Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Hava Kirliliğinin En Belirgin 12 Sebebi

0 515

Hava kirliliği, günümüz dünyasında önemli bir sorundur. Çoğumuz, yalnızca akciğerlerimize değil, aynı zamanda gezegene de yaptığı hasarı düşünmeden, hayatımızın her gününü sisin içinde solarken geçiriyoruz. Hava kirleticileri, küresel ısınmanın, gezegenin ikliminde uzun vadede değişime neden olduğunu, bunun da muhtemelen zararlı olabilecek, hatta belki de zararlı olan, yeryüzündeki yaşamın yükselmesine katkıda bulunmaktadır.

ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA) altı farklı kirletici madde izliyor: karbon monoksit, kurşun, azot oksitler, uçucu organik bileşikler, özel madde ve kükürt dioksit. Ancak EPA verilerine göre hava kirliliğinin en kötü 12 modern nedeni nedir?

Burada, doğayı tehdit eden ve acilen dikkat gerektiren çevresel konuların bir Top 12 listesini derlemiş olup bunları önemine göre sınıflandırmayı denedim.

1. Otomobil Emisyonları

Hava Kirliliğinin En Belirgin 12 SebebiOtomobil emisyonları, EPA’ya göre atmosfere salınan karbon monoksit, kurşun, azot oksitler ve uçucu organik bileşiklerin bir numaralı kaynağıdır. Herhangi bir tekli taşıtın emisyonları genellikle oldukça düşük olmakla birlikte, herhangi bir kentsel metropol alanına milyonlarca araç ilavesinde bulunduğunuzda, epey çok emisyon gelir. Bu nedenle, EPA “özel bir otomobil kullanmak muhtemelen tipik bir vatandaşın en” kirleten “günlük faaliyetidir.”

Bu konuda ne yapabilirsiniz? Mümkün değilse toplu taşıma araçlarını kullanın, aracınızı sis kontrolüne tabi tutun, kısa mesafelerinizde araç kullanmayın. Ayrıca benzinde de tasarruf sağlayabilen ve aynı zamanda çevreyi koruyabilen bir hibrid veya elektrikli araca geçmeyi düşünebilirsiniz.

2. Yakıt Yanması

Kömür ve benzin gibi fosil yakıtların yakılması atmosfere çok sayıda kirletici madde salmakta ve bu da sis, asit yağmuru, sera gazı emisyonları ve diğer sorunlara neden olmaktadır. Yakıt yakma, sülfür dioksit kirliliğinin bir numaralı kaynağıdır ve aynı zamanda bir dizi diğer hava kirliliği nedeni ile oldukça yüksek sıralamaya sahiptir.

3. Toz

Bu biraz tuhaf gelebilir, ancak toz, havadaki partiküler maddenin bir numaralı kaynağıdır. Toz kirliliğine neden olan şey nedir? Her yerde havada toz kalır, bu bir durumdur. Ancak inşaat tozları havaya partiküler madde katmakta ve döşeli ve asfalt yollarda da sürüş yapmamaktadır.

4. Endüstriyel Üretim

Endüstriyel prosesler, otomobil emisyonlarını takiben, havada kurşun kirliliğinin ikinci sırada yer alır. Bunlar azot oksitlerin ve uçucu organik bileşiklerin en yaygın üçüncü kaynağıdır. Bunlara madencilik, petrol ve gaz üretimi, kimyasal ve çimento imalatı dahildir. Petrol rafinerileri de bu kategoriye girmektedir.

5. Solvent Kullanımı

Bu, havadaki uçucu organik bileşiklerin 2 numaralı kaynağı, bir kez daha araçtan gelen emisyonları takip ediyor. Solvent kullanımı ile ilgili hava kirliliği nedenleri, kuru temizleme, yağ giderme ve endüstriyel yüzey kaplaması gibi işlemleri içerir.

6. Gaz Terminalleri ve Gaz Ocakları

Benzin kullanımı, uçucu organik bileşikler ve partiküler maddeler gibi hava kirleticilerinin önemli bir kaynağıdır. Aynı zamanda, EPA’nın izlediği diğer kirlilik biçimleri için, otomobiller, endüstriyel üretim ve yakıta yakma ile neredeyse aynı derecede olmasa da en iyi kaynak olarak görülüyor.

7. Yangınlar

Yangınlar, EPA’nın izlediği kirleticilerin çoğunda, özellikle de partikül madde için ortak bir kaynaktır. Birçok yangın doğaldır ve orman ekolojisinde rol oynamakla birlikte, diğerleri dikkatsiz vatandaşlar veya kundakçılar tarafından bilinçli olarak ayarlanır ya da tarım uygulamalarını çizebilir ve yakabilir. Bu insan yapımı yangınlar yalnızca yabani hayatı yok etmekle kalmıyor, ormansızlaşmaya sebep oluyor, aynı zamanda gezegendeki hava kirliliğine neden olmaktadır.

8. Tarım

Uçucu organik bileşikler, bitki ve hayvan tozu, hayvancılık israfı ve gübre uygulamaları gibi belirli tarımsal işlemlerin sonucunda atmosfere girerler. Organik olarak yetiştirmek ve zararlı gübrelerden ve böcek öldürücü ilaçlardan kaçınarak, çiftçiler hava kirliliğini azaltabilir.

9. Atık İmhası

Atık imhası, EPA tarafından hava kirliliğine neden olan “çeşitli” bir faaliyet olarak sınıflandırılır ve ortak hava kirleticileri için benzin istasyonları ve diğer benzin ile ilgili kaynaklar ile birlikte gruplandırılır. Bu benzinle ilgili kaynaklar gibi, otomobiller, endüstriyel prosesler ve yakıt yakma yöntemlerinden daha aşağı olabilir, ancak listeyi yapmaya yetecek kadar önemlidir.

10. Radyoaktif Atık

Hava Kirliliğinin En Belirgin 12 SebebiRadyoaktif atık sivil ya da askeri reaktörlerde kullanılan yakıttan ya da nükleer sanayi ve ticari kullanımdan kaynaklanıyor olabilir. Bu tür atığın yanı sıra uranyum madenciliği ile ilgili sorunlar, çok küçük alanlarda yoğunlaşan büyük miktarda radyasyonla ilgili materyalle ilişkilidir.

Neyse ki, radyoaktif atıkları içeren olaylar o kadar yaygın değil; ancak 2011’deki Fukushima Daiichi nükleer felaketi gösterildiğinde, tek bir radyoaktif felaket bile yaygın kontaminasyona neden olabilir. Felaketin ardından atmosferdeki radyoaktif gaz endişeleri nedeniyle bitki çevresinde 20 km’lik bir alanı kapsayan bir alan tahliye edildi. Bölgedeki gıda satışları yasaklandı. Bu tedbirler geçiciydi ve durum şimdi kontrol altındaydı, bugün radyasyon hala bitkiden sızıyor. Felaketten kaynaklanan kirlilik önümüzdeki yıllarda yöre sakinleri için ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Fukushima’daki çocukların üçte birinden fazlası tiroid bezlerinde anormal bir büyüme göstermektedir.

En ünlü nükleer felaket olan Çernobil, o kadar çok radyasyona maruz kalmıştı ki, bu turlara yalnızca 2011’den beri Acil Durumlar Bakanlığı tarafından izin verildi. Radyoaktif kirlilik, en yaygın atmosferik kirlilik türü olmayabilir, ama kesinlikle en yıkıcı olanı arasında yer alıyor, bu yüzden nükleer enerji santralleri ve cihazlarının bu kadar çok bilim adamı ve halkın üyeleri tarafından çok tehlikeli olduğu düşünülmektedir.

11. Altın Madeni

En az bir kez bir altın madenine yakalandıysanız, mücevheratınızın nereden geldiğini bilen çok az kişiden biri olurdunuz. Esnaf altın madenciliği, çevrede cıva salımının en büyük kaynağıdır.

12. Yüzey su kirliliği

Bu, atık maddeler bertaraf edildiğinde veya su gövdeleri vasıtasıyla taşınırken oluşmaktadır. Ya suda çözülürler ya da ötrifikasyona ve türlerin yok olmasına neden olan sediment ile karışırlar. Genel olarak su kirliliği, hastalıkların pandemik yayılımının ana nedeni olarak düşünülmektedir.

Ne Yapılabilir?

Hava Kirliliğinin En Belirgin 12 SebebiÇevreyi koruma, çevre sorunlarını kontrol etme, yenilenebilir enerji üretme ve tabii ki çok daha fazlası. Her nasılsa, herkes gezegeni “yeşil” ve yaşamak için daha iyi bir yer haline getirmeye önem veriyor ve bunun için de katkıda bulunmalı. Maalesef birçok çevre sorunu var.

Modern dünyadaki insanlar olarak, hayata kısaca bakmak eğilimindeyiz, ancak rahat, kullanışlı yaşamlarımızın ürünleri uzun vadeli çevresel etkilere sahiptir. Eğer gezegenin gelecek kuşaklar için yaşanabilir bir yer olmasını beklersek, tekrar uzun vadeli plancı olmayı öğrenmemiz gerekecek. Nasil yapabiliriz?

Evinizde enerji açısından verimli bir araca geçmenizi ve güneş enerjisiyle yeşilin gelişmesini düşünün. Sahip olduğunuz araçlara dikkat ederek verimli çalışmasını sağlayın ve mümkün olduğunca az çevre toksisitesi üretin. Daha iyisi, aracınızdan tamamen kurtulun ve bisikletle, otomobil havuzuyla toplu taşımayı düşünün.
Kaynakça:
curiosityaroused.com/environment/the-10-worst-modern-causes-of-air-pollution/

Yazar:Meltem Yıldırım

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku