Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Kış Depresyonuna Yardımcı Tedavi; Işık Terapisi

0 572

Işık terapisi, duygu durum bozuklukları, mevsimsel depresyon, uyku bozuklukları, vardiyalı sisteme alışamama gibi durumlarda vücudun günlük tempoya uyum sağlaması ve hormonsal dengenin normale dönmesi için uygulanan bir yardımcı tedavidir. Işık tedavisi genellikle ilaçlardan çözüm bulamayan, ilaç kullanmak istemeyen, hamilelik nedeniyle ilaç kullanamayan kişilere ilaç yerine alternatif tedavi şeklinde uygulanabilmektedir.

Işık Terapisini Kişiler Kendileri Uygulayabilir mi?

Kış Depresyonuna Yardımcı Tedavi; Işık TerapisiIşık tedavisi için öncelikle bir doktor görüşü alınmalı, hangi ışık kutusunun size daha iyi geleceği belirlenmelidir. Bu doğrultuda size uygun ışık kutusunu, eczanelerden temin edebilirsiniz. Yoğun ışık verme tekniği ile kişinin psikolojik rahatsızlıklarını en alt seviyeye indirmeyi amaçlayan tedavi şeklinde, bu ışık sanki güneş ışığıymış gibi vücutta seratonin ve melatonin hormonlarının dengelenmesine yardımcı olur. Bir uzman görüşü alındıktan sonra evde veya iş yerinde kolaylıkla uygulanabilen bir terapi şeklidir.

Terapinin Etkisi Kişiye Göre Değişim Gösterebilmektedir!

Işık tedavisi herkeste aynı etkiyi vermeyebilmektedir. Size uygun ışık terapisinin belirlenmesinin önemli olduğu kadar tedavi sürecini etkileyen bir başka husus da terapi saatlerini her gün aynı rutin şekilde ayarlamanız gerektiğidir. Tedavi sürecinde sıkılıp seansları atlamanız ya da bir süre sonra ışık terapisinden tamamen vazgeçmeniz, size bir yarar sağlamayacak aksine eski psikolojinize tekrar ve hızlı bir şekilde dönüş yapmanıza neden olacaktır.

Sabah Zor Uyananların Yardımcısı…

Kış Depresyonuna Yardımcı Tedavi; Işık TerapisiIşık terapiyi sabah uyanmakta zorluk çeken kişilerin enerjisini yükseltmek ve gün içinde daha dinamik olmaları için uyanmalarından 45 dakika öncesine ışık kutularını ayarlamaları ve uyanacakları zamana kadar aldıkları yoğun ışıkla seratonin hormonu salgılanmaları amacıyla uygulamak etkili sonuçlar vermektedir. Eğer günün farklı saatleri için uygulanacak olursa bu terapi yöntemini sıkıcı bir halden çıkarmak için televizyon izlerken, kitap okurken, bilgisayar başındayken de uygulayabilirsiniz. Böylece vakit kaybı yaşamaz, tedaviden de sıkılmazsınız.

Işık Tedaviyi Her Gün Uygulamak Gerekli mi?

Her gün uygulama şansınız olmasa bile ışık terapiyi en azından 2 günde bir uygulamanız gerekmektedir. Bu süreçte duygu durumunuzu kontrol etmelisiniz. Eğer ışık terapinin dozu 2 günde 1 uygulama için yetersiz kalıyorsa bu durumda her gün uygulayabileceğiniz bir saat belirleyerek ışık terapi saatlerinizi yeniden düzenlemeniz gerekmektedir.

Işık Terapi Nasıl Uygulanmaktadır?

Genellikle pek fazla yan etkisi olmayan bu terapi şeklinde, dikkat etmeniz gereken şey, ışığın gözlerinize doğrudan yansıması ancak sizin ışığa doğrudan bakmamanız olacaktır. Işığa doğrudan bakmak gözlerinize zarar verebilmektedir. Işık terapi için kullanılan ışık kutularından kasket şeklinde olanlarının da bulunduğu ancak bu yöntemin çok etkili olmadığı da belirtilen görüşler arasında yer almaktadır. Işık kutusunu karşınıza yerleştirerek ışığın gözlerinize geleceği şekilde bir pozisyon belirleyip seans süresince ışığa maruz kalmanız gerekmektedir.

Işık Terapi Daha Çok Kimlere Uygulanmaktadır?

Işık tedavisi genellikle kış aylarında ve havanın kapalı olduğu dönemlerde dönemsel depresyon yaşayan kişilerin ruh durumlarının düzelmesine yardımcı bir etken olarak görülmektedir. Bunun dışında kalıcı depresyon tedavisi gören kişilerde ilaç tedavisi yanında takviye bir tedavi şekli olarak da kullanılmaktadır.

Işık Terapi Tek Başına Kullanıldığında Ne Kadar Etkilidir?

Işık terapi daha önce de bahsettiğimiz gibi yardımcı bir tedavi şeklidir. Bu sebeple kullanıldığı sürece faydası görülecek ama tek başına hastalığı ya da belirtilerini ortadan kaldıracak güçte olmamaktadır. Bu yüzden ilaç kullanmak istemeyen kişilerin de bir süre sonra ışık tedavi yanında ilaç kullanmaya başlaması ya da ışık tedaviye ek olarak psikoterapi teknikleri ile tedavisine devam edilmesi gerekmektedir.

Kullanılacak Olan Işık Kutusu Hangi Özelliklerde Olmalıdır?

Kış Depresyonuna Yardımcı Tedavi; Işık TerapisiÖncelikle doktorunuzun tavsiye ettiği ve duygu durumunuza iyi gelecek özellikte bir ışık kutusu almalısınız. Aksi takdirde terapi işe yaramayacaktır ve doktor tavsiyesi dışında aldığınız bir ışık kutusu eğer uygun dozda ayarlanmamışsa yararı olmadığı gibi kullanan kişilere zarar verebilmektedir.
Etkili bir ışık kutusu 10.000-100.000 lüks yoğunlukta olmaktadır. Bu değerlerin altında olan ışık kutuları yeterli etkiyi yapmayacaktır. Işık kutusunun yoğunluğu ne kadar az ise terapinin seans süresi o kadar uzamaktadır. 100.000 lüks en yoğunluklu ışık frekansı veren ışık kutusudur.

Işık Terapinin Bir Seansı Ne Kadar Sürer?

Terapinin kişi üzerindeki etkisi ve ihtiyacı doğrultusunda süresi 15 dakika ile 2 saat arasında değişebilmektedir.

Uyku Problemi İçin Uyku Hapı Kullanmak Zorunda Kalmayabilirsiniz!

Işık tedavisi sayesinde uyku düzen bozuklukları da düzeltilebilmekte ya da vardiyalı sistemde çalışmaya uyum sağlayabilmek için kullanılmaktadır. Işık terapi kişinin bünyesine göre farklı etkilerde bulunabilmektedir. Bunun için uyku problemi yaşayan her kişide etkili olmayabilir. Doğru ışık kutusu ve doğru uygulama da terapinin işe yararlığını arttıran faktörler arasındadır. Düzenli uygulanması ve gereken dakika boyunca seansa devam edilmesi tedavinin başarı oranını arttırmaktadır.

Işık Terapisi Sonucunda Görülen Gelişmeler Nelerdir?

Işık terapisi dönemsel depresyonunuzu giderici bir etki göstermemekle birlikte depresyondan kaynaklı rahatsızlıklarınızın etkilerini azaltacak, kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacak, gündelik işlerinizi yoluna koymanıza yardımcı olacak, enerjinizi arttıracak etkilerde bulunacaktır.
Hastalığın oluşturduğu rahatsızlık belirtileri ışık terapisine başladıktan birkaç gün sonra azalabileceği gibi bu süre 2 hafta ila 1 ay arasında da değişebilmektedir.

Işık Terapisinin Nadir Görülen Yan Etkileri Nelerdir?

Kış Depresyonuna Yardımcı Tedavi; Işık TerapisiIşık terapisi genellikle güvenilir bir yöntemdir. Ancak zaman zaman bazı kişilerde beklenenin tam tersi etkiler gösterebilmektedir. Bu durumda sizi bu terapiye yönlendiren doktorunuza durumunuzu bildirmeli ve gerekirse ışık terapiyi kesmelisiniz. Peki hangi durumlarda ışık terapi sizin için zararlı hale gelir?

-Işık terapi sonrasında göz yorgunluğunuz oluyorsa,
-Baş ağrınız oluyorsa,
-Mide bulantısı akabinde gelen kusma eylemi varsa,
-Deride herhangi bir rahatsızlık, kızarıklık, alerjik reaksiyon gibi bir durum gözlemliyorsanız,
-Kendinizi bitkin hissediyorsanız,
-Ağız kuruluğunuz oluyorsa,
-Aldığınız ışık terapi seansı sonrasında uyumada güçlük çekiyorsanız,
-Terapinin bipolar bozukluğunuzu tetikleyici etkisi dolayısıyla mani atakları geçirmenize sebep oluyorsa doktorunuzu durumdan haberdar etmelisiniz. Sonrasında doktorunuzun tavsiyesi doğrultusunda terapinizin şeklini değiştirebilir ya da başka tedavi yolları deneyebilirsiniz.
Bütün bunların dışında ışık terapiyi kullanmaması gereken kişiler de bulunmaktadır. Bu kişiler:
-Cildi ışığa aşırı duyarlı olan kişiler,
-Güneş ışığı ile etkileşim gösterebilecek antibiyotik ya da anti-enflamatuar ilaçlar kullanan kişiler,
-Gözünüzü etkileyebilecek herhangi bir rahatsızlığı olan kişilerdir.

Kaynakça:
saglikvakti.com/isik-terapisi
hemensaglik.com/makale/isik-terapisi
depam.com/depam/index.php?option=com_content&view=article&id=46&Itemid=54
thelifeco.com/tr/360-saglik-hizmetlerimiz/destek-terapileri/luminette-isik-terapi
pldturkiye.com/uyku-problemlerinde-isik-terapisi/

Yazar:Merve Özkan

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku