Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Beyin Kanaması Nedir?

0 393

Beyin Kanaması Nedir?Beyin kanamasını,acil tıbbi müdahale gerektiren vücutta karıncalanma, ateş, halsizlik belirtisi olan beyinde de oksijen kaynağına ani kan basıncının müdahale etmesi sonucu kanın bir bölgede toplanarak beyin dokusunda patlaması sonucu beyinde meydana getirdiği hasar olarak tanımlayabiliriz.

Belirtiler genellikle aniden oluşmaktadır. Baş ağrısı, halsizlik, karıncalanma ve felç gibi belirtilerle kendini göstermektedir. Sinir hasarına neden olabilmektedir. Tedavi, kan miktarına ve meydana gelen beyin hasarının derecesine göre değişiklik göstermektedir. Beyin kanamasının en yaygın nedeni yüksek kan basıncıyla ilişkili olduğundan kan basıncını düşürmek ve kontrol altına almak çok önemli olacaktır. Bazen, kan birikiminden gelen baskıyı gidermek ve hasar görmüş kan damarlarını açmak için cerrahi müdahale gerekmektedir. Uzun süreli tedavi, kanama yeri ve hasar miktarına bağlı olmaktadır. Tedavi, fiziksel, konuşma ve mesleki terapiyi içermektedir. Çoğu kimsede kalıcı sakatlığa sebebiyet vermektedir. Yüksek kan basıncı beyin kanamasının en yaygın nedenidir.

Beyin Kanaması Nedir?Patlayan kan damarında zayıf nokta beyindeki normal kan akışını bozar ve hatalı şekillendirilmiş kan damarlarının gruplanmasını etkilemektedir. Uyuşturucu madde kullanımı şiddetli hipertansiyona neden olabilir ve beyin kanamasına neden olabilmektedir. Kan hastalıkları da (anemi gibi) beyin kanamasında yol açmaktadır. Herkes beyin kanaması adına risk taşımaktadır. Ancak risk yaşla birlikte artmaktadır. Yapılan istatistiklerde erkekler kadınlara göre biraz daha yüksek risk taşımaktadırlar. Asya ve Amerika kökenli orta yaşlılar da beyin kanaması riski daha çok olmaktadır. (Dünya Sağlık Örgütünün yaptığı araştırmaya göre)

Beyin kanamasının ani belirtileri vardır. Ani güçsüzlük, karıncalanma, vücudun bir bölgesine inen ani felç, baş ağrısı, nefes darlığı, görme sorunu, denge ve koordinasyon kaybı, baş dönmesi, dil becerileriyle ilgili sorun (okuma, yazma, konuşma, anlama), bulantı kusma, ilgisizlik, uyuşukluk, bilinç kaybı gibi.
Bu ciddi bir tıbbi durum demektir ve bu belirtileri yaşayan birini gördüğümüzde en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmemiz gerekmektedir.

Beyin Kanaması Nedir?Beyin kanamasına dair belirtiler varsa, doktor tarafından nörolojik muayene yapılması gerekmektedir. Kan, idrar testleri ve filmler sonucu belirleyecek unsurlardır. Yapılacak MR taraması, kanamanın nedenini daha iyi anlamak için doktorun beyninizi daha net görebilmesi için yardımcı olacaktır. Yine anjiyo ile arter içindeki kan akışını görüntülemek için X-ray teknolojisi kullanılır ve kan damarlarının kendiliğinden olan herhangi bir anormalliği ortaya çıkarılabilmektedir. Kan testleri, beyninizde kanamaya neden olabilecek bağışıklık sistemi rahatsızlıklarını, iltihabı ve kan pıhtılaşma sorunlarını belirleyebilir.

Kanamanın konumuna ve beyninizin ne kadar oksijensiz kaldığına bağlı olarak, şu belirtiler meydana gelmektedir. Dil becerilerinde aksama, yorgunluk, vücudun bir tarafında hareket güçsüzlüğü, zatürre, hafıza kaybı, beyinde şişme, nöbetler, depresyon, duygusal sorunlar ve ateş.

Belirtilerin başlangıcından itibaren ilk üç saat içindeki tedaviler genellikle daha iyi sonuçlar vermektedir. Beyin ameliyatı ile beyindeki baskı hafifletilebilir ve yırtık kan damarları onarılabilir. Bazı ilaçlar, ağrı kesicilerin şiddetli baş ağrılarını hafifletmek gibi belirtileri yönetmesine yardımcı olabilmektedir. Doktorlar, nöbet riski altında olduğunuzu tespit ederse, kuvvetli antibiyotik ilaçları almak gerekebilmektedir.

Beyin Kanaması Nedir?Beyindeki hasarın neden olduğu semptomların üstesinden gelmek için uzun vadeli tedaviye ihtiyaç duyulacaktır. Belirtilere bağlı olarak, tedavide kas fonksiyonunun iyileştirilmesine veya iletişimin iyileşmesine yardımcı olmak için fiziksel ve konuşma terapisi yapılmaktadır. Mesleki terapi, günlük aktiviteleri uygulayarak ve değiştirerek belirli becerileri ve bağımsızlığı kazanmanıza yardımcı olmak içindir.

Beyin kanaması için ne gibi önlemler alınmalıdır?
Sigara içmemek, kalp rahatsızlığını tedavi etmek, yüksek tansiyon tedavisi olmak, diyabeti kontrol altında tutmak, sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemek. Beyin kanaması geçiren kişide iyileşme kişiden kişiye farklılık gösterir ve çeşitli faktörlere bağlı olmaktadır. Bunlar yaşa, genel sağlık durumuna, kanamanın yerine ve hasarın kapsamına bağlı olmaktadır.

Bazı insanlarda iyileşme süreci aylar ya da yıllar alabilmektedir. Çoğu beyin kanaması geçiren hastanın uzun süreli sakatlığı vardır. Bazı durumlarda, 24 saat bakım ya da hemşirelik bakımı gibi durumlar gerekli olabilmektedir.

Yazar: Osman Uçar

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku