Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Bilgisayarla Bütünleşik Üretim Sistemleri

0 1.341

Bilgisayarla Bütünleşik Üretim (CİM), tüm imalat işlevlerinin bilgisayar aracılığı ile bütünleştirilmesidir. CNC (bilgisayar sayısal kontrol), CAD (Bilgisayar Destekli Tasarım) /CAM (Bilgisayar Destekli İmalat), robot, CAE (Bilgisayar Destekli Mühendislik), CAQ (Bilgisayar Destekli kalite) gibi birçok gelişmiş imalat teknolojisini içermesinin yanı sıra, salt yeni ve ge işmiş bir teknoloji değil, tüm imalat süreci için yeni bir irdeleme yaklaşımıdır. Bilgisayarla Bütünleşik Üretimin en önemli kavramı veri tabanıdır.

Firma için ilişkisel, sürekli ve anında güncellenebilen hızlı bir veri tabanı bilgisayarla bütünleşik üretime geçişte en önemli koşuldur. Bilgisayar Destekli Üretim (CAM), üretimde kullanılan CNC tezgâhlarda işlem görecek parçaların işleme programlarının yapılması ve bu programların söz konusu tezgâhlara aktarılması amacına yönelik donanım ve yazılım sistemidir. Hazırlanan parça işleme programları tezgâhlara şerit, kaset veya disket ile gönderilebileceği gibi doğrudan da (DNC: Direct Numeric Control) gönderilebilir.

Bilgisayarla Bütünleşik Üretim SistemleriCNC teknolojisi tezgâhların yanı sıra robotlarda, taşıma ve depolama donanımlarında, her türlü hız ve konum kontrolü yapılan makina ve donanımlarda kullanılabilmektedir CAM ‘in öğelerinden biri olan NC (Sayısal Kontrol) Programlama NC tezgâhlar için işleme programlarının hazırlanmasıdır. İlk kez 1954 yılında A.B.D.’deki M.I.T Üniversitesinde elektronik devreler kullanılarak NC tezgâhı geliştiril iniştir. 1970 sonrasında ise elektronik devrelerin işlevlerini birkaç mikroişlemciye yükleyen CNC tezgâhlara geçilmiştir. CNC birimleri programlanabilir Lojik Devreler(PLC) ile bütünleştirilerek her türlü imalat e montaj işlemleri bilgisayar kontrollü olarak yapılabilir duruma gelmiştir.

Teknolojik Gelişmeler üretim sistemini etkileyen ana etmenlerdir, Gelişmeler halkasına sayısal kontrollü tezgâhların girmesiyle üretim sisteminde yeni düzenlemeler gerekmiştir. İşletmelerde ürün geliştirme, ürün tasarımı (Üretim Plânlama ve kontrol, üretim ile ilgili verilerin toplanması ve bakım işlevlerinde bilgisayar destekli sistemler gelişmiş ve bilgisayarla bütünleşik üretim sistemleri kurulmuştur. Bilgisayarla Bütünleşik Üretim Sistemleri modüllerinden bazıları aşağıda verilmiştir. Bu modüllerin bütünleştirilmesi ile Bilgisayarla Bütünleşik Üretim Sistemi kurulur.

– CAD (Computer Aided Design) : Ürün Tasarımı
– CAE (Computer Aided Engineering) : Yöntem Geliştirme
– CAM (Computer Aided Manufacturing) : Parça İşleme Programlan
– Transfer Lines: Transfer Hatları
– Robotics: Robotlu Üretim
– CAQ (Computer Aided Quality) : Kalite Kontrol
– ERP (Enterprise Resource Planning) : Tüm Kaynakların Planlanması ve
Kontrolü
– FMS (Flexible Manufacturing System) : Esnek Üretim Sistemi
– MİS (Management Information System) : Yönetim Bilişim Sistemi
– CAMP (Computer Aided Maintenance Planning): Bakım Plânlama

Yazar:Oguzhan Sahna

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku