta nefes darlığı yaşadığından tam cümle kurması imkânsızdır, bu yüzden cümleleri kesik kesiktir. Hastalarda tüm bu rahatsızlıklara ek olarak terleme görülmektedir.

6504_astim_krizi

Astım Krizi Geçiren Hastaya Nasıl Müdahale Edilmelidir?

Astım krizi tutan hasta tüm olumsuz durumlar içerisinde paniğe kapılması doğaldır. İlk olarak astım hastasının durumu kötüleşmemesi adına yapılması gerek hastanın sakinliğini korumasına yardımcı olmaktır. Bunun yanı sıra kriz esnasında yanında bulunan kişilerin mutlaka hastanın nabzını sayması ve nefes alıp verişteki ritimleri kontrol etmesi çok yerinde bir davranış olacaktır. Astımlı hastalar, bir krize karşı mutlaka yanında ilaç taşımalıdır. Bu yüzden astık krizi geçiren bir hasta ile karşılaşılırsa yapılması gereken önemli detaylardan biri de cep ve yahut çantasını kontrol edil yanında ilacı olup olmadığını belirlemektir. Eğer ilaç bulunuyorsa yanında muhakkak hastaya uygulanmalıdır. Eğer hasta tek başına ise yardım alamayacak bir durumla karşı karşıya ise ilaçlarını uygulamayı denemelidir. Her iki durumda da eğer ilaçlarına rağmen durum daha kötüleşiyorsa kesinlikle ilk yardım yapacak olan “112” acil servis aranmalıdır. Astım krizi geçiren hasta en yakın sağlık kuruluşuna götürülerek ilgili müdahaleleri yapılmalıdır.

Kaynakça:
www.medikalakademi.com

Yazar:Ensar Türkoğlu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku