Bebekler elbetteki anne babalarının en dünyaya bıraktığı en değerli en özel mirastır. Anne babalar için yetiştirdikleri evlatlarının her yönden güzel donanımlı olması oldukça önemlidir. Bu yüzden bir çok yöntemle evlatlarının gelişimine katkı sağlamaya özen gösterirler. Bu yöntemlerden birisi de tabi ki de müzik. Müziğin yetişkin insanlarda yaptığı olumlu etkiler direk gözle görülebilirken, düşünmeliyiz ki henüz beyin yapısı ve düşünceleri gelişmekte olan bebeğe kim bilir nasıl olumlu etkiler sağlamaktadır.
Bebeklerin zihin yapıları yetişkinlere göre çok daha farklıdır. daha anne karnındayken gelişmeye başlayan beyin yapıları doğduktan sonrada aynı şekilde gelişmeye devam etmektedir. Bu nedenle bebeklerimize ne kadar olumlu şeyler yüklersek ileride de bunun karşılığını tam anlamıyla pozitif bir yetişkin olarak alırız. Henüz anne karnında 16.-17. haftalarda duymaya başlayan bebeklere ilk olarak klasik müzikler dinletilmeli. bu bebeğin ruhsal yapısına oldukça olumlu katkılar sağlayacaktır. Hatta bir çok annenin, bebeğine müzik dinleterek karnında sakin tuttukları bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Ultrason görüntülerinde de bebeklere sürekli dinletilen müziklerin açıldığında ilginç tepkisel hareketler sergiledikleri görülmüştür. Yani bu demek ki anne karnında ki bir bebeğin bile müziğe olan ilgisi oldukça fazladır.
Anne karnında sürekli aynı müzikle sakinleşen veya hareketini artıran bebeklerin doğduktan sonra ise aynı müzikle sakinleşip uyudukları gözlemlenmiştir. Bu bir tesadüf değildir. Bu bebeğin zihinsel gelişiminde ki müziğin yeri ve öneminin en büyük kanıtıdır. Doğduktan sonra ise sürekli aynı müzikle uyutulup sakinleştirilen bebeklerin ileride o müzik dalına karşı daha çok ilgili oldukları gözlemlenmiştir. Aynı zaman da müziğin türü ve çıkış odağı fark etmeksizin, gelişiminde müziğe yer verilen bebeklerin ileride çok daha fazla sağ duyulu oldukları bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Diğer çocuklara nazaran çok daha fazla hassas, hayvanlara karşı sevgi dolu, çok daha iyi iletişim kurabilen, insanlara karşı sevecen yaklaşımlar sergileyen, çok daha zeki, sanata karşı ilgi duyan ve sanatsal anlamda oldukça da başarılı oldukları kanıtlanmıştır.
Müziğin bebeklerin gelişimdeki önemi oldukça önemlidir. onların yaşam kalitelerini yükseltir ve onları çok daha donanımlı bir birey haline gelmelerine oldukça katkı sağlarlar. Bu nedenle bir çok anne babanın daha anne karnındayken bebeklerine özel müzikler seçerek onların kulaklarını müziğe alıştırarak onların gelişmelerine ve ruhen sağlıklı bireyler olmalarına katkılar sağlamaktadırlar. Beş kelimelik bir kelime olan müziğin aslında ,bir neslin gelişiminde ve bıraktığı bilimsel ve sanatsal eserlerde daha anne karnında başlayan serüveninin yerini öğrenmiş olduk. Dünyaya miras olarak sağlıklı nesiller bırakmak istiyorsak onlar ruhlarını karmaşık olay ve gürültülerden arındırarak müzikle beslemek belki de yapılacak ilk işlemdir.
Yazar: Feride AkdoĞan