Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Bağırsaklarda İltihaplanma Nasıl Anlaşılır?

0 472

Bağırsaklarda İltihaplanma Nasıl Anlaşılır?Bağırsak iltihaplanması, tedavi edilebilen genellikle 30 yaşından daha küçük insanlarda görülen sıkıntı ve beslenme sebebiyle ortaya çıkan ya bağırsakların bir kısmında ya da bağırsakların tamamında oluşan bir hastalık durumudur.
Bağırsak iltihabını anlama yolları vardır. Bunları sıralamak gerekirse:
1- Karın ağrısı: Bağırsak iltihaplarında karın ağrısı sıklıkla görülür.
2- İshal: En sık görülen bağırsak iltihaplanmasının belirtilerindendir. Bu ishal kanlı da olabilir. İshal sebebiyle de vücut su kaybeder.
3- Kilo kaybı: İstenmeyen kilo kayıplarıdır.
4- Ateş: Nadir de olsa karşılaşılan bir durumdur.
5- Halsizlik: Kilo kaybı ve su kaybına bağlı olarak vücutta halsizlik, yorgunluk ortaya çıkar.
6- Dışkıda kan: Bu kan görülebilir ama bazen dışkının içinde saklı olduğu için görmek mümkün olmayabilir.
7- Kramp: Şiddetli bir şekilde karın bölgesine kramp girer.
8- Dışkının renginde koyulaşma: Dışkının rengi normal renginden daha koyu bir renk almaya başlar.
9- İştahsızlık: Beslenmeye karşı isteksizlik oluşur ve buna bağlı olarak da kilo kaybı yaşanır.
10- Karın bölgesinde şişkinlik: Karın bölgesinde sebepsiz bir şişkinlik oluşmaya başlıyorsa bu sebepsiz değil bağırsak iltihabının bir göstergesi olabilir.
11- Kabızlık: İshal kadar kabız olmak da bu hastalığın göstergesi olabilir.

Bağırsaklarda İltihaplanma Nasıl Anlaşılır?Bağırsak iltihaplanmasına ilişkin tüm belirtiler birbirine bağlantılı olarak gelişir. Eğer bu belirtilerden özellikle dışkıda kan, istemsiz kilo kaybı, şiddetli kramplar varsa vakit kaybetmeden doktora başvurmakta fayda vardır. Çünkü bu belirtiler sadece bağırsak iltihabının değil daha ciddi hastalıkların habercisi olabilir.
Bağırsak iltihabının oluşmasında genetik yatkınlık, sigara içiyor olmak, kullanılan bazı ilaçlarda etkilidir. Her ne kadar 30 yaş altında daha sıklıkla görülse de her yaşta görülebilir.
Bağırsak iltihabı tanısı doktor tarafından konur. Bu tanının konması için öncelikle hastanın şikayetleri, kan tahlili, gaita testi, kolonoskopi endoskopi gibi ileri tetkikler yapılabilir. Yapılan tüm tahlil ve tetkikler sonunda hastalığın tanısı konur ve tedaviye başlanır. Bağırsak iltihaplanmasında ilaç tedavisi uygulanır. Doktor gerekli görürse cerrahi müdahale de yapabilir. Doktor, hastaya bir beslenme programı da düzenler.

Bağırsaklarda İltihaplanma Nasıl Anlaşılır?Bağırsak iltihabından korunmak için öncelikle sağlıklı ve düzenli beslenmek gerekir. Özellikle süt ve süt ürünlerine karşı dikkatli olmak ve çok tüketmemek gerekir. Sıkıntı ve stres bağırsakları çok çabuk etkiler bu yüzden mümkün olduğunca sıkıntıdan uzak durmakta fayda vardır. Sigara ve alkol içilmemeli, bol bol su ve katkı maddeli olmayan sıvılar tüketilmelidir. Sık sık ama az az beslenilmeli ve gaz oluşturacak yiyeceklerden ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Yiyeceklerin temizliği de çok önemlidir. Meyve ve sebzeler bol su ile yıkanmalıdır ve temizliğine kanaat getirince bu besinler yenmeli ve pişirilmelidir. Et ürünlerinin tüketimi de çok önemlidir. Et ve tavuk iyice piştikten sonra yenmelidir. Buzdolabında uzun süreli tutulan gıdalar tüketilirse onlarda bağırsaklarda iltihabına sebep olur.

Kaynakça:
https://evdesifa.com › Hastalıklar › Hastalıkların Belirtileri
https://multiyasam.com › Sağlıklı Yaşam

Yazar: Serpil Altunyay

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku