Bebeklerde beslenme yaşamlarını sürdürebilmeleri ve sağlıkla büyüyebilmeleri oldukça önemli bir konudur. Ancak bebeklerde beslenme konusu oldukça hassasiyet ister. Her anne baba bebeğinin iştahlı olup her sunduğu yiyecek veya içeceği reddetmemesini ister. Fakat, bebeklerimiz yesin diye bazen bir çok yanlışlar yapılmaktadır. Burada bebeğin ne yediğinden çok nasıl ve sağlıklı yediğine dikkat çekmekteyiz. Önemli olan miktar ve değil sağlıklı olup olmamasıdır.
Bebeklerde beslenme özellikle ilk bir yıl içinde oldukça önemlidir. Bu ilk bir yıllık sürede, bebeğe süt çocuğu adı verilmektedir. Çünkü genel anlamda süt ( anne sütü veya formül mama ) ile beslenme dönemidir. Bu bir yıllık süreç ise kendi içinde bebeğim gelişim ve sağlığı için üç ana bölüme ayrılmaktadır. Bu üç ana bölümün amacı ise bebeği sağlıklı besleyerek yavaş yavaş geçiş sağlamaktır. Geçişleri doğru zamanda doğru şekilde yapılan bebekler sağlıklı beslenmiş bebekler olarak tanımlanabilir. Bu geçişler ise şu şekildedir;
0-6 ay bebek beslenmesi: Bebekler ilk doğdukları andan itibaren yaşamlarını sürdürebilmek adına beslenmeye ihtiyaç duyarlar. Anne karnında ise doğduklarında rahatlıkla beslenebilmek için bolca emme refleksi pratiği yaparlar. Doğuştan gelen bu emme refleksi hareketi onların yeni merhaba dedikleri dünyada işlerine oldukça yarar sağlamaktadır. Genel anlamda anne ve babaların korktukları ilk altı ay beslenmesi aslında bebeğin bu refleks haliyle belkide en güzel ve keyifli pratik beslenme dönemidir.
İlk altı ayda uzmanlarında görüşleriyle anne sütü ( yokluğunda formül mama ) dışında su dahil hiç bir şey verilmemelidir. Bebek sadece emmeye odaklı olduğu için anne sütü veya mama dışındaki besinleri kavrayıp yutamaz ve bu boğulma tehlikesi yaratır. Ayrıca bebeklerin sindirim sistemleri gibi bir çok iç organları hala gelişmeye devem ettiği için verilecek bir damla ek gıda dahi, bebeğin bünyesinde büyük hasarlara yol açabilir. Ek besinler için bir sonraki beslenme bölümü beklenmelidir.
6-9 ay bebek beslenmesi: Bu süreçte temel besin hala anne sütü veya formül mama olmalıdır. fakat artık bebeğin yavaş yavaş ek besinlerle de tanışması gerekmektedir. Bu sürece tadım sürecide denmektedir. Tadım sürecinde bebeğe yine ay ve kilosuna göre anne sütü veya formül mama verilmeli ve ek olarak buharda yada suda pişmiş sebze ve meyveleri üç gün kuralı ile tadarak beslenme listesine eklenmelidir.Üç gün kuralı ise alerji ve alışma süreci için oldukça önemlidir. Bebeğe denenen her besin üç gün boyunca tek başına verilmelidir. Böylece neyin yarayıp yaramadığı tespit edilerek bebeğe sunulmalıdır. Üç gün kuralında sıkıntı yaratmamış olan besinler daha sonra yavaş yavaş miktarları arttırılarak karıştırılarak da verilir. 6-9 ay beslenme süreci bu şekilde tadımlar şeklinde devam eder ve bu süreçte bebek için bir çok besin denenmiş ve alıştırılmış olur. Bu süreç ise bir sonraki beslenme sürecine oldukça büyük katkı sağlar.
9-12 ay bebek beslenmesi: Bu süreç anne babaların en çok tedirgin olduğu süreçtir. Bazen keyifli bazense tam bir kabus gibidir. Bu dönemde bebek hala alması Gereken anne sütünü veya formül mamayı almalı buna ek olarak diğer besinleri almalıdır. Bu süreçte artık bebek normal beslenmeye alıştırılmalıdır. Yani artık beslenme listesinde süte ek olarak kahvaltı, çorba, yoğurt ve meyve gibi ana ve ara öğünler olmalıdır. Ancak bütün bunlar sunulurken bebeğin yemesi gereken miktar tamamen bebeğin kendi iradesine bırakılmalıdır. Her çocuk iştah açısından kendi profilinde değerlendirilmelidir. Bu yüzden bebeğe yemesi için baskı yapılması yada dikkatini başka bir şeye çekmek yapılan en büyük yanlışlardan birisidir. Anne babalar isterler ki yesinler büyüsünler. Oysa ki anne ve babanın görevi sunmaktır yeme isteği ve miktarı bebeğe kalmıştır. Unutulmamalıdır ki bebeğin hala temel besini süttür ve bu süreç normal öğünlere alışma sürecidir. Ayrıca yapılan baskı veya oyunlar bebeklerde daha çok iştah kaybına da sebep olabilir.
Bebeklerde beslenme konusu bu şekildedir. Bebeğin sağlıklı gelişimi ve uyum içinde büyümesi için yukarıda belirtilen koşullarda ve belirtilen sürelerde geçiş yapmak gerekmektedir. Aksi takdirde henüz daha tam anlamıyla gelişmemiş olan iç organları ve vücut yapıları zarar görebilir. Geri dönüşü olmayan bu durum için bebeklerimizi sağlıkla beslemeye özen göstermeliyiz.
Yazar: Feride AkdoĞan