Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Polis Teşkilatının Yapısı Nasıldır?

1 509

Tüm kolluk kuvvetleri teşkilatlarında askeri rütbelere benzeyen yetki seviyelerine sahip bir emir komuta zinciri vardır. Belirli unvanlar ve görevler bir polis departmanından diğerine değişebilir, ancak genel olarak rütbeler üniformalı memurdan en yüksek komuta kademesine doğru şu sırayı izler:Polis Teşkilatının Yapısı Nasıldır?

Üniformalı Memur
Dedektif
Çavuş
Teğmen
Kaptan
Komutan
Şef Yardımcısı

Bazı polis departmanlarında onbaşı veya başçavuş gibi büyük rütbeler arasında basamaklar vardır. Herhangi bir rütbede, özel soruşturma birimlerine, devriyelere veya uzmanlaşmış polis departmanı kariyerlerine atanılabilir.

Giriş seviyesi polis memurları için eğitim ve öğretim gereklilikleri teşkilata göre farklılık gösterir. Bazıları lise diploması ya da askerlik hizmeti olan adayları kabul etmektedir. Bununla birlikte, birçok departman başvuru sahiplerinin en az ön lisans derecesine sahip olmasını gerektirir. Üst rütbeler genellikle lisans derecesi gerektirir.

Polis Memuru

Polis memurları, herhangi bir polis departmanındaki yeminli memurların çoğunluğunu oluşturur. Yerel yasaları uygulamak ve güvenli bir toplum sağlamak için ön saflarda yer alırlar. Herhangi bir günde, bir polis memuru ceza yazmaktan ve rutin evrak işlerini tamamlamaktan tehditlere ve acil durumlara müdahale etmeye kadar çeşitli görevleri yerine getirecektir.
Birçok polis departmanı, memurları görev bölgelerine atar. Bu görevler, bir şehrin bir bölgesinde devriye gezmek gibi coğrafi temelli olabileceği gibi, araba, bisiklet ya da motosiklet gibi devriye yöntemlerine göre de belirlenebilir. Uzmanlık gerektiren görevler arasında K-9 birimi, bomba imha ekibi ya da hırsızlık birimi yer alabilir. İşe yeni başlayanlar, iş başında eğitim aldıkları bir deneme süresini tamamlarlar.

Polis Memurunun Sorumlulukları

Belirlenmiş alanlarda devriye gezmek.
Vatandaşlardan gelen çağrılara yanıt vermek.
Trafik cezası yazmak ve ihtar vermek.
Kaza mahallinde yardımcı olmak.
Arama veya tutuklama emirlerini tebliğ etmek.
Suç işlediğinden şüphelenilen kişileri tutuklamak.
Tanıklarla veya şüphelilerle görüşmek.
Suç soruşturmasına veya gözetimine yardımcı olmak.
Rapor hazırlamak.
Mahkemede ifade vermek.

Dedektif

Dedektifler suçları ve suç faaliyetlerini araştırır. Bazı dedektifler cinayet, hırsızlık veya narkotik soruşturmaları gibi özel alanlara atanır. Dedektif olmak için birkaç yıl devriye memuru olarak çalışmanız ve bir araştırmacı olmak için gereken temel becerileri göstermeniz gerekecektir. Dedektiflik başvurunuz kabul edilirse, bir polis akademisinde ek eğitimi tamamlamanız gerekecektir. Bazı dedektifler cinayet, narkotik, dolandırıcılık veya çeteler gibi belirli suçları araştıran birimlerde uzmanlaşacaktır.

Dedektif Sorumlulukları
Suç mahalline müdahale etmek.
Olay yeri incelemesine yardımcı olmak veya yönlendirmek.
Kanıt toplamak.
Şüphelilerin veya şüpheli faaliyetlerin gözetimini yapmak.
Tanıklarla ve ilgili kişilerle görüşmek.
Şüphelilerin tutuklanmasını sağlamak.
Bağlantılar ve muhbirlerle ilişkileri geliştirmek.
Mahkemede ifade vermek.

Çavuş

Polis çavuşları, genellikle denetleme veya eğitim kapasitesinde görev yapan deneyimli memurlardır. Polis memurlarının yanında ya da ofislerde çalışabilirler. Genellikle tüm prosedür ve politikalara uyulmasını sağlamakla görevlidirler. Ayrıca özel bir birime de atanabilirler.

Çavuşun Sorumlulukları
Yaya veya araçlı devriye memurlarını denetlemek.
Raporları incelemek ve onaylamak.
Polis memurlarının talebi üzerine suç mahallerine müdahale etmek.
Telsiz çağrılarını ele almak ve personeli sevk etmek.
Amirleri önemli konular hakkında bilgilendirmek.
Stajyer memurları eğitmek ve denetlemek.

Teğmen

Polis komiserleri genellikle bir polis departmanındaki birimlerin günlük faaliyetlerinden sorumludur. Görevleri büyük ölçüde denetleyici ya da idaridir. Genellikle ofislerde çalışırlar ancak suç mahallerindeki faaliyetleri de yönetebilir veya ceza soruşturmalarına katkıda bulunabilirler.

Teğmen SorumluluklarıPolis Teşkilatının Yapısı Nasıldır?
Suç bastırma ve soruşturma işlevlerini yerine getiren devriye çavuşlarını, polis memurlarını ve dedektifleri denetlemek.
Silahlı saldırı, cinayet, büyük soygun ve hırsızlık gibi ciddi suçların işlendiği olaylara müdahale etmek.
Eksiksiz ve doğru takip soruşturmalarını gözden geçirmek ve sağlamak.
Kaptanlarını, komutanlıkları dahilindeki endişe verici konular hakkında bilgilendirmek.
Politikaları uygulamak, rapor ve kayıtların hazırlanmasını denetlemek.

Kaptan

Başkomiserler bir polis departmanı içindeki bölümlerin komutanı olarak görev yaparlar. Departman politikalarının uygulanmasını sağlarlar ve hem yeminli memurlar hem de siviller olmak üzere kendi bölümlerindeki tüm personelden sorumludurlar. Başkomiserler organize suçlar ya da çocuk hizmetleri gibi özel birimlere atanabilirler.

Başkomiser

Başkomiserler bir polis departmanı içindeki bölümlerin komutanı olarak görev yaparlar. Departman politikalarının uygulanmasını sağlarlar ve hem yeminli memurlar hem de siviller olmak üzere kendi bölümlerindeki tüm personelden sorumludurlar. Başkomiserler organize suçlar ya da çocuk hizmetleri gibi özel birimlere atanabilirler.

Başkomiserin Sorumlulukları
Emrindeki memurların ve diğer personelin görevlerini denetlemek ve performanslarını değerlendirmek.
Olağandışı veya ciddi suçlarla ilgili özel soruşturmaları yönetmek ve acil durum müdahalelerini koordine etmek.
Bölümün operasyonları için idari görevleri sağlamak.
Eğitim tesislerini ve stratejilerini denetlemek.
Üst düzey polis komutanlığı, hükümet ve toplum örgütleriyle yapılan toplantılarda birimi temsil etmek.
Raporları, iş programlarını ve bütçelerin hazırlanmasını ve gözden geçirilmesini sağlamak.

Komutan

Tüm polis departmanlarında komutan rütbesi yoktur. Olanlarda ise komutan, emir komuta zincirinde yüzbaşının bir üst basamağıdır. Özel birimler ve bölümlerle çalışabilir ya da büyük metropol polis departmanlarının coğrafi bölgelerini yönetebilirler.

Yönetici olarak sorumlulukları başkomiserinkine benzer olabilir.

Amir Yardımcısı

Komiser yardımcısı ya da asistanı, emir-komuta zincirindeki en yüksek ikinci pozisyondur. Birçok polis departmanında, yeminli bir memurun terfi yoluyla ulaşabileceği en yüksek rütbedir. Bir komiser yardımcısının sorumlulukları esas olarak idari niteliktedir. Komiser yardımcısı, komiserin olmadığı durumlarda komiserin görevlerini üstlenebilir.

Polis Şefi

Polis amiri genellikle emir-komuta zincirindeki en üst kademedir, ancak bazı büyük metropol departmanlarında komiser ya da başkomiser de bulunabilir. Emniyet müdürü polis departmanının baş yöneticisi olarak görev yapar ve tüm bölüm ve birimlerdeki tüm polis operasyonlarından sorumludur. Polis amirleri genellikle belediye başkanı ya da başka bir hükümet yetkilisi tarafından bu göreve atanan son derece deneyimli ve yüksek rütbeli polis gücü mensuplarıdır. Bazı polis teşkilatlarında polis şefi, şerif ya da diğer en yüksek rütbeli memur seçimle iş başına gelir.

Polis Şefinin Sorumlulukları
Departman için hedeflerin, politikaların ve prosedürlerin geliştirilmesini ve uygulanmasını yönlendirmek
Personel, eğitim, ekipman ve organizasyonel değişiklikler için ihtiyaçları değerlendirmek ve önermek
Hükümet toplantılarında polis departmanını temsil etmek ve diğer şehir hizmetleri ile koordinasyon sağlamak
Eyalet ve federal düzeydeki diğer kolluk kuvvetleri ile koordinasyon sağlamak.
Polis departmanını toplum kuruluşları ve medya ile temsil etmek.

Polis Teşkilatının Yapısı Nasıldır?Subayların Diğer Kuvvetlerde İlerlemesi

Hangi kolluk kuvvetinde çalışıyor olursanız olun, rütbelerde ilerleme benzer şekilde gerçekleşir. Yerel, ilçe ve eyalet kolluk kuvvetleri arasındaki en büyük fark, özellikle üst komuta kademesindeki rütbelerin unvanlarıdır. Aşağıda belediye, il ve eyalet polisinin en yüksek rütbelerinin genel bir karşılaştırması yer almaktadır. Ancak bunlar bile bir bölgeden diğerine değişebilir. Daha büyük polis teşkilatları, küçük olanlara göre daha fazla rütbeye sahip olma eğilimindedir. Örneğin, bazı polis kuvvetlerinde onbaşılar ya da başçavuşlar görebilirsiniz.

Polis Memurları Nasıl Terfi Eder?

Polis memuru olarak bir rütbede birkaç yıl çalıştıktan sonra, terfi için başvurmaya hak kazanabilirsiniz. Süreç genellikle aşağıdakilerden oluşur:
Kaç yıllık deneyim ve eğitim ya da öğretim gerekliliklerine ilişkin ön koşulları yerine getirmek
Yazılı bir sınavı geçmek
Üst düzey yetkililerle görüşme

Kaynakça:

interpol

Yazar: Tuncay Bayraktar

1 yorum
  1. şarkı sözü diyor

    Allah polislerimizin yardımcısı olsun…

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku