Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Bebeklerde Uyku Rutini Oluşturma

0 438

Bebeklerde Uyku Rutini OluşturmaBebek uyku rutini bir diğer adıyla bebek uyku eğitimi ilk başta kulağa hoş gelmeye bilir. Bir çok annenin uyku rutini oluşturmakta tereddütleri vardır. Bunlardan ilki ise gece beslenmesidir. Oysa ki bebekte uyku rutini/eğitimi doğru zamanda doğru şekilde verildiği takdirde hem anneye hem de bebeğe oldukça fayda sağlar.
Bebek uyku eğitim bir çok anneyi korkuturken dünya da bir çok ülkede oldukça yaygındır. Bu eğitim hem bebeğin fiziksel gelişimi hemde ruhsal gelişimi için oldukça faydalıdır. Ayrıca bebeklerde uyku rutini oluşturmak sanıldığı kadar zor bir işte değildir. Sadece bu rutini oluşturmak için doğru zamanı beklemek gerekmektedir. Gerisi sıralı bir şekilde çorap söküğü gibi zaten gelecektir. Annelerin bebeklerini büyütürken hep yakındıkları bir şey vardır. Oda uykusuzluk. oysa bu yakınma ile beraber uyku eğitimi verme konusunda da korku ve endişelere kapılırlar. Şimdi söylemek gerekirse o endişeler yersiz ve boştur. Bebeğin saatlerce aç kalması yada geceleri çok uyuyup gündüzleri hiç uyumaması gibi korkular tamamen yanlıştır.

Bebeklerde Uyku Rutini OluşturmaBirçok ülkede ilk dört aydan itibaren başlanan uyku rutini ülkemiz uzmanları tarafından ilk altı aydan sonra daha uygun görülmektedir. Bu altı aylık sürede ise bebeğin yavaş yavaş kademeli olarak beslenme sıklığı azaltılmalıdır. Bu kademeli olarak yapılırsa hem anne hem de bebek daha kolay adapte olacaktır. Çünkü uyku eğitimi sırasında geceleri istisna durumlar dışında pekte bebeklerin uyanmaması gerekmektedir. Yani doğal olarak bu olaya alışmaları beklenmektedir. Her bebek uyku rutini oluşturmak zorun da mı elbette ki hayır. Ama bebeklerin büyüyüp gelişebilmesi için salgıladıkları hipofiz hormonu sadece gece ve uykuda salgılanır. Üstelik bu hormon gelişimleri için oldukça önemlidir. Bir diğer adı ise büyüme hormonudur. Yani sadece uykuda salgılanan bu hormon geceleri defalarca kez uyanan bir bebekte,kesintisiz uyuyan bir bebeğe oranla daha az salgılanır. Doğal olarak büyüme tablosunda diğer bebeğe oranla geride kalır. Yani bebeklerde uyku rutini oluşturmak ” uyusun da büyüsün” cümlesinin eyleme dökülmüş halini oluşturmaktır. Üstelik uyku rutini oluşmuş bir bebeğin annesi de oldukça rahat ve huzurludur. Çünkü bebeğinin yatış kalkış saatlerini bilir ve gece boyu bebeği ile kendisi de dinlemiş olarak güne başlar. Sonuç ise güne dinlenmiş ve pozitif başlayan bir anne bebeği ile gün içinde daha kaliteli vakit geçirmektedir. Yani bebeklerde uyku eğitimi sanıldığı gibi korkutucu ve kötü bir durum değil üstelik anne ve bebek için gayet keyif verici bir durumdur. Peki bebeklerde uyku rutini oluşturmanın püf noktaları nelerdir?

Bebeklerde Uyku Rutini OluşturmaBebeklerde uyku eğitimi vermenin püf noktaları
– Öncelikle bebeğin ilk altı ayı doldurması beklenir. bazı durumlarda sekizinci ayda olabilir.
– Bebeğin ilk altı ayda doğum kilosunun iki katına ulaşması veya daha fazla olması gözlenir
– Bebeğin beslenme sıklığı açılmış olmalı gece beslenmesi gibi bir durum olmamalı
– Bebekler geceleri beslenme ihtiyacı duymamak için gündüzleri yeterli vitamin mineral ve karbonhidrat alarak günlük alması gereken kalori miktarını tamamlamış olmaları sağlanır.
– Bebeğin uykusu yoksa bile her gün aynı saatte, aynı yerde ve loş ışıkta uyutulmalı
– Bebek uykuya dalmada sıkıntı yaşıyorsa ona bir süre eşlik edilmeli, eli tutulabilir, sarılabilinir, saçı okşanabilir ki kendini güvende hissetmesi sağlanarak uykuya geçişi kolaylaştırılır.
– İhtiyaç duyulursa bebeğe bir uyku arkadaşı verilebilir. Onu rahatsız etmeyecek derecede peluş oyuncak olabilir.
– Bebek uykudan önce mutlaka beslenerek açlıktan uykusunda kesinti olmaması sağlanır.
– Eğer emen veya çok fazla annesinin kucağına alışkın bir bebek ise annenin kokusunun olduğu bir çamaşır da uykuya geçişte ve uyku sırasında bebeğe kolaylık sağlar.
– Sürekli dinlediği sakinleştirici her hangi bir müzik varsa kısık sesle açılıp ,uykuya dalmasına kolaylık sağlanabilir

Bebeklerde Uyku Rutini OluşturmaBütün saydıklarımız bebeklerde uyku rutini oluşturma konusunda oldukça etkili yöntemlerdir. araştırmalar göre uyku eğitimi alan çocukların gelişmeleri çok daha önde gitmektedir. Bununla beraber ise ruhsal anlamda ve zeka bakımından da daha ileri seviyelerdedir. Bunun sebebi ise şöyle açıklanmaktadır. Uyku eğitimi alan çocuklar geceleri kesintisiz uyuyarak hem ruhen hemde bedenen daha dingin ve sağlıklı olurlar buda hem zihinsel hemde bedensel artılar kazandırır. Üstelik çocuk gelişimin de annenin rolünün de oldukça etkili olduğu hesaplanarak, çocukları sorunsuz uyku uyuyan annelerin de daha dinamik olup çocuklarına daha çok vakit ayırmalarının da büyük etkisi bulunmaktadır. Yani bebeklerde uyku rutini/eğitimi hem anne hemde bebek sağlığı için oldukça önemlidir. Bu eğitim sadece bir hafta gibi kısa sürede oluşturulup bebeği ve anneyi uzun vadeli olarak fazlasıyla rahatlatacak bir yöntemdir. Sonuçlarının getirdiği artılarla beraber bu eğitimi verme seçimi ise tamamen annelere kalmıştır.

Yazar: Feride AkdoĞan

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku