Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Dünyaca Ünlü Masal Kitapları

0 1.067

masal_okuDinleyicileri inandırma gayesi olmayan, kalıplaşmış ifadelerle masal anası veya masal ninesi denilen kadınlar tarafından anlatılan hayal ürünü anlatılara masal denir. Masallar genellikle nesir şeklinde olup nazım-nesir karışık olanları da vardır. Masalın başında “bir varmış bir yokmuş” ortasında “dere tepe düz gitmiş” sonunda ise “onlar ermiş muradına biz çıkalım kerevetine” şeklinde kalıplaşmış sözler bulunur. Bu sözlere formel denir. Masalların dili anlatıldığı yörenin veya anlatıcının sık özelliklerine bağlıdır. Masallar olağanüstü özellikler üzerinde yapılandırılmıştır. Masalda yer alan kahramanların olağanüstü özellikleri vardır. Masal kahramanları olağanüstü insanlar, sıradan insanlar, hayvanlar ve hayvan kılığına girmiş insanlar olabilir. Masal metinlerinde geçmiş zaman kullanılmıştır. Masallar genellikle Hint, Yemen ve Kaf Dağı gibi yerlerde geçer. Genel olarak masallar dinleyicileri iyiliğe sevk eden mesajlar içerir.

Masalların kökenine bakacak olursak bu konuda birçok farklı görüş bulunur. Mitolojik görüş masalların kaynağının mitoloji olduğunu savunur. Tarihi görüş masalların çıkış yerinin Hindistan olduğunu savunur. Etnografik görüş ise masalların doğrudan gerçek hayatın aktarımları olduğunu savunur.

Dünyaca Ünlü Masal Kitapları

1. Hint Masal Kitapları

Pençatantra: Bu masal kitabı Hint masal kitaplarının en eskisidir.

Kathasaritsagara: Bu masal kitabı Hint masal kitaplarının en büyüğüdür. Masal okyanusu anlamına gelmektedir.

2. Arap Masal Kitapları

Binbir Gece Masalları: 9.yüzyıldan itibaren anlatılan masallardır. Bu eseri Avrupa’da tanıtan isim A. Galland olmuştur. Bu masal kitabının Mısır ve Asya yazmaları bulunmaktadır. Bu masalların kökeni Hindistan ve Mısır’dir. Masalların kahramanı ise Şehriyar ve Şehrazat’tır.

3. İran Masal Kitapları

Binbir Gündüz Masalları: Bu masal kitabında erkeklerin vefasızlığından söz edilmektedir. Gündüzleri anlatılmıştır. Daha uzun metinlerden oluşmaktadır.

4. Avrupa Masal Kitapları

Ezop Masalları: MÖ 6.yüzyılda yaşadığı düşünülen Yunan masalcının masalları bu isimle anılır. Hayvan masallarıyla bilinir. Kurt ile Kuzu, Kurt ile Köpek tanınmış masallarındandır.

La Fontaine: Fabl türünün en önemli temsilcisidir. Kurt ile Tilki, Kuyruksuz Tilki gibi masalları herkesçe bilinir.
Grimm Kardeşler: Jakob ve Wilhelm Grimm kardeşler Alman masallarını derleyip masalların bilimselliğini öne çıkarmışlardır. Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler, Kırmızı Başlıklı Kız, Kurbağa Prens, Parmak Çocuk, Hansel ve Grethel dünyaca ünlü masalmasallarındandır.

Hans Cristian Andersen: Danimarkalı yazardır. Kibritçi Kız, Papatya, Prenses ile Bezelye Tanesi en bilindik masallarındandır.

Türkiye’de Masallar Üzerine Çalışma Yapan Araştırmacılar

Ziya Gökalp, Pertev Naili Boratav, Tahir Alangu, Eflatun Cem Güney, Saim Sakaoğlu, Umay Günay, Ali Berat Alptekin

Kaynakça:
Çocuk Edebiyatı

Yazar:Mustafa Bostan

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku