Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren 15 Besin

0 394

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren 15 Besin Belirli yiyeceklerin tüketilmesi bağışıklık sisteminin güçlü kalmasına yardımcı olur. Kışın soğuk algınlığı ve grip riskini önlemenin yollarını arayanlar gözünü sebze ve meyvelere çevirmelidir. Beslenmeye 15 güçlü gıda eklenerek bağışıklık sistemini güçlü tutulabilir. İşte o besinler:

1.Turunçgiller

Çoğu insan, üşütüp hasta olduktan sonra C vitamini almaya başlar. Bu vitamin bağışıklık sisteminin gelişmesine yardımcı olur. C vitamini akyuvarlar üretimini artırmaktadır. Akyuvarlar da denilen beyaz kan hücreleri (lökositler) enfeksiyonlarla savaşmanın anahtarıdır.
Popüler turunçgiller ya da narenciyeler şunlardır:  Bağışıklık Sistemini Güçlendiren 15 Besin

*Greyfurt
*Portakal
*Mandalina
*Limon
*Misket limonu
*Klamentin
Vücudumuzda üretilmediği veya depolanmadığı için sağlıklı kalabilmek adına her gün biraz C vitamini almalıdır. Neredeyse tüm narenciyeler yüksek miktarda C vitamini içerir. İçlerinden biri ya da birkaçı seçilerek doğrudan yenebilir ya da çay, çorba ve diğer uygun yemeklere ilave edilerek tüketilebilir. Yapılan araştırmalar soğuk algınlığı durumunda C vitamini alımı artırılırsa iyileşmenin hızlandığını ortaya çıkarmıştır.

2. Kırmızı Dolmalık Biber

Narenciyelerden herhangi birinin diğer meyve ve sebzelerden daha fazla C vitamini içerdiğini zannediyorsanız tekrar düşünmelisiniz, çünkü kırmızı dolmalık biber iki kat fazla C vitamini içerir. Kırmızı dolmalık biber, aynı zamanda zengin bir beta karoten kaynağıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirmenin yanı sıra içerdiği C vitamini ile cilt sağlığının korunmasına yardımcı olur. Beta karoten ise gözlerin ve cildin sağlıklı kalmasına yardımcı olur.

3. Brokoli

Brokoli, vitamin ve mineraller bakımından güçlü bir besindir. A, C ve E vitaminlerinin yanı sıra birçok antioksidan ve lif (posa) bulunduran brokoli masanıza koyabileceğiniz en sağlıklı sebzelerden biridir. Gücünden yararlanmanın anahtarı mümkün olduğu kadar az pişirmektir.

4. Sarımsak

Sarımsak, dünyanın hemen hemen her ülkenin mutfağında bulunur. Sağlık için yemeklere biraz eklemek gerekir. Eski medeniyetler sarımsağın enfeksiyonlarla mücadeledeki değerini öğrenmişler ve kullanmışlardır. Sağlıkla ilgili araştırmalarda sarımsağın kan basıncını düşürmeye ve damar sertliğini önlemeye yardımcı olduğu görülmüştür. Sarımsağın immün sistemin gücünü artırma, gribi ve soğuk algınlığını iyileştirme gibiBağışıklık Sistemini Güçlendiren 15 Besinözellikleri içerdiği “allisin” ve benzeri, yoğun miktarda kükürt içeren bileşiklerden kaynaklanmaktadır. Sarımsaktan maksimum miktarda yararlanmak için çiğ ve ezilmiş şekilde yemeklere eklenerek tüketilmelidir.

5. Zencefil

Zencefil, hastalıklardan koruyan ve iyileşmeyi kolaylaştıran birçok besinden biridir. Zencefil antimikrobiyal özelliği nedeniyle iltihaplanmanın azalması, boğaz ağrısı ve diğer iltihaplı hastalıkların iyileşmesi konusunda etkilidir. Zencefil mide bulantısını da azaltır. Son zamanlarda yapılan araştırmalara göre zencefil kronik ağrının azaltılmasına yardımcı olmaktadır. Hayvanlar üzerindeki denemeler zencefilin kolesterol düşürücü özelliklere sahip olduğunu da göstermektedir. Taze ya da kurutulmuş, toz şekliyle yemeklere, pürelere, yoğurda eklenebilir ya da çay olarak tüketilebilir.

6. Ispanak

Ispanak, bu listeye sadece C vitamini açısından zengin olduğu için girmemektedir. Bu sebze aynı zamanda bağışıklık sisteminin enfeksiyonla mücadele yeteneğini artıran çok sayıda antioksidan ve beta karotenle doludur. Brokolide olduğu gibi ıspanak da besin değerinin korunabilmesi için mümkün olduğu kadar az pişirilmelidir.

7. Yoğurt

Canlı ve aktif kültürle mayalanmış olan yoğurt bağışıklık sistemini hastalıklarla savaşmaya teşvik eder. Aroma ve şeker ilaveli yoğurtlar tüketilmemelidir. Sade yoğurt tüketmek en iyisidir. En sağlıklı yoğurt evde mayalanmış olanıdır. Eğer istenirse sade yoğurt sevilen bir meyveyle tatlandırılabilir.
Yoğurt iyi bir D vitamini kaynağıdır. D vitamini bağışıklık sisteminin iyi işlemesine yardımcıdır. Bu nedenle doğal savunma mekanizmalarının işlemesi için yoğurt tüketimi ihmal edilmemelidir.

8. Badem

Soğuk algınlığı ile mücadele söz konusu olduğunda E vitamini C vitamininden sonra gelmektedir. E vitamini bağışıklık sisteminin anahtarıdır. Bu vitamin yağda çözünmektedir. Badem gibi kuruyemişler hem vitaminle hem de sağlıklı yağlarla doludur. Yaklaşık olarak yarım fincan badem günlük E vitamini ihtiyacının neredeyse yüzde 100’ünü karşılar.

9. Zerdeçal

Zerdeçal Hint mutfağında çok kullanılan köri adlı baharat karışımının önemli bir bileşenidir. Bu parlak sarı ve acımsı baharat yıllarca osteoartrit ve romatoid artrit tedavisinde anti-enflamatuar olarak kullanılmıştır. Ayrıca araştırmalar zerdeçalın kendine özgü rengini veren ve yüksek konsantrasyonda bulunan kurkumin adlı bileşiğin egzersiz kaynaklı kas hasarını azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir. Kolesterol düşürücü, kalp ve damar hastalıklarını önleyici özellikleri de bünyesinde barındıran zerdeçal bağışıklık sistemini güçlü tutmaktadır. Sofralarda yer alması gereken zerdeçal tavuk ve et yemeklerine, çorbalara 1 çay kaşığı miktarında eklenerek tüketilebilir.

10. Yeşil ÇayBağışıklık Sistemini Güçlendiren 15 Besin

Hem yeşil hem de siyah çay bir tür antioksidan olan flavonoidlerle doludur. Yeşil çay yüksek miktarda epigallocatechin gallat (EGCG ) adlı bir antoksidan içermektedir. Bu maddenin bağışıklık fonksiyonunu arttırdığı bilinmektedir. Fermantasyon işlemi siyah çayın içindeki EGCG’nin çoğunu yok eder. Yeşil çay fermente olmadığından EGCG korunur. Yeşil çay aynı zamanda L-theanine aminoasidinin iyi bir kaynağıdır. L-theanine mikroplarla mücadele etmekle görevli T lenfosit hücrelerini artırır. Yeşil çay içime hazırlanırken kaynar suya atılmamalı ya da kaynatılmamalıdır. Kaynamamış ama sıcak suyla demlenen yeşil çayın içilmesi metabolizmayı hızlandıracak, bağışıklığı güçlendirecektir.

11. PapayaBağışıklık Sistemini Güçlendiren 15 Besin

Papaya C vitamini yüklü olan başka bir meyvedir. Tek bir papaya yemek günlük C vitamini gereksiniminden daha fazlasını karşılar. Papaya ayrıca anti-inflamatuar etkilere sahip papain adı verilen bir sindirim enzimine sahiptir. Papayada tümü genel sağlık için faydalı olan potasyum, B vitaminleri ve folat gibi maddeler de bulunur.

12. Kivi

Papaya gibi kivi de doğal olarak folat, potasyum, K vitamini ve C vitamini de dâhil olmak üzere birçok temel besin maddesi ile doludur. C Vitamini enfeksiyonla savaşmak için beyaz kan hücrelerini güçlendirirken, kivideki diğer besin maddeleri vücudun geri kalanının düzgün çalışmasını sağlar.

13. Kanatlılar (Kümes hayvanları)

Hasta olunduğunda tavuk suyuyla yapılmış çorba içilerek iyileşmek sadece bir plasebo etkisidir. Ancak yine de tavuk gibi kümes hayvanlarının etinin tüketilmesi soğuk algınlığı semptomlarını iyileştirmeye yardımcı olur ve aynı zamanda ilk etapta hastalanmaya karşı korur. Tavuk ve hindi gibi kümes hayvanları B–6 vitaminleri yönünden zengindir.
B–6 Vitamini, (piridoksin) vücutta meydana gelen kimyasal reaksiyonların çoğunda önemli rol üstlenir. Ayrıca yeni ve sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin oluşması bakımından hayati öneme sahiptir. Tavuk kemiklerinin kaynatılmasıyla elde edilen et suyunun içindeki jelatin, kondroitin ve diğer bileşenler bağırsaklar ve bağışıklık için çok yararlıdır.

14. Ayçiçeği Tohumları

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren 15 Besin

Ay çekirdekleri fosfor, magnezyum ve B–6 vitamini dâhil olmak üzere birçok besin ögesiyle dolu tohumlardır. Çerez olarak kullanılan bu tohumlar E vitamini açısından inanılmaz derecede zengindir. Yalnızca çeyrek fincanlık ay çekirdeği tüketimi günlük E vitamini ihtiyacının yüzde 82’sini karşılar. E vitamini güçlü bir antioksidandır. Bağışıklık sistemi fonksiyonlarının düzenlenmesi ve korunması yönünden önemlidir. Yüksek miktarda E vitamini içeren diğer yiyecekler arasında avokado ve koyu yeşil yapraklı sebzeler bulunur.

15. Kabuklu Deniz Ürünleri

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren 15 BesinKabuklu deniz hayvanları bağışıklık sistemlerini güçlendirmeye çalışan birçok kişinin aklına gelen öncelikli besinlerden değildir ancak kabuklu deniz ürünleri çinko ile doludur. Çinko diğer birçok vitamin ve mineral kadar önemsenmese de vücudun bağışıklık hücrelerinin gerektiği gibi çalışabilmesi için gereklidir.
Çinko içeriği yüksek olan kabuklu deniz hayvanlarının çeşitleri şunlardır:
*Yengeç
*İstiridye
*Istakoz
*Midye
Günlük beslenmeye alınması önerilen miktarda çinko eklenmelidir ancak çok fazla çinkonun aslında bağışıklık sisteminin çalışmasını engelleyebileceği de unutulmamalıdır. Günlük doz yetişkin erkekler için 11 miligram (mg) ve kadınlar için 8 mg’dır.

Kaynakça:
https://hthayat.haberturk.com
http://www.dunyagida.com.tr
https://www.healthline.com

Yazar: Müşerref Özdaş

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku