Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Omuz Ağrısı ve Oluşturduğu Sorunlar

0 396

Omuz, insan vücudundaki en karmaşık ve en büyük eklemlerden bir tanesidir. Omuz eklemi humerusun (üst kol kemiği) top ve soket gibi kürek kemiğine (omuz kanadı) girdiği yerde oluşur. Omzunuzdaki yumuşak doku veya kemik yapılarının dengesizliği veya çarpmasıyla ilgili artan sorunlara yol açarak ağrıya neden olabilir. Sadece omzunuzu hareket ettirdiğinizde ya da her zaman ağrı hissedilebilir. Ağrı geçici olabilir ya da devam edebilir, tıbbi tanı ve tedavi gerektirebilir.

Omzun Anatomisi

Omzunuz üç kemikten oluşur: üst kol kemiğiniz (humerus), omuz bıçağınız (skapula) ve köprücük kemiğiniz (klavikula). Üst kol kemiğinizin başı omuz bıçağınızdaki yuvarlak bir sokete sığar. Bu sokete glenoid denir. Kasların ve tendonların bir kombinasyonu, kol kemiğinizi omuz soketinizde ortalanmış tutar. Bu dokulara rotator manşeti denir. Üst kol kemiğinizin başını örter ve omuz bıçağınıza takarlar.

Omuz Ağrısının Nedenleri

Omuz problemlerinin çoğu dört ana kategoriye ayrılır:
• Tendon iltihabı (bursit veya tendinit) veya tendon gözyaşı
• Kararsızlık
• Artrit
• Kırılma (kırık kemik)
Omuz ağrısının az görülen diğer nedenleri, tümörler, enfeksiyon ve sinire bağlı problemlerdir.

Bursan İltihaplanması

Bursa, omuz dâhil olmak üzere vücuttaki eklemlerde bulunan küçük, sıvı dolu keselerdir. Kemikler ve üstündeki yumuşak dokular arasında yastıklar gibi hareket ederler ve kayma kasları ile kemik arasında ki sürtünmeyi azaltmaya yardımcı olurlar. Bazen, omzun aşırı kullanımı, iltihaplanma ve bursa’nın rotator manşet ile akromiyon olarak bilinen omuz bıçağının bir kısmı arasında şişmesine neden olur. Sonuç, subakromiyal bursit olarak Omuz Ağrısı ve Oluşturduğu Sorunlarbilinen bir durumdur. Bursit genellikle rotator manşet tendinit ile birlikte ortaya çıkabilir. Omuzdaki birçok doku iltihaplı ve ağrılı olabilir. Saçları taramak veya giyinmek gibi birçok günlük aktivite zorlaşabilir.

Tendinit

Tendon, kası kemiğe bağlayan bir kordondur. Çoğu tendinit, tendondaki iltihaplanmanın bir sonucudur. Genellikle, tendinit iki tipten biridir:
Akut: İş veya spor sırasındaki aşırı top atma veya diğer genel aktiviteler akut tendinite yol açabilir.
Kronik: Artrit veya tekrarlayan yıpranma ve yaşa bağlı yırtılma gibi dejeneratif hastalıklar kronik tendinite yol açabilir.
Omuzda en sık etkilenen tendonlar dört rotator manşet tendonu ve pazı tendonudur. Rotator manşet dört küçük kastan ve üst kol kemiğinin başını örten ve omuz soketinde tutan tendonlarından oluşur. Rotator manşetin omuz hareketi ve stabilite sağlamasına yardımcı olur.

Tendon Yırtılması

Omuz Ağrısı ve Oluşturduğu SorunlarTendonların ayrılması ve yırtılması, ilerleyen yaş, uzun süreli aşırı kullanım, aşınma, yıpranma veya ani bir yaralanmadan dolayı tendonlardaki akut yaralanma veya dejeneratif değişikliklerden kaynaklanabilir. Bu yırtıklar kısmi olabilir veya tendonu kemiğe yapışmasından tamamen ayırabilir. Çoğu tam yırtılma vakasında, tendon, kemiğe yapışmasından dolayı uzağa çekilir. Rotator manşet ve biseps tendon yaralanmaları bu yaralanmaların en sık görülenleri arasındadır.

Sıkışma

Omuz çarpması, omuz bıçağının (akromion) üst kısmı, kol vücuttan kaldırıldığında altta yatan yumuşak dokular üzerinde baskı oluşturduğunda meydana gelir. Kol kaldırıldığında, akromiyon rotator manşet tendonlarına ve bursalara sürtünür veya çarpar. Bu bursite ve tendinite yol açarak ağrıya ve sınırlayıcı hareketlere neden olabilir.

Kararsızlık

Omuz kararsızlığı üst kol kemiğinin başı omuz soketinden dışarı çıktığında meydana gelir. Bu ani bir yaralanma sonucu veya aşırı kullanımdan kaynaklanabilir. Omuz çıkıkları, üst kolun topu soketten kısmen dışarı çıkarken kısmi olabilir. Buna subluksasyon denir. Tam bir çıkık, topun soketten tamamen çıktığı anlamına gelir. Omuz etrafındaki bağlar, tendonlar ve kaslar gevşediğinde veya yırtıldığında, yerinden çıkmalar tekrar tekrar oluşabilir. Kısmi veya tam olabilen yinelenen yer değiştirmeler, kol kaldırıldığında veya vücutdan uzaklaştırdığında ağrı ve kararsızlığa neden olur. Tekrarlayan subluksasyon veya çıkık epizotları eklemde artrit gelişme riskinin artmasına neden olabilir.

Artrit

Omuz ağrısı da artrit kaynaklı olabilir. Çok sayıda artrit vardır. Omuzdaki en yaygın artrit türü, aşınma ve yıpranma artriti olarak da bilinen osteoartrittir. Şişlik, ağrı ve tutukluk gibi semptomlar tipik olarak orta yaşta başlar. Osteoartrit yavaşça gelişir ve sebep olduğu ağrı zamanla kötüleşir. Osteoartrit, spor ya da iş yaralanmaları ya da kronik aşınma ve yıpranma ile ilgili olabilir. Diğer artrit tipleri, rotator manşet yırtılması, enfeksiyon veya eklem astarının iltihaplanması ile ilgili olabilir. Genellikle insanlar artrit ağrısını azaltmak için omuz hareketlerinden kaçınırlar. Bu bazen eklemin yumuşak doku kısımlarının sıkılaştırılmasına veya sertleşmesine yol açarak ağrılı hareket kısıtlamasına sebep olabilir.

Kırık

Omuzdaki çatlaklar ve kemik kırılmaları genellikle klavikula (köprücük kemiği), humerus (üst kol kemiği) ve skapula (omuz kanadı) içerir. Yaşlı hastalarda omuz kırıkları sıklıkla ayaktayken düşmenin bir sonucudur. Daha genç hastalarda, omuz kırıkları sıklıkla motorlu taşıt kazası veya temaslı spor hasarı gibi yüksek enerjili yaralanmalardan kaynaklanır. Çatlaklar sıklıkla şiddetli ağrıya, şişmeye ve omuzda morarmaya neden olabilir.

Doktor Muayenesi

Şiddetli ağrıya neden olan akut yaralanma durumunda, en kısa sürede tıbbi yardım alınmalıdır. Ağrı daha az şiddetli ise, zamanın sorunu çözüp çözmeyeceğini görmek için birkaç gün dinlenmek güvenli olabilir. Semptomlar devam ederse doktora başvurulmalıdır. Omuz ağrısının nedenini belirlemek ve tedavi seçenekleri tespit etmek için doktorun ayrıntılı bir değerlendirme yapması gerekecektir.

Tıbbi Geçmiş

Değerlendirmedeki ilk adım kapsamlı bir tıbbi öyküdür. Doktor ağrının nasıl ve ne zaman başladığını, daha önce olup olmadığını ve nasıl tedavi edildiğini, hem genel sağlığı hem de omuz probleminin olası nedenlerini Omuz Ağrısı ve Oluşturduğu Sorunlarbelirlemeye yardımcı olacak başka sorular sorabilir. Omuz koşullarının çoğu, belirli aktivitelerle ağırlaştığı ve azaldığı için, tıbbi bir tarih, ağrının kaynağını bulmada değerli bir araç olabilir.

Fiziksel İnceleme

Omuz ağrısının nedenlerini bulmak için kapsamlı bir inceleme gerekecektir. Doktor fiziksel anormallikler, şişme, şekil bozukluğu veya kas güçsüzlüğü arayacak ve hassas alanları kontrol edecektir. Omzun hareket ve kuvvet aralığını gözlemleyecektir.

Testler

Doktor, ağrının nedenini ve diğer sorunları tespit etmek için özel testler isteyebilir.
• X-ışınları: Bu görüntüleme, omuz eklemini oluşturan kemiklerde herhangi bir yaralanma olup olmadığını gösterecektir.
• Manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ve ultrason: Bu görüntüleme çalışmaları daha yumuşak dokuların görüntülerini oluşturur. MRG doktorun omuz eklemini çevreleyen bağ ve tendon yaralanmalarını tespit etmesine yardımcı olabilir.
• Bilgisayarlı tomografi (BT) taraması: Bu araç, omuz bölgesindeki kemiklerin çok ayrıntılı bir görünümünü elde etmek için röntgenleri bilgisayar teknolojisi ile birleştirir.
• Elektriksel çalışmalar: Doktor sinir fonksiyonunu değerlendirmek için EMG (elektromiyogram) gibi bir test isteyebilir.
• Arthrogram: Bu x-ışını çalışması sırasında, eklem ve çevresindeki kasları ve tendonları daha iyi göstermek için omza boya enjekte edilir. Bir MR ile kombine edilebilir.
• Artroskopi: Bu cerrahi prosedürde, doktor eklemin içine bir fiber optik kamera ile bakar. Artroskopi, fizik muayene, röntgen ve diğer testlerde açıkça görülmeyen yumuşak doku yaralanmaları gösterebilir. Ağrının nedenini bulmaya yardım etmenin yanı sıra, sorunu düzeltmek için artroskopi kullanılabilir.

Omuz Ağrısının Tedavisi

Omuz ağrılarının tedavisi altta yatan nedenlere göre değişiklik göstermektedir. Tedavi genellikle dinlenme, faaliyetlerini değiştirme, omuz gücünü ve esnekliğini artırmaya yardımcı olacak fizik tedaviyi içerir. Aşırı zorlamadan kaçınma veya aşırı hareket gerektiren faaliyetlerinden kaçınmak gibi sağduyulu çözümler omuz ağrısının önlenmesine yardımcı olabilir. Tedavi şekilleri aşağıdaki gibidir:

İlaçlar: Doktor iltihabı ve ağrıları azaltmak için ilaç verebilir. Ağrının giderilmesi için ilaç verilirse, sadece belirtildiği şekilde alınmalıdır. Doktor ayrıca, ağrıyı hafifletmek için uyuşturucu ilaç veya steroid enjeksiyonu önerebilir.
Cerrahi operasyon: Bazı omuz problemlerini çözmek için cerrahi müdahale gerekebilir. Bununla birlikte, omuz ağrısı olan hastaların büyük çoğunluğu, aktiviteleri değiştirme, dinlenme, egzersiz ve ilaç tedavisi gibi basit tedavi yöntemlerine cevap verecektir. Tekrarlayan çıkıklar ve bazı rotator manşet yırtıkları gibi bazı omuz problemleri egzersizden fayda sağlayamayabilir. Bu gibi durumlarda ameliyat oldukça erken önerilebilir. Cerrahi, skar dokusunu çıkarmak veya yırtık dokuları onarmak için artroskopiyi, daha büyük rekonstrüksiyonlar veya omuz replasmanı için geleneksel açık prosedürleri içerebilir.

Kaynakça:
Nih.gov
Webmd.com

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku