Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Hangi Öğrenciler Başarıyı Yakalar? Hangi Öğrenciler Başarıyı Yakalayamaz?

0 411

Hangi Öğrenciler Başarıyı Yakalar?  Hangi Öğrenciler Başarıyı Yakalayamaz?Başarıyı yakalamak herkesin isteğidir. Ama herkes istediği başarıyı yakalayamaz. Bunun için çaba saf etmek gerekir. Her birey birbirinden farklı olsa da başarılı olmak için öğrencilerin yapması gereken bazı hususlar vardır. Genel olarak başarılı öğrenciler incelendiğinde karşımıza şunlar çıkar. Öncelikle itiraz etmeyi ve itiraz etmekle başkaldırıyı ayırt eder. Yaşadıklarından ders alarak teorik ve pratiği harmanlar. Olaylara geniş açıdan bakarken empati sağlar. Kendine güvenen ve hayata iyi hazırlanır. Kendini geliştirmeye heveslidir. Ders dışında da okur. Hedefleri olan ve onları gerçekleştirmek için çabalar. Okuluna değer verir ve etkinliklere katılır. Öğretmenleriyle ders dışında da fikir alış-verişinde bulunur. Açık fikirlidir. Gündemi takip eder ve olaylara farklı yorumlar getirir. Not tutar. Sınav zamanı kendi notlarından çalışır. İnsanlarla iletişimi güçlüdür. Araştırmayı sever. Elindekilerle yetinmez. Yeniliklere açıktır. Dersi derste öğrenir ve öğrendiklerini tekrarlar.

Kimler başarısız oluyor?

Günlük çalışma planı yapmadan güne başlayanlar günün akışına kendilerini bırakır ve sistemli hareket etmezler. Ama başarıyı elde etmek için planlı ve düzenli olmak önemlidir. Ayrıca derste not almak yerine akılda tutmaya çalışanlar da başarıyı yakalamakta zorlanırlar. Çünkü ders esnasında söylenenlerin akılda kalacağı sanılır ama bir süre sonra dinlenilenlerin unutulduğu fark edilir. Bu yüzden ders esnasında not almak çok önemlidir. Söz uçar yazı kalır mantığından şaşmamak gerekir. Özellikle öğrencinin kendi anlayacağı şekilde not tutmayı öğrenmesi gerekir. Bu ilkokul yıllarında öğretmenler tarafından öğretilmesi gereken bir yetidir. Birçok öğrenci okuduğu notları anlayamayabilir. Çünkü her öğrencinin anlama düzeyi birbirinden farklıdır. Bu yüzden kendi cümleleriyle tuttuğu not daha faydalı olur. Bunun dışında başarıyı yakalamayan öğrenciler zor ve acil işlerle uğraşmaları gerekirken kolay ve önemsiz işlerle uğraşırlar. Vakit kaybederler.
Başarıyı yakalamakta zorlanan öğrencilerin bir ortak özelliği de sınavdan bir gece önce tüm çalışmaları gereken konuları çalışıp bitireceklerine inananlardır. Elbette bu mümkün değildir. Tüm bilgiler birbirine karışabilir ya da konuları yetiştirememe telaşı öğrenmeyi zorlaştırır. Dağınık ve düzensiz bir ortamda çalışanlar, ödevlerini yaparken ayrıntılara gereğinden fazla takılanlar, sorunları çözümlemeyi erteleyenler, derslere keyif için sık sık gitmeyenler, arkadaşlarının eğlence planlarına “Hayır!” demeyi başaramayanlar, bir işin başlangıç ve bitiş tarihlerini, saatlerini saptayamayanlar, başarıyı yakalama ihtimalleri zor olur.
Başarıyı yakalamak günümüz için çok önemlidir. Çünkü daha iyi şartlarda yaşamak için çalışmak ve başarılı olmak gerekir. Herkes aynı derecede başarıyı elde edemez. Ama belli bir düzeye gelmek için çalışmak gerekir. Bunun için de anne-baba-öğretmen işbirliği yapmalıdır. Çocuğun özellikleri, öğrenme düzeyi, ilgi alanları bilinmelidir. Ve uygun bir plan yapılmalıdır. Böylece başarıyı yakalamak için çaba sarf edilmiş olur. Öğütler ve ben senin yaşındayken ile başlayan cümleler öğrenciler için her zaman itici olduğu da unutulmamalıdır.

Yazar: Serpil Altunyay

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku