İnsanlar genelde başkalarından öğrendiklerini sorgulamadan kabul ederler. Bazen de bazı şeylerin sorgulanamaz olduğu öğretilir bizlere… Ama asıl olan sormadan, araştırmadan hiçbir şeyin öğrenilemeyeceği gerçeğidir. Hatta bir çok insanın uğruna öldüğü, bir çoklarının uğruna insanları katletmekten çekinmediği Allah bile araştırılmadan öğrenilemez. Kesinlikle Allah adına yapıldığı söylenilen bir çok yanlışın sebebi de aslında Allah’ı tam olarak tanımamaktır.
Şöyle bir geçmiş hayatımıza göz atacak olsak neler olduğunu rutin olarak sanırım şöylece özetleyebiliriz; çocukken bize büyüklerimiz bir çok şey anlattı ve öğretti ve bir çoğumuz çocukken öğretilen doğrularımızın hiç sağlamasını yapmayı akıl bile etmedik.
Allah’ı tanımak, O’nun dostu olmak bu kadar kolay olmasa gerek. Sadece dedelerimizden duyduğumuz bilgiler bizi tek başına Allah’ımızı anlamaya, O’nu tanımaya yetmese gerek. Bu kadar kolay olsaydı bir çok alim ömrünü Allah’ı tanımak için harcamazdı herhalde. “Sen Müslüman mısın?” sorusuna “Müslümanım Elhamdülillah ” cevabını bir çırpıda verebilmek, Müslümanım demenin manasının “Allah’ı bir bilmek, Kur’an-ı Kerim’i ve Muhammed Aleyhisselâm’ı tasdik etmektir” şeklinde anlamak dinimizin temel noktasıdır. Bu düsturu önce kendimiz çok iyi anlamalıyız ki; yeni nesillere Allah’ımızı tam manası ile eksiksiz anlatabilelim.
Unutmayalım ki insan bilmediğinin ne dostu olabilir, ne de düşmanı olabilir. Ancak insanlar genelde bilmedikleri şeylerin düşmanı olmaya, bilinmeyenden korkmaya meyillidir. Bilinmeyen bir şeyden korkmak kendi başına kupkuru bir korkudur. Allah korkusu ise Allah’ın cehenneminden, azabından önce çok sevdiğimiz Allah’ı kırmaktan korkmaktır aslında. Allah korkusu bu mecrada olursa güzeldir. Yoksa bir kötülükten, bir bilinmeyenden, bir öcüden korkar gibi korkmak değildir asla istenilen.
Çocuklara, o minicik beyinlere lütfen Allah’ı güzel öğretiniz, Allah sevgisi ile vicdanlarını geliştiriniz ki; ileride hayırlı birer büyük olsunlar.
Yazar:Yunus Yöntem