Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Arabayla Yolda Kalınca Ne Yapmalı?

0 1.095

Yolda gidiyorsunuz araç birden durdu. Bir anda ruh haliniz alt üst oldu. Sinir ve stres katsayınız, nabız değerleriyle yarışmaya başladı. İlk yapacağınız şey ‘ sakin olmak’ tır. Sinir, stres veya korku hali ile yanlış şeyler yapabilirsiniz. Araç içerisinde bulunan kişiler, birbirini sakinleştirmelidir.

Araçla Yolda Kalmak

Şehirler arasında veya şehir içinde, aracın birden ‘öksürerek’ yolda kalması, sürücüyü ve yolcuları telaşlandırır. Güzel bir piknik hayalleri veya güzel bir orman gezisi, bir anda hayal olur. Bu güzel hayalin yerini, yolda kalan bir araba alır. Araçla yolda kalmak, çok korkulacak bir durum değildir. Aracınız yanmıyorsa veya ciddi bir kaza geçirmediyseniz ‘ buna şükür’ demelisiniz. Öncelikle mala gelen cana gelmesin, demeliyiz. Moralimizi düzeltmenin en güzel yolu  ‘daha kötüsü olabilirdi’ demenizdir. İnsanoğlu, sinirli olduğunda veya korktuğunda, yanlış işler yapabiliyor.
Arabayla Yolda Kalınca Ne Yapmalı?Aracınızda yangın varsa, çok dikkatli olmalısınız. İlk yardım çantasındaki yangın tüpünü çıkarıp, yangının merkezine doğru püskürtme yapmalısınız. Yangın motor kısmında ise uzaktan söndürme seçeneklerini değerlendirmelisiniz. Unutmayın, aracınız yangın anında infilak edebilir. Bu nedenle bu gibi durumlarda, önce can güvenliğini sağlamalısınız. Araçtaki yangın büyükse, aracın içindekiler en kısa zamanda dışarı çıkmalıdır. Yangın büyüdükten sonra infilak kaçınılmazdır.
Yolda kaldığınız zaman, öncelikle aracınızın dörtlülerini yakmayı ihmal etmeyin. Hemen ilk yardım çantasından uyarı reflektörü çıkarın. Bu reflektör üçgen şeklindedir ve çok uzaktan fark edilebilir. Trafiğin gidiş yönüne göre, 50-100 metre ileriye reflektörü koyun. Aracın kaputunu açın. Dörtlü yakmayı da unutmayın. Özellikle gece vaktinde dörtlüler, farkedilmenizi sağlayacaktır. Arızayı kendi kendinize tamir etmeye kalkışırsanız, arızanın büyümesine neden olabilirsiniz. Ayrıca yolda kaldığınızı unutmayın. Uzun süre kalırsanız, açlık ve susuzluk problemi başlayacaktır. Bu nedenle mantıklı düşünün. Bu gibi durumlarda en kısa zamanda çekici ve yol yardımı ile irtibata geçmek, en doğrusudur.

Yol Yardım Çekici Nasıl Çağrılır?

Telefon, yardım çağırma işlerinde en önemli araçtır. Telefonunuz yoksa, yoldan geçenlerden yardım isteyebilirsiniz. Yoldan geçenlere, telefon işareti yapabilirsiniz. Çok ıssız bir yerdeyseniz, vakit kaybetmeden en yakın yerleşim yerine doğru ilerlemelisiniz. Vakit kaybı, yolda kalma hadiselerinde, birçok problemi beraberinde getirir. Bunların başında, yukarıda da belirttiğimiz gibi açlık ve susuzluktur. Kış aylarında kurt, ayı ve benzeri hayvanların olduğu bölgelerde meydana gelen yolda kalma durumlarında, durum daha vahimdir. Bu gibi yerlerde en kısa zamanda yol yardım ekiplerine ulaşmak gerekir. Telefonla yardım çağırma işlemlerinde, arıza özellikleri, kimlik bilgileri, bulunduğunuz bölgenin tarifi ve diğer istenilen bilgiler, tam ve doğru bir şekilde verilmelidir. Bu konularda verilen yanlış bilgiler, kurtarma işleminin uzamasına neden olacaktır.
Yol yardım firmalarının internet sitesine giriş yaptıktan sonra, müşteri iletişim bölümlerine girerek yardım isteyebilirsiniz. Bu kategoride dikkat edilecek en önemli konu, arızanın durumunu doğru bir şekilde anlatmaktadır. Yol yardımı çağırma işlemlerinde en çok karşılaşılan olumsuz durum, yanlış bilgi vermektir. Arızanın özelliklerini anlatırken, kendi teorilerinizi karıştırmayın. Mesela, elektrik arızası ile yolda kaldıysanız, yolda kalma hikayenizi baştan sona anlatın. Şundan olabilir veya bundan olabilir demek, yol yardım işleminde görevlilerin kafasını karıştıracaktır. Telefon şarjınız az ise, kısa ve net cümleler kullanmalısınız. Bu gibi hassas durumlarda bütün olasılıkları değerlendirmelisiniz. Şiddetli yağmur ve kar yağışı, çöl sıcakları ve benzeri olumsuz hava koşullarda, yol yardım ekiplerine en kısa sürede ulaşılmalıdır.

Arabayla Yolda Kalınca Ne Yapmalıyım?

Bu kategoride, ehil olmayan kişilerin öncelikle yardıma çağrılmasıdır. Unutmayın, zaman sizin aleyhinize işliyor. Uzun süre yolda kalmanız durumunda, açlık ve susuzluk gündeme gelecektir. Yakınlarınızdan birinin hastalanması da ‘ acil yol yardımını’ gerektirecektir. Bu Arabayla Yolda Kalınca Ne Yapmalı?nedenle önce yakınlarınızı değil, önce yol yardımını aramalısınız. Ayrıca işin uzmanı olmayan kişileri çağırmanız, yine zaman kaybına neden olur. Bununla birlikte birçok sorun meydana gelmeye başlar.
Yol yardım kategorisinde çekici çağırma işlemlerinde, sağlık durumu, kaza durumu ve havanın durumu tek tek sorulmaktadır. Bu durumlara göre yol yardımı acil servis veya jandarma gibi kurumları aramaktadır. Yolda kalmak, herkesin yaşadığı bir durumdur. Bu gibi durumlarda, yoldan geçenlerden yardım istemek de zaman kaybına neden olacaktır. Telefon veya su gibi önemli ihtiyaçlar için araç durdurabilirsiniz. Ancak, aracın tamiri konusunda, yoldan geçen araçlardan yardım istemek, yine zaman kaybına neden olur.

Yazar: Enes Eker

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku