Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Ruh Sağlığı Fiziksel Sağlığı Nasıl Etkiler?

0 687

Fiziksel ve ruhsal sağlık arasında ayrılmaz bir bağ vardır. Bunlardan herhangi birindeki ufak bir kayma her ikisini de etkilemektedir. Bu makalede ayrıntılı olarak zihinsel sağlığın, bir kişinin fiziksel sağlığı üzerindeki etkileri ve bu ikisi arasında bir denge sağlanın önemi hakkında tartışacağız.

Biliyor Muydunuz?

8377_450-465145759-sad-young-female“The American Psychological Association” göre ruhsal olarak hasta iseniz, fiziksel sağlığınız da sıkıntı belirtileri gösterecektir. Benzer şekilde fiziksel olarak zayıf ve kötü hissediyorsanız, ruh sağlığınız da etkilenecektir. Vücudunuzun genel refahını da etkileyen zihin ve beden arasında güçlü bir bağlantı vardır.

Bir çok kişi hala daha fiziksel sağlığın açık bir şekilde zihinsel sağlık ile bağlantılı olduğunu ve bunların birbirinden ayrılamayacağını görmezden gelmektedir. Bunlardan birindeki sorun diğerini de etkilemektedir. Ne zaman stresli, gergin ya da duygusal olarak kötü hissederseniz, sizi hareketsiz ve sağlıksız hale getiren rahatsızlıklar da yaşarsınız. Bu güçlü bağlantıyı gösteren yüzlerce çalışma bulunmaktadır. Galler’deki Bangor Üniversitesi’ndeki araştırmacılar bir çalışma gerçekleştirdiler. Bu çalışmada zihinsel olarak yorgun olan katılımcılar fiziksel bir egzersiz testini yaparken daha çabuk yorulmuşlar, ancak aynı testi yapmadan önce rahatlayan katılımcılar daha az yorulmuşlardır. Yani fiziksel olarak aktif olacağınız büyük bir günün öncesinde zihinsel olarak rahatlamanız oldukça önemlidir.

Kötü Ruhsal Durumun Fiziksel Sağlık Üzerine Etkileri:

-Amerikan Aile Hekimleri Akademisi göre, kötü ruh sağlığı bağışıklığı azaltarak vücudunuzu fiziksel rahatsızlıklara daha savunmasız hale getirmektedir.

8377_450-490690161-stress-level-meter-Stres bir çok hastalık ve fiziksel rahatsızlıklar ile bağlantılı olmuştur. Negatif duygular ve kötü zihinsel durum vücudun maruz kaldığı herhangi bir fiziksel rahatsızlığı ağırlaştırmaktadır.

-Stres, anksiyete, depresyon gibi kötü ruhsal durumlar uyku problemleri, sindirim problemleri, sırt ağrısı, baş ağrısı, yorgunluk gibi fiziksel sağlıkta bozulmalara yol açabilir. Vücuttan salınan stres hormonları kan basıncını (tansiyon) yükseltir ve öfke, saldırganlık, korku ya da diğer olumsuz duyguları arttırabilir. Eğer vücuttaki stres hormonlarının kalıcı olarak yüksek düzeyde oluşu uzun bir süre devam ederse, bu beyin kimyasında değişikliklere neden olur. Bu da kalp hastalıkları, inme, uyku sorunları, baş ağrısı ve diğer kronik hastalıklar ile sonuçlanabilir.

-Kişiyi inaktif, tembel ve çeşitli hastalıklar ya da enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale getiren obezite hem çocuklar ve yetişkinler arasında yaygındır.

8377_450-528150003-male-hippocampus-brain-Yoğun duygular, ayrılıklar, sevilen birinin kaybı sizi kötü hissettirir. Bu stresli durumlar sizi depresyona sokabilir. Eğer duygularınızı bastırırsanız bu duygular saldırganlık, öfke ve reddetme şeklinde ortaya çıkma eğilimindedir. Ayrıca ruh sağlığı bozulmuş bir kişi madde bağımlılığı, şiddet, kendine zarar verme ya da intihar gibi riskli ve güvensiz eylemlere yatkınlığı daha fazladır.

-Harvard Tıp Fakültesi’ ne göre ağrı deprese edicidir ve depresyonda ağrıyı arttırmaktadır. Kronik ağrısı olan kişiler ruhsal bozulmalara üç kat daha fazla yatkın iken, depresyonu olan kişiler ise uzun süreli ağrılar geliştirmeye çok daha yatkındır.

-Araştırmalar ruhsal bozuklukların fiziksel sağlığı, fiziksel bozuklukların da ruhsal sağlığı etkilediğini ve bunun bir döngü olduğunu göstermektedir. Doğru tutum ve gerekli tedavi ile bu döngü kırılabilir. Ancak bunlardan sadece biri için tedavi olmak yeterli değildir. Dolayısıyla fiziksel ve ruhsal sağlık arasındaki dengeyi korumak çok önemlidir.

Fiziksel ve Ruhsal Sağlık Arasında Denge Sağlamak:

-Kendi bakımınızı sağlamak ilk etapta hayati önem taşımaktadır. Vücudumuz iyi olmadığı zamanlarda bazı sinyaller verir. Bu sinyalleri dinleyin. Onlar siz ve bedeniniz arasındaki iletişim yolları olduğundan asla bu sinyalleri göz ardı etmeyin.

-Duygularınızı dışa vurmak, sizi dinlendiren ve rahatlatan bir aktiviteye sahip olmak çok önemlidir. Egzersiz ve yoga stresi uzaklaştıran en güzel hobiler arasındadır. Egzersiz stresi azaltır, kan dolaşımını artırır ve bağışıklığı güçlendirir.

8377_450-460256321-plank-for-yoga-class-Fiziksel olarak formda ve onlara kıyasla daha az formda olan yaşlı yetişkinler üzerinde bazı çalışmalar yapılmıştır. Araştırmayı yöneten psikoloji profesörü Art Kramer’a göre, daha fit olan kişilerde hipokampüs dokusu daha fazladır, bu da uzamsal belleği güçlendirmektedir.

-Ağlamak da stres, keder ve diğer olumsuz duygularla başa çıkabilmek için mükemmel bir yoldur. Duygusal gözyaşları vücutta sentezlenen stres hormonlarını yüksek miktarda içerir. Ağlamanın sizi rahatlatmasının sebebi de budur.

-Bisiklete binmek, kitap okumak, seyahat etmek ve yürüyüş yapmak gibi en sevdiğiniz aktiviteleri yapmak sizi stresten uzaklaştırır. Bu sizi rahatlatmaya ve yenilemeye yardımcı olacaktır.

-Ruh sağlığınız sizi fiziksel olarak formda tutmak için kritik bir rol oynamaktadır. Her zaman pozitif düşünün. Negatif duygularınızla başa çıkabilmek için yeni yollar öğrenin, sağlıklı bir yaşam tarzına geçiş yapın. Bunlar genel sağlığınızı iyileştirecek, sizi daha fit hale getirecek ve yaşamda karşınıza çıkan güçlüklerle daha kolay baş etmenizi sağlayacaktır.
Kaynakça:
http://www.buzzle.com/articles/how-mental-health-affects-physical-health.html

Yazar:Tülay Arsoy

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku