Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Benfotiamine Nedir, Sağlık Açısından Faydaları Nelerdir?

0 4.586

Tiamin türevi olan benfotiamine, diyabetik nöropati ve Alzheimer hastalığına yardımcı olabilir. Benfotiamine, baklagiller, kabuklu yemişler, tohumlar, buğday tohumu, ekmek, tahıl, makarna, pirinç gibi zenginleştirilmiş tahıl ürünleri gibi çeşitli gıdalarda bulunan bir B vitamini olan tiamin türevi (B1 vitamini olarak da bilinir) olan bir besin takviyesidir. Ve biraz un, et ve balıkta da bulunmaktadır. Benfotiamin yağda çözünür olduğundan ve tiamin’den daha yüksek biyo yararlanıma ve vücut tarafından daha iyi emilimine sahip olduğu görüldüğünden, bazı kişiler bunu tiamin seviyelerini yükseltmek ve belirli sağlık koşullarını yönetmek için kullanmaktadırlar.

Benfotiamine Sağlık Faydaları

Benfotiamine Nedir, Sağlık Açısından Faydaları Nelerdir?Amerika Birleşik Devletleri’nde tiamin eksikliği nadir olarak kabul edilir. Bununla birlikte, yüksek oranda rafine karbonhidratlar (beyaz pirinç gibi) veya zenginleştirilmemiş beyaz un ürünleri tüketen veya tam tahıllardan kaçınan kişiler, tiamin eksikliği için daha büyük risk altında olabilirler. Uzun süreli ishal, Crohn hastalığı ve alkol bağımlılığı olan kişiler de risk altında olabilir. Yorucu egzersiz ve hipertiroidizm gibi koşullar vücudun tiamin talebini artırır ve bu da bir eksikliğe yol açabilir.
Benfotiamin, tiamin seviyelerini geri kazanmaya yardımcı olabilir ve sinir, kalp ve beyin rahatsızlıkları (Wernicke ensefalopatisi olarak bilinen ciddi bir durum dahil) gibi eksikliğin sonuçlarını önlemeye yardımcı olabilir. İlave olarak, bazı kişiler takviye formdaki benfotiaminin aşağıdakilerin tedavisinde yardımcı olabileceğine inanmaktadır:
• Kaygı
• Sırt ağrısı
• Depresyon
• Şeker hastalığı
• Diyabetik nöropati
• FIbromiyalji
• Diğer nöropati türleri
• Siyatik
Bu maddenin faydalı olduğunu iddia eden taraflar, benfotiaminin vücutta, iltihabı tetikleyen ve yaşlanmaya bağlı birçok dejeneratif hastalığı hızlandıran yüksek yağlı etlerde bulunan glikotoksinler olan gelişmiş glikasyon son ürünlerinin (AGE’ler) zararlı etkilerinden koruyabileceğini öne sürmektedirler. Bugüne kadar, nispeten az sayıda çalışma, benfotiamin takviyeleri almanın potansiyel sağlık yararlarını incelemiştir. İşte bazı önemli çalışma bulgularına dair açıklamalar:

Şeker Hastalığı

Benfotiamine Nedir, Sağlık Açısından Faydaları Nelerdir?Diyabetle birlikte, yüksek kan şekeri seviyeleri, AGE’lerin oluşumu da dahil olmak üzere çeşitli biyokimyasal yollarla vasküler hasara yol açabilir. Bu, sinir hasarı ile karakterize bir durum olan diyabetik nöropatiye yol açabilir. Benfotiaminin bu konuda koruyucu faydalar sağlayabileceği fikrini destekleyen bazı araştırmalar vardır. Yapılan bir hayvan çalışmasında bu yollardan üçünün benfotiamin takviyesi ile inhibe edildiği bulunmuştur, 2 bu hastalığın ilerlemesi sırasında insanlar için koruyucu bir etkiye sahip olabileceğini göstermektedir.
Bu etki ile ilgili yayınlanan bir başka çalışmada, 2006 yılında 3 gün boyunca Tip2 diyabet diyetine günlük 1,050 miligram (mg) Benfotiamine tüketimi eklenmiş, öncesi ve üç günlük süre sonunda izlenmişlerdir. Benfotiamin, bu diyet AGE’lerinin neden olduğu oksidatif strese karşı koruma sağlamıştır. 100’den fazla hastayı içeren 2008 yılı çift kör, plasebo kontrollü bir faz III çalışması, orta ve yüksek dozda benfotiaminin (sırasıyla 300 ve 600 mg/gün), gelişmiş nöropati semptomlarına yönelik anlamlı olmayan bir eğilime yol açtığını bulmuştur. Daha yüksek doz daha etkilidir.
Bu umut verici sonuçlara rağmen, 2012’de PLoS One’da yayınlanan 12 haftalık bir çalışma, benfotiaminin hiperglisemiye bağlı vasküler komplikasyonlara yol açan belirteçleri önemli ölçüde etkilemediğini tespit edilmiştir. 2012 tarihli Diabetes Care tarafından yapılan başka bir çalışma, tip 1 diyabetliler 24 ay boyunca benfotiamine kullanılarak tedavi edilmişlerdir. Bu katılımcıların inflomasyon ve periferik sinir fonksiyonu belirtileri belirteçleri üzerinde önemli azalma bulunmadığı tespit edilmiştir. Fakat daha fazla araştırmaya hala ihtiyaç vardır.

Alzheimer Hastalığı

Amiloid plaklar ve glikoz metabolizmasının azalması, Alzheimer hastalığı olan hastaların temel özellikleridir. 2010 yılında yapılan bir hayvan çalışmasına göre, Alzheimer hastalarının beyinlerinde glikoz metabolizması için kritik olan 7 tiamine bağımlı sürecin bozulduğu bulunMUŞ, ancak tiamin desteğinin etkili olmadığı tespit edilmiştir. Vücut, benfotiamini tiaminden daha kolay kullanabildiğinden ve sekiz haftalık tedaviden sonra, fare modelinde amiloid plak sayılarında azalma ve bilişsel işlevde iyileşme tespit edilmiştir. Benfotiamine Nedir, Sağlık Açısından Faydaları Nelerdir?
Yayınlanan küçük 2016 klinik çalışmaya göre Neuroscience Bülteni, Alzheimer hastalığı hafif ve orta derecede beş katılımcı 18 ay Benfotiamine (günlük 300 mg) almıştır. Çalışmanın sonunda, beş katılımcı amiloid plak birikiminden bağımsız olarak bilişsel gelişme göstermiştir. Bu sonuçlar, benfotiaminin Alzheimer hastalığının tedavisinde yardımcı olabileceğini, ancak bu kullanım için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu göstermektedir.

Olası Yan Etkiler

Uzun süre benfotiamin almanın güvenliği hakkında çok az şey bilinmesine rağmen, benfotiamin takviyelerinin aşağıdaki gibi bazı yan etkileri tetikleyebileceğine dair bazı endişeler vardır:
• Mide bulantısı
• Baş dönmesi
• Saç kaybı
• Kilo almak
• Vücut kokusu
• Kan basıncında düşüş
2017 tarihli bir incelemeye göre, günde 300 ila 900 mg arasındaki dozlar kullanılarak çeşitli bozukluklar için tiamin türevlerinin klinik çalışmalarında hiçbir yan etki bildirilmemiştir. Bir çalışma bulantı ve hazımsızlığın birkaç katılımcı tarafından 7.000 ve 7.500 mg / gün’e ulaştıklarında bildirildiğini buldu; Benfotiamin vücutta tiamine dönüştürülse bile vücut üzerindeki etkileri tamamen aynı olmayabilir. Benfotiamin kükürt içerdiği bilinmektedir ve kükürt duyarlılığı olan herkes tarafından kullanılmamalıdır. Unutmamalıdır takviyelerinin emniyet hamile kadınlar, emziren anneler, çocuklar ve sağlık sorunları olanlar ya da içinde ilaç alarak kurulmamıştır edilir.

Dozaj ve Hazırlama

Bir araştırmaya göre, 10 Benfotiamine 320 mg günlük ağrılı periferal diyabetik nöropatisi olan hastalar için günde 150 mg Benfotiamine göre daha etkili olmuştur. Pek çok tehlikeli yan etki bildirilmemiş olsa da, bugüne kadar yeterli araştırma yapılmadığı için aşırı yüksek dozlara geçilmesi tavsiye edilmemektedir. Alzheimer hastalarında diyabetik nöropati için 300 mg ila 600 mg aralığında etkili dozlar gözlemlendiğinden ve daha düşük bir dozla başlamak iyi bir yaklaşımdır.
Takviye almayı düşünüyorsa, doktorla konuşarak kişi için hangi miktarın uygun olduğunu belirlenmelidir. Çevrimiçi olarak satın alınabilen yaygın olarak bulunan benfotiamin takviyeleri, diyet takviyeleri konusunda uzmanlaşmış mağazalarda da bulunabilir. Mevcut markalardan birini seçerken, ürünün ambalajındaki etiketi incelemek önemlidir. Bu etiket, eklenen dolgu maddeleri, bağlayıcılar veya tatlandırıcılar hakkında bilgilerin yanı sıra, porsiyon başına aktif bileşen miktarını ayrıntılı olarak içerecektir.
ConsumerLab gibi kalite testi sağlayan bir üçüncü taraf kuruluştan onay mührü içeren bir ürün alınmasına dikkat edilmelidir. Bu, ürünün zararlı miktarlarda kirleticiler olmadan listelenen bileşenleri içermesini sağlayacaktır. Ancak bu kuruluşlardan birinin onay mührü, ürünün güvenliğini veya etkinliğini garanti etmez.

Kaynakça:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3329837/

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku